Επιθέσεις στην Ισπανία: Πολυμελή πυρήνα «βλέπουν» οι Αρχές πίσω από τα χτυπήματα
Η σκιά του τρόμου έχει «σκεπάσει» και πάλι την Ευρώπη, που βίωσε ακόμη ένα διπλό τρομοκρατικό χτύπημα, αυτή τη φορά στην Ισπανία, «ξυπνώντας» μνήμες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2004 στη Μαδρίτη, στις οποίες σκοτώθηκαν 191 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 1.800. Οι ισπανικές Αρχές,σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, «βλέπουν» 12μελή πυρήνα που μάλιστα προετοίμαζε επιθέσεις με φιάλες αερίου, πίσω από τις επιθέσεις σε Βαρκελώνη και Καμπρίλς, που άφησαν πίσω τους 14 νεκρούς κι 130 τραυματίες κι έχουν τεθεί σε συναγερμό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.
Οι ισπανικές αρχές θεωρούν ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις και την έκρηξη που σημειώθηκε την νύκτα της Τετάρτης στην πόλη Αλκανάρ και από την οποία ανατινάχθηκε κατοικία στην οποία υπήρχαν περισσότερες από 20 φιάλες βουτανίου. Αστυνομική πηγή δήλωσε ότι οι κάτοικοι του σπιτιού είναι πιθανόν ότι κατασκεύαζαν εκρηκτικούς μηχανισμούς χρησιμοποιώντας φιάλες αερίου.
Ο εκπρόσωπος του καταλανικού υπουργείου Εσωτερικών Γιοακίμ Φορν δήλωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι είναι πιθανό οι τρομοκράτες να είχαν την πρόθεση να χρησιμοποιήσουν φιάλες βουτανίου στην επίθεση στη λεωφόρο Λας Ράμπλας.
Μέσα σε λίγες ώρες η Ισπανία, και συγκεκριμένα η Καταλονία, έχει δύο φορές στόχος των τρομοκρατών. Το πρώτο χτύπημα σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, όταν ένα βαν έπεσε πάνω στο πλήθος στην Λα Ράμπλα, με αποτέλεσμα 13 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και εκατό να τραυματιστούν.
Πηγή:REUTERS TV via REUTERS
«Είδα τέσσερις ή πέντε ανθρώπους καταγής και άλλοι προσπαθούσαν να τους συνεφέρουν. Υπήρχε πολύ αίμα», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λίλι Σούτιον, μια ολλανδή τουρίστρια.
Ο Τομ Γκέλερ αφηγήθηκε στο ραδιόφωνο του BBC πως είδε το όχημα να κατεβαίνει με ταχύτητα τη λεωφόρο. «Δεν επιβράδυνε καθόλου. Έπεφτε κατ' ευθείαν πάνω στο πλήθος στην καρδιά των Ράμπλας», είπε.
«Μουδιασμένη» καθώς ήταν η Ισπανία από το μακελειό στην Βαρκελώνη, δέχθηκε ακόμη ένα τρομοκρατικό χτύπημα, όταν τα ξημερώματα της Παρασκευής αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς, στην κωμόπολη Καμπρίλς, σε ένα περιστατικό που οι Αρχές εκτιμούν ότι συνδέεται με την επίθεση στην Ράμπλα.
Ένα Audi A3 ανέπτυξε ταχύτητα στην οδό κατά μήκος της προκυμαίας χτυπώντας περαστικούς.Το αυτοκίνητο έπεσε πάνω σ' ένα όχημα των Mossos d' Esquadra, της καταλανικής αστυνομίας, και ξέσπασε ανταλλαγή πυρών, σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση. Όταν η επιχείρηση έλαβε τέλος, «πέντε ύποπτοι τρομοκράτες» ήταν νεκροί και ένας αστυνομικός και έξι πολίτες τραυματίες, ένας από τους οποίους σε κρίσιμη κατάσταση. Λίγο αργοτερα έγινε γνωστο πως μία γυναίκα που είχε τραυματιστεί σε αυτή την επίθεση, υπέκυψε στα τραύματά της.
Aρχικά εκτιμήθηκε ότι οι τρομοκράτες ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά, εκ των υστέρων όμως αποδείχθηκε πως τα «γιλέκα αυτοκτονίας» που έφεραν ήταν ψεύτικα.
«Βρισκόμαστε στην οδό της προκυμαίας. Ακούσαμε κρότους και σκεφτήκαμε, 'πρέπει να είναι πυροτεχνήματα', αλλά ήταν πυροβολισμοί», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάρκελ Αρτάμπε, 20 ετών, ο οποίος εργάζεται σ' ένα εστιατόριο του Καμπρίλς. Αφηγήθηκε πως είδε καταγής μια ξένη, που φαινόταν να έχει τραυματισθεί στο κεφάλι και οι φίλοι της καλούσαν σε βοήθεια.
Τέσσερις συλλήψεις
Λίγες ώρες μετά το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα οι αστυνομικοί προσπαθούν να ακολουθήσουν τα ίχνη των κινήσεων των δραστών. Πριν ανατείλει ο ήλιος, πέντε «ύποπτοι ως τρομοκράτες» σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στο θέρετρο Καμπρίλς, 120 χλμ. νότια της Βαρκελώνης. Τέσσερις άλλοι έχουν συλληφθεί σε δύο άλλες τοποθεσίες της Καταλονίας, σύμφωνα με τις αρχές.
Οι ερευνητές υποθέτουν πως όλοι συνδέονται με την επίθεση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στη Βαρκελώνη και την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, η οποία έχει ήδη αναλάβει την ευθύνη για παρόμοιες επιθέσεις στη Νίκαια, στο Λονδίνο και στο Βερολίνο.
Οι ισπανικές Αρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και μέχρι στιγμής έχουν προχωρήσει σε τέσσερις συλλήψεις, ενώ ο οδηγός του βαν που σκόρπισε τον τρόμο και τον θάνατο στην Βαρκελώνη εκτιμάται ότι διαφεύγει της σύλληψης.
Ο οδηγός κατέβηκε από το όχημα και διέφυγε τρέχοντας χωρίς να πει ούτε λέξη και η αστυνομία δεν έχει ανακοινώσει πως τον εντόπισε. Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόν δήλωσε σήμερα πως η αστυνομία εξακολουθεί να καταζητεί τον οδηγό και πως δεν έχει στη διάθεσή της στοιχεία «για τις δυνατότητές του να βλάψει».
«Το ξέρουμε, το έδειξαν ότι η βούλησή τους είναι να κάνουν κακό», συνέχισε ο επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης προσθέτοντας πως «τις επόμενες ώρες θα υπάρξουν αποτελέσματα», δεδομένης της «δουλειάς που κάνει η αστυνομία».
Οι συλληφθέντες είναι ένας Ισπανός, γεννημένος στη Μελίγια, ισπανική πόλη στο βόρειο Μαρόκο κι ένας Μαροκινός. Ο Ισπανός συνελήφθη στο Αλκανάρ, 200 χιλιόμετρα νότια της Βαρκελώνης, όπου σημειώθηκε η έκρηξη την οποία οι Αρχές συνδέουν με την επίθεση στη Βαρκελώνη.
Πηγή: REUTERS TV via REUTERS
Ο μαροκινός ονομάζεται Ντρις Ουκάμπιρ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας. Συνδέεται με την ενοικίαση του βαν που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση της Βαρκελώνης και συνελήφθη στο Ριπόλ. Ο ίδιος υποστηρίζει πως δεν έχει σχέση με την επίθεση και πως ο 18χρονος αδελφός του έκλεψε την ταυτότητά του για να νοικιάσει το μοιραίο βαν.
Η ταυτότητα των άλλων δυο συλληφθέντων δεν έχει μέχρι στιγμής δοθεί στη δημοσιότητα.
Εμπειρία τρομοκρατίας
Η Ισπανία, τρίτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, είχε μέχρι τώρα αποφύγει τις επιθέσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που είχαν πλήξει άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Παρίσι ή οι Βρυξέλλες.
Όμως στη Μαδρίτη είχαν πραγματοποιηθεί οι πιο αιματηρές ισλαμιστικές επιθέσεις που έχουν γίνει ποτέ στην Ευρώπη: στις 11 Μαρτίου 2004, βόμβες είχαν εκραγεί σε αμαξοστοιχίες, με αποτέλεσμα τον θάνατο 191 ανθρώπων. Την ευθύνη είχε αναλάβει μια οργάνωση της Αλ-Κάιντα.
Αυτή η τραυματική εμπειρία και ο μακροχρόνιος αγώνας της εναντίον των τρομοκρατικών επιθέσεων των βάσκων αυτονομιστών της ETA, ώθησαν την Ισπανία να ενισχύσει τις υπηρεσίες πληροφοριών της και να εφαρμόσει μια
Η Καταλονία είναι, μαζί με τη Μαδρίτη και τους ισπανικούς θυλάκους της Θέουτα και της Μελίγια στο Μαρόκο, ένας από τους τόπους στους οποίους συγκεντρώνονται ριζοσπαστικοποιημένοι ισλαμιστές. Περισσότεροι από το ένα τρίτο των καταδικασθέντων για δραστηριότητες που σχετίζονται με την τζιχαντιστική τρομοκρατία κατοικούσαν στην Καταλονία, έναντι 35,4% στην περιοχή της Μαδρίτης, σύμφωνα με μια έκθεση του ινστιτούτου Real Instituto El Cano.
Οι αντιδράσεις αγανάκτησης για την τρομοκρατική επίθεση είναι πολλές.
«Δεν θα μας τρομοκρατήσουν. Όλη η Ισπανία είναι στη Βαρκελώνη. Οι Ράμπλας θα ανήκουν και πάλι σε όλον τον κόσμο», δήλωσε ο βασιλιάς Φελίπε 6ος σε μήνυμά του από τα ανάκτορα.
Ο μονάρχης πρόκειται να συμμετάσχει στις 12:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) στη Βαρκελώνη στην τήρηση ενός λεπτού σιγής σε αλληλεγγύη με τα θύματα της επίθεσης.
Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι μετέβη στην πρωτεύουσα της Καταλονίας, η περιφερειακή κυβέρνηση της οποίας επιδιώκει την απόσχισή της από την Ισπανία.
«Μας ενώνει ο πόνος. Αλλά μας ενώνει κυρίως η βούληση να βάλουμε τέλος σ' αυτή την τρέλα και σ' αυτή τη βαρβαρότητα», δήλωσε στην τηλεόραση και ανακοίνωσε τριήμερο εθνικό πένθος από σήμερα.
Η Βαρκελώνη κινητοποιήθηκε αμέσως. Οι εργαζόμενοι στην ασφάλεια του αεροδρομίου τερμάτισαν μια απεργία, τα ταξί μεταφέρουν δωρεάν τους ταξιδιώτες που το χρειάζονται. Εθελοντές έσπευσαν να προσφέρουν αίμα, σε σημείο που οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει ανάγκη για άλλο.