ΚΟΣΜΟΣ

Δεν φοβόμαστε τους τρομοκράτες, λένε σε Αλβανία και Ιταλία

Την πεποίθησή του ότι η τρομοκρατία μπορεί να ηττηθεί αν συνεργαστούν όλοι οι Ευρωπαίοι, εξέφρασε ο Αντζελίνο Αλφάνο, μιλώντας στη La Repubblica, στις 23 Νοεμβρίου 2015. «Στη χώρα μας η πρόληψη λειτουργεί και οι μυστικές υπηρεσίες εργάζονται αποτελεσματικά», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών. Τρεις ημέρες πριν η ιταλική αστυνομία είχε συλλάβει έξι μέλη της Κόζα Νόστρα στο Κορλεόνε της Σικελίας στο πλαίσιο έρευνας για σχέδιο κατά του Αλφάνο. Όπως τόνισε, ο πολιτικός προϊστάμενος της ιταλικής αστυνομίας, «οι τρομοκράτες θέλουν, ακριβώς, να μας κλέψουν τον τρόπο ζωής μας». REUTERS/Marcello Paternostro

Η Αλβανία δεν εξαιρείται από τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης, αλλά δεν υπάρχει λόγος για πανικό, τόνισε σήμερα ο Αλβανός υπουργός Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι (Saimir Tahiri), προσθέτοντας ότι οι πολίτες δεν χρειάζεται να ανησυχούν, επειδή έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα και αυξήθηκε η παρουσία της αστυνομίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας Σαϊμίρ Ταχίρι κλήθηκε νωρίτερα σήμερα για ακρόαση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας της Αλβανικής Βουλής, ώστε να ενημερώσει για τα μέτρα ασφάλειας που λαμβάνει η αλβανική αστυνομία για το ενδεχόμενο κινδύνου τρομοκρατικών ενεργειών στη χώρα.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Ασφάλειας Σπάρτακ Μπράχο (Spartak Braho), από το συγκυβερνών Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ενσωμάτωση (LSI), δήλωσε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, μετά από σχετικό αίτημα του υπουργού Εσωτερικών, επειδή εξετάστηκαν θέματα που συνδέονται με την ασφάλεια.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, επειδή έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Έχουμε αυξήσει την παρουσία της αστυνομίας», είπε μετά τη συνεδρίαση ο κ. Ταχίρι.

Διευκρίνισε ακόμη ότι είναι σε εξέλιξη συνεργασία σε υψηλό επίπεδο με τους εταίρους της Αλβανίας. «Έχουμε λάβει προληπτικά μέτρα, σε συνεργασία με τους εταίρους μας. Προσπαθούμε να βρούμε τη σωστή ισορροπία. Με εντολή του υπουργικού συμβουλίου και του υπουργείου Εσωτερικών οι έλεγχοι και η επιτήρηση σε όλες τις έδρες θεσμών αυξήθηκαν. Έχουμε λάβει τα ίδια μέτρα, με όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας.

Οι φόβοι για ενδεχόμενη τρομοκρατική ενέργεια στην Αλβανία αυξήθηκαν, σύμφωνα με το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ATA, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Ο ιταλικός παράγοντας

O χριστιανοδημοκράτης Αντζελίνο Αλφάνο, άλλοτε πιθανότερος διάδοχος του Μπερλουσκόνι στην κεντροδεξιά και από τον Απρίλιο του 2013 υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λέττα, μοιάζει να προσεύχεται στο ιταλικό κοινοβούλιο, στις 4 Οκτωβρίου 2013. Μία μέρα πριν, η Ιταλία και ολόκληρος ο κόσμος συγκλονιζόταν από το πολύνεκρο ναυάγιο στην Λαμπεντούζα (Lampedusa). Δύο μέρες πριν, η κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού του Ενρίκο Λέτα είχε κερδίσει ευρεία ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, με τη στήριξη των μετριοπαθών υπουργών της παλιάς Forza Italia που αρνήθηκαν να υποκύψουν στα κελεύσματα των σκληροπυρηνικών φιλελεύθερων και του Μπερλουσκόνι που ζητούσαν αποχώρηση. Ο Αλφάνο κράτησε το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο των Εσωτερικών, όταν ο Ματέο Ρέντσι άρπαξε την πρωθυπουργία από τον Λέτα, τον Φεβρουάριο του 2014. Σήμερα, η πολιτική κρίση μοιάζει μακριά. Όμως, η προσφυγική κρίση παραμένει, λαμβάνοντας ανεξέλεγκτες διαστάσεις - Πηγή: REUTERS/Remo Casilli

«Η τρομοκρατία μπορεί να ηττηθεί, αν συνεργασθούμε όλοι μαζί στην Ευρώπη. Στη χώρα μας η πρόληψη λειτουργεί και οι μυστικές υπηρεσίες εργάζονται αποτελεσματικά», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο (Angelino Alfano), σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή πύλη της εφημερίδας La Repubblica.

«Φτάνει με τον πανικό, εγώ θα στείλω τα δυο παιδία μου -9 και 14 ετών- σε σχολική εκδρομή. Και θέλω να υπογραμμίσω ότι δεν χαίρουν τον ειδικών μέτρων προστασίας που προβλέπονται για εμένα», πρόσθεσε ο Αλφάνο.

Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό «πρέπει να ζήσουν όλοι με νηφαλιότητα την καθημερινότητά τους, διότι οι τρομοκράτες θέλουν, ακριβώς, να μας κλέψουν τον τρόπο ζωής μας».

Ο επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, παράλληλα, τόνισε ότι «ο συντονισμός ανάμεσα στην ιταλική αστυνομία, στους καραμπινιέρους και στις μυστικές υπηρεσίες είναι απόλυτος» και ότι «αυτό που έλειψε, ενδεχομένως, ήταν η ανταλλαγή πληροφοριών με άλλες χώρες».

Για τον λόγο αυτό, κατά την άποψη του Ιταλού κεντροδεξιού υπουργού, «θα ήταν χρήσιμη η επέκταση της επιτροπής ανάλυσης κατά της τρομοκρατίας σε γενικότερο, ευρωπαϊκό επίπεδο, ξεπερνώντας την ιταλική και μόνον πραγματικότητα».

Σε ότι αφορά το Άγιο Έτος των Καθολικών, το οποίο πρόκειται να αρχίσει επίσημα στις 8 Δεκεμβρίου, ο Αντζελίνο Αλφάνο θέλησε να καταστήσει σαφές ότι «δεν πρέπει να τροφοδοτείται το άγχος και ο φόβος», υπενθυμίζοντας ότι, συνολικά, έχουν κινητοποιηθεί πάνω από 25.000 αστυνομικοί, στρατιώτες και καραμπινιέροι για την προστασία των πολιτών της Ρώμης, των τουριστών και προσκυνητών.

Τέλος, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι (Matteo Renzi) θα συναντηθεί, την Πέμπτη το πρωί στο Παρίσι, με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ (Francois Hollande), με κύριο θέμα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης