Επίθεση στη Βαρκελώνη: Έρευνες για τον ιμάμη που διέμενε στις Βρυξέλλες το 2016 (Pics&vids)
Τον ρόλο του ιμάμη Αμπντελμπάκι Ας Σάτι εξετάζει η ισπανική αστυνομία καθώς θεωρείται ότι είναι ο «εγκέφαλος» των τρομοκρατικών επιθέσεων που συγκλόνισαν την Ισπανία και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 13 άτομα και δεκάδες να τραυματιστούν.
Τα ίχνη του έχουν χαθεί από την Τρίτη με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να μεταδίδουν ότι έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια της έκρηξης σε σπίτι στο Αλκανάρ, πληροφορία όμως που δεν έχει επιβεβαιώσει, επισήμως, η αστυνομία.
Ο 40χρονος άνδρας ζούσε στην κωμόπολη Ριπόλ, στους πρόποδες των Πυρηναίων, στην οποία διέμεναν οι περισσότεροι από τους τζιχαντιστές που σκόρπισαν το θάνατο στη Βαρκελώνη. Οι αρχές εκτιμούν ότι είναι πνευματικός καθοδηγητής των νεαρών δραστών και ότι εκείνος ευθύνεται για τη ριζοσπαστικοποίηση τους, γεγονός που τους οδήγησε στο να ερευνήσουν το σπίτι του, λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις, προκειμένου να βρεθεί γενετικό υλικό ώστε να συγκριθεί με τα ανθρώπινα λείψανα που βρέθηκαν στο σπίτι στο Αλκανάρ όπου σημειώθηκε η έκρηξη.
Σημειώνεται ότι από την έκρηξη αυτή ενδέχεται να σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και όχι δύο, όπως πίστευε μέχρι τώρα η αστυνομία.
(Πηγή: twitter, @Panorama24H)
Την ίδια ώρα, οι ισπανικές εφημερίδες El Pais και El Mundo, μετέδωσαν, επικαλούμενες πηγές της αντιτρομοκρατικής, ότι ο ιμάμης είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για μικροαδικήματα. Αποφυλακίστηκε το 2012 αλλά την περίοδο που ήταν κρατούμενος γνωρίστηκε εκεί με πρόσωπα που συνδέονταν με τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2004 στη Μαδρίτη, όπου σκοτώθηκαν 191 άνθρωποι.
Έρευνες για τις κινήσεις του ιμάμη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες
Ενώ όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε συναγερμό έπειτα από τα νέα τρομοκρατικά χτυπήματα, ερωτήματα προκαλεί η πληροφορία σύμφωνα με την οποία ο ιμάμης διέμενε μέχρι τον Μάρτιο του 2016 στην κοινότητα Μέχελεν, στην ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτω ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ας Σάτι, ο οποίος καταζητείται από τις ισπανικές αρχές, διέμεινε στο Μέχελεν από τον Ιανουαρίου έως τον Μάρτιο του 2016», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της κοινότητας του Βιλβόρντε, Χανς Μπόντε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Υπενθυμίζεται δε ότι τον Μάρτιο του 2016 σημειώθηκαν οι διπλές τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, από τις οποίες σκοτώθηκαν 32 άνθρωποι και περισσότεροι από 150 τραυματίστηκαν.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης του Βελγίου, Τέο Φράνκεν, ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter ότι «ο ιμάμης Abdelbaki Es Satty δεν ήταν γνωστός με αυτό το όνομα» στο Γραφείο Αλλοδαπών. Δεν υπέβαλε ποτέ αίτημα ούτε έλαβε άδεια παραμονής στο Βέλγιο όμως πιθανόν μετέβη στο Βέλγιο».
Οι αρχές τώρα εξετάζουν το ενδεχόμενο οι επιθέσεις σε Βαρκελώνη και Βρυξέλλες να συνδέονται και ερευνούν το ρόλο του ιμάμη αλλά και τις κινήσεις του ανά την Ευρώπη.
Συγκλονισμένος ο πατέρας των τρομοκρατών «τα ρίχνει» στον ιμάμη
Τον ιμάμη Αμπντελμπάκι Ας Σάτι δείχνει ως το άτομο που παρακίνησε τα παιδιά του και τους έκανε πλύση εγκεφάλου, ο πατέρας δύο εκ των τρομοκρατών, του Ομάρ και του Μοχάμεντ Χικάμι, οι οποίοι σκοτώθηκαν στην επίθεση στην Καμπρίλς.
Μη μπορώντας να εξηγήσει τις πράξεις των γιών του ο ίδιος δήλωσε:
«Δεν ξέρω πώς μπόρεσαν να κάνουν τέτοιο κακό, τόσο μεγάλη ζημιά. Δεν ξέρω τι έκαναν στο μυαλό των παιδιών μου. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ήταν καλά παιδιά, νορμάλ αγόρια. Ο ένας δούλευε σε μια επιχείρηση που ονομάζεται Conforsa και ο άλλος ήταν συγκολητής στην πόλη Vic. Δεν καταλαβαίνω τι συνέβη. Δεν ξέρω τι να αισθανθώ. Είναι οι γιοι μου αλλά κοιτάξτε τι κακό προκάλεσαν».
«Δεν ήταν δολοφόνοι»
Συγκλονισμένοι είναι και οι κάτοικοι της Ριπόλ στην οποία έμεναν οι τρομοκράτες.
«Δεν μπορώ να το πιστέψω. Τους γνωρίζαμε αυτούς τους ανθρώπους, αυτά τα αγόρια. Ηταν φυσιολογικοί άνθρωποι, δεν ήταν δολοφόνοι. Τι μπορεί να τους συνέβη και να έκαναν αυτό το κακό», είπε μια γυναίκα στη Daily Mail.
«Αυτά τα αγόρια ήταν καλοί άνθρωποι. Είναι κρίμα αυτό που συνέβη. Το Ισλάμ όπως και οι άλλες θρησκείες είναι ειρηνική», είπε ένας γείτονας.
Ο Juan Gallego, 47, από την άλλη υποστήριξε: «Δεν είχα ιδέα και δεν έμοιαζε με κάποιον που έχει αυτή την ιδεολογία. Ντυνόταν κανονικά, ήταν ένα κανονικό παιδί, κάποιες φορές ντυνόταν για τις γιορτές τους. Υποθέτω ότι ήταν θρησκευόμενος. Ήξερα ποιος ήταν αλλά δεν τον γνώριζα προσωπικά. Ζουν εδώ για χρόνια. Ήταν φυσιολογικός. Δεν υποψιαζόσουν ότι μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Ήταν έκπληξη αυτό που έγινε, είναι παράξενο. Εννοώ, δεν περιμένεις άνθρωποι σαν αυτούς να ανήκουν στον κύκλο σου, πόσο μάλλον αν είναι άτομα χωρίς ποινικό μητρώο».
Ένας άλλος γείτονας προσέθεσε: «Ήταν σαν τον καθένα εδώ, εντελώς φυσιολογικοί άνθρωποι που ήταν καλοί με όλους. Είναι σοκαριστικό».
Πρώην συμμαθητής του Omar Hychami και του Μαροκινού Mohamed Houli,που κρατείται ως ύποπτος μετά τον τραυματισμό του από την έκρηξη στο Αλκανάρ είπε μιλώντας σε ισπανική εφημερία:
«Θυμάμαι ότι μιλούσαν μεταξύ τους στα αραβικά. Συνηθίζαμε να τους λέμε ''ε... μιλάτε καταλανικά'' αλλά πάντα σαν αστείο γιατί ποτέ δεν μας είχαν δώσει κανένα λόγο να τους υποψιαζόμαστε. Ήταν φυσιολογικοί. Αλλά τώρα δεν μπορούμε να μην αναρωτιόμαστε τι συζητούσαν, λόγω των όσων βάρβαρων λένε ότι έκαναν».
Η Χαλιμά, σύζυγός του Salh el Karib, που συνελήφθη στην Ριπόλ την Παρασκευή διαμαρτυρήθηκε και υπερασπίστηκε την αθωότητά του. Μιλώντας στα ισπανικά ΜΜΕ είπε: «Είμαστε όλοι μουσουλμάνοι και δεν μας αρέσουν οι επιθέσεις, περισσότερο από τους άλλους».