ΚΟΣΜΟΣ

"Παρασκευή της οργής" καλούν οι Παλαιστίνιοι

"Παρασκευή της οργής" καλούν οι Παλαιστίνιοι
Ταραχές στη Ραμάλα Reuters/ Mohamad Torokman

“Παρασκευή της οργής” οργανώνεται, σήμερα, αμέσως μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής, στη Δυτική Όχθη.

Οι παλαιστινιακές οργανώσεις καλούν σε διαδηλώσεις, εντείνοντας με αυτό τον τρόπο, την αντίδρασή τους στην πρόσφατη απόφαση του Ισραήλ να απαγορεύσει την είσοδο στην Παλαιά Πόλη. Η ονομασία της σημερινής κινητοποίησης παραπέμπει στις πρώτες μέρες της Αραβικής Άνοιξης, πριν από τρία χρόνια, την ώρα που Δυτική Όχθη και Ανατολική Ιερουσαλήμ συγκλονίζονται από τις συγκρούσεις Παλαιστινίων και Ισραηλινών στρατιωτών.

Οι ισραηλινές αρχές παρουσιάζονται ιδιαίτερα ανήσυχες για τη σημερινή μέρα και χθες ανακοίνωσαν ότι θα επιτραπεί η είσοδος για προσευχή στην Πλατεία των Τεμένων μόνο σε άνδρες άνω των 40 ετών προκειμένου να “αποτραπούν τρομοκρατικές επιθέσεις”. Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Το απόγευμα θα συνεδριάσει, εκτάκτως, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή. Η σύγκληση της έκτακτης Συνόδου, που ζήτησε η Ιορδανία, το μοναδικό αραβικό κράτος – μέλος του Συμβουλίου, θα ξεκινήσει στις 18:00 ώρα Ελλάδος, στη Νέα Υόρκη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δεν αναμένεται να υπάρξει ψήφισμα, ωστόσο θα τονιστεί η ανάγκη οι δύο πλευρές να περιορίσουν τη βία. Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μούν πάντως, δήλωνε την Τρίτη, ότι «η εκτεταμένη χρήση βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις, χρειάζεται σοβαρή εξέταση καθώς επιδεινώνει την ήδη τεταμένη κατάσταση, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο αχρείαστου αιματοκυλίσματος».

Ασυνήθιστη ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Ισραήλ

Την ίδια ώρα, στα πρόθυρα διπλωματικού επεισοδίου βρέθηκαν χθες ΗΠΑ και Ισραήλ λόγω των δηλώσεων του εκπροσώπου του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπιν, περί «χρήσης υπερβολικής βίας» από τις ισραηλινές δυνάμεις. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείο Εξωτερικών προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στους δημοσιογράφους, καθώς εξέφρασε την άποψη ότι το «status quo δεν έγινε σεβαστό, κάτι που οδήγησε σε πολλή βία». Το Ισραήλ αντέδρασε αμέσως και παρά την ανακατασκευή των δηλώσεων του Τζον Κίρμπιν, μέσω twitter, ο υπουργός Δημόσιας Ασφαλείας της χώρας κατηγόρησε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ως “παραδοσιακά εχθρικό προς το κράτος του Ισραήλ”, ενώ η ακροδεξιά υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ δήλωσε ότι την ίδια ακριβώς αντίδραση θα είχαν και οι ΗΠΑ αν κάποιος μαχαίρωνε κόσμο στη Νέα Υόρκη.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι ο οποίος ετοιμάζει ταξίδι στην περιοχή το αμέσως προσεχές διάστημα επιχείρησε να εξομαλύνει την ένταση αναφερόμενος στα δικαίωμα του Ισραήλ να “υπεραμύνεται της ύπαρξής του” όμως το μόνο βέβαιο είναι ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο χειρότερό τους σημείο, τα τελευταία χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ