ΚΟΣΜΟΣ

Βαρκελώνη: Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας και η αστυνομική παρουσία στην πόλη

REUTERS/ Sergio Perez

Οι αρχές θα ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας στη Βαρκελώνη, εντείνοντας τις αστυνομικές περιπολίες σε πολυσύχναστα, τουριστικά σημεία όπως στη βασιλική της Σαγράδα Φαμίλια αλλά και σε αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Καταλονία, ανακοίνωσαν σήμερα τοπικοί αξιωματούχοι.

"Είχαμε ήδη αστυνομική παρουσία στη Σαγράδα Φαμίλια. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι πώς θα την ενισχύσουμε χωρίς να παρεμποδίσουμε τους επισκέπτες" της εκκλησίας που είναι έργο του περίφημου Καταλανού αρχιτέκτονα Άντονι Γκαουντί, είπε ο υπουργός Εσωτερικών υποθέσεων της καταλανικής κυβέρνησης, Ζοακίμ Φορν.

Ο περιφερειάρχης Ενρίκ Μιγιό, που νωρίτερα συναντήθηκε με τον Φορν και τη δήμαρχο της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, τόνισε ότι η Σαγράδα Φαμίλια θα είναι ένα από τα πρώτα σημεία όπου η αστυνομική παρουσία "θα ενισχυθεί άμεσα".

Ο Μοχάμεντ Χουλί Σεμλάλ, ο ένας από τους τέσσερις συλληφθέντες για τις επιθέσεις ο οποίος κατέθεσε την Τρίτη σε ανακριτή στη Μαδρίτη, είπε, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ότι ο τζιχαντιστικός πυρήνας σκόπευε αρχικά να τοποθετήσει βόμβες σε "μνημεία".

Η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε το περασμένο Σάββατο να διατηρήσει στη βαθμίδα 4 το επίπεδο του συναγερμού στη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι οι αρχές δεν μπορούν να λάβουν νέα μέτρα, μόνο να ενισχύσουν αυτά που εφαρμόζονται ήδη, διευκρίνισε ο Φορν. Για τον σκοπό αυτό η καταλανική αστυνομία, η Mossos d'Esquadra, θα ενισχύσει τις περιπολίες της στους δρόμους κατά 10-20%.

Θα ενισχυθούν επίσης τα μέτρα στο αεροδρόμιο και τους σιδηροδρομικούς και λεωφορειακούς σταθμούς, στις τουριστικές περιοχές και σε εκδηλώσεις όπου συγκεντρώνονται μεγάλα πλήθη, για παράδειγμα στους ποδοσφαιρικούς αγώνες, σε συναυλίες ή σε διαδηλώσεις.

Αποφασίστηκε επίσης ότι θα δημιουργηθεί μια επιτροπή που θα κρίνει κατά πόσο είναι αναγκαία η τοποθέτηση φραγμάτων για να εμποδίζονται τα αυτοκίνητα να περάσουν σε πολυσύχναστα σημεία, είπε η δήμαρχος. Μετά τις επιθέσεις, η Κολάου δέχτηκε σφοδρή κριτική επειδή δεν είχε εφαρμόσει ένα τέτοιο σύστημα στη Ράμπλα, όπου ένα φορτηγάκι παρέσυρε δεκάδες πεζούς, σκοτώνοντας 13 από αυτούς και τραυματίζοντας περισσότερους από 100.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης