ΚΟΣΜΟΣ

Σημαντικές υποχωρήσεις της Ε.Ε. στην Τουρκία για το προσφυγικό

Σημαντικές υποχωρήσεις της Ε.Ε. στην Τουρκία για το προσφυγικό
Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό EUROKINISSI

Μεγάλες υποχωρήσεις της Ε.Ε. περιλαμβάνει το σχέδιο συνεργασίας Ευρώπης-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με το προσχέδιο στο οποίο κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής, η Τουρκία ζητά την απελευθέρωση της διαδικασίας χορήγησης βίζας, την αύξηση της χρηματοδότησης για τους πρόσφυγες στα 3 δις ευρώ αλλά και την επανεξέταση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην Ε.Ε. με τα ανοιχτά θέματα να κλείνουν σύντομα.

Από τη μεριά τους οι Τούρκοι δεσμεύτηκαν, σύμφωνα με το προσχέδιο, να επιταχύνουν την επανεισδοχή των μεταναστών που δεν εντάσσονται στα κριτήρια ασύλου ενώ παράλληλα θα πρέπει να δώσουν κίνητρα στους Σύρους πρόσφυγες να παραμείνουν στην Τουρκία, με παραχώρηση αδειών εργασίας.

Τέλος, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να ενισχύσει την φύλαξη των συνόρων της σε συνεργασία με την Frontex αλλά και τις ελληνικές αρχές.

Το θέμα των κοινών περιπολιών Τουρκίας-Ελλάδας στο Αιγαίο δεν τέθηκε στη Σύνοδο Κορυφής παρά τις πιέσεις μέσω σχετικών δηλώσεων των Γιούνκερ, Ζάιμπερτ και Σούτλς τις προηγούμενες ημέρες. Εξάλλου, από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε όλες τις διαβεβαιώσεις ότι οι ελληνικές αρχές θα συνεργαστούν με τις τουρκικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ωστόσο ο κ. Τσίπρας, ο οποίος εκπροσώπησε και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σύνοδο, εξέφρασε την αντίθεση του στην επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην Ε.Ε. υποστηρίζοντας ότι δεν θα πρέπει να συνδεθεί με το προσφυγικό. Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας ζήτησε την αναθεώρηση της συμφωνίας του Δουβλίνου ΙΙ αλλά και την ενίσχυση της χρηματοδότησης της χώρας μας.