ΚΟΣΜΟΣ

Αντι-ρωσική ρητορική Μάτις από ουκρανικό έδαφος

Αντι-ρωσική ρητορική Μάτις από ουκρανικό έδαφος
Επίσκεψη του Τζιμ Μάτις στην Ουκρανία REUTERS/Gleb Garanich

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, σε επίσκεψή του στην Ουκρανία, δήλωσε πως η Ουάσιγκτον θα επιτείνει την πίεση στην Ρωσία, ώστε να περιορίσει την επιθετική συμπεριφορά της, ενώ παράλληλα υπογράμμισε την προσωπική στήριξή του στην προμήθεια του Κιέβου με όπλα.

Ο Μάτις είπε επίσης πως η Ρωσία δεν έχει εφαρμόσει τη συμφωνία του Μίνσκ, η οποία είχε στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία. Γι’ αυτό το λόγο, όπως τόνισε ο Αμερικανός, η Ουάσιγκτον πρόκειται να διατηρήσει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

«Παρά τις διαψεύσεις της Ρωσίας, γνωρίζουμε ότι επιδιώκει τον επανασχεδιασμό διεθνών συνόρων, δια της βίας, υπονομεύοντας με αυτό τον τρόπο την κυριαρχία και την ελευθερία των Εθνών της Ευρώπης», δήλωσε ο Μάτις, έχοντας στο πλευρό του τον Ουκρανό Πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο.

2017 08 24T100948Z 221603531 RC148293EFC0 RTRMADP 3 UKRAINE INDEPENDENCE PARADE

(REUTERS/Gleb Garanich)

Η επίσκεψη Μάτις στην Ουκρανία και μάλιστα την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, είναι η δεύτερη σημαντικότερη κίνηση στήριξης των ΗΠΑ στη χώρα, έπειτα από την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, στο Κίεβο, τον περασμένο Ιούλιο.

Η Ουκρανία «ποντάρει» στην αμερικανική βοήθεια κατά της Ρωσίας, ειδικά μετά την ανάληψη της εξουσίας από φιλο-δυτική κυβέρνηση, μετά και τα αιματηρά επεισόδια του 2014 και την φυγή του τότε φιλορώσου προέδρου Γιουσένκο από τη χώρα. Παρά τους δισταγμούς τόσο του νυν Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, όσο και του Μπαράκ Ομπάμα, ο Μάτις ανέλαβε πρωτοβουλία στήριξης της Ουκρανίας ανταποκρινόμενος στο πάγιο αίτημα του Κιέβου για αγορά όπλων από τις ΗΠΑ.

Πρόκειται κυρίως για αμυντικά όπλα, αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Την ίδια ώρα, ο Μάτις επιχείρησε να υποβαθμίσει τους φόβους της προηγούμενης διοίκησης του Λευκού Οίκου, ότι η προμήθεια του Κιέβου με όπλα, ενδεχομένως να οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης.

Ο Ποροσένκο από την πλευρά του, δήλωσε ικανοποιημένος με την πρόοδο των συνομιλιών σχετικά με τα όπλα ενώ, όπως δήλωσε, συζήτησε με τον Μάτις το ενδεχόμενο αποστολής δυνάμεων του ΟΗΕ στην ανατολική Ουκρανία.

Οι σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας έχουν φτάσει στο ναδίρ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014, που είχε ως αποτέλεσμα τις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, με 10.000 νεκρούς.

Η Ρωσία μέχρι και σήμερα, αρνείται ότι έχει στείλει στρατεύματα και όπλα στην ανατολική Ουκρανία.

2017 08 24T093736Z 1621750644 UP1ED8O0QQNND RTRMADP 3 USA UKRAINE MATTIS

(Mykola Lazarenko/Ukrainian Presidential Press Service/Pool via REUTERS)

Η αντι-ρωσική ρητορική του Μάτις είναι πιθανό να καθησυχάσει τους ανατολικοευρωπαίους συμμάχους που ανησυχούν για τη στρατιωτική δραστηριότητα της Ρωσίας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των προγραμματισμένων πολεμικών ασκήσεων τον Σεπτέμβριο. Η Ρωσία και η Λευκορωσία σκοπεύουν να διεξάγουν κοινές ασκήσεις που ορισμένοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να αριθμούν περισσότερους από 100.000 στρατιώτες και να συμπεριλάβουν κατάρτιση σε πυρηνικά όπλα, στη μεγαλύτερη άσκηση από το 2013.

Νωρίτερα φέτος, ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τις ασκήσεις για να μεταφέρει μόνιμα χιλιάδες στρατεύματα στη Λευκορωσία σε μια προειδοποιητική κίνηση προς το ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία έχει απορρίψει αυτές τις ανησυχίες, κάνοντας λόγο για «ανοησίες».