ΚΟΣΜΟΣ

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι αποφοίτησε με άριστα και μπήκε στην Οξφόρδη

Reuters/Afolabi Sotunde

Η 20χρονη, βραβευμένη με Νόμπελ, ακτιβίστρια από το Πακιστάν, Μαλάλα Γιουσαφζάι αποφοίτησε με άριστα από το σχολείο κερδίζοντας, έτσι, επάξια μια θέση στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Με ένα tweet στον λογαριασμό της στο Twitter, η Μαλάλα, η οποία αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση στη χώρα της, δεν κρύβει τη χαρά της για τις σπουδές που την περιμένουν στο διάσημο πανεπιστήμιο στα γνωστικά αντικείμενα της Φιλοσοφίας, της Πολιτικής και της Οικονομίας.

«Είμαι τόσο ενθουσιασμένη που θα πάω στην Οξφόρδη», γράφει μεταξύ άλλων και συμπεριλαμβάνει φωτογραφία με το μήνυμα ότι έγινε δεκτή που της έστειλε το Πανεπιστήμιο.

Την περηφάνεια για την κόρη του δεν έκρυψε ούτε ο πατέρας της Ζιαουντίν Γιουσαφζάι, ο οποίος έγραψε στον λογαριασμό του: «Η καρδιά μου είναι γεμάτη ευγνωμοσύνη. Είμαστε ευγνώμονες στον Αλλάχ και ευχαριστούμε όλους όσοι υποστήριξαν τη Μαλάλα».

Οι σπουδές που πρόκειται να ακολουθήσει η Μαλάλα είναι σε ένα από τα καλύτερα τμήματα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Το 2009 η Μαλάλα ξεκίνησε να γράφει με ψευδώνυμο στο ΒΒC για τη ζωή της στην πόλη Μινγκόρα, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, υπό τους Ταλιμπάν, οι οποίοι με κάθε τρόπο προσπαθούσαν να εμποδίσουν τα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο. Η ίδια αντιστάθηκε, δεν το σταμάτησε και επιπροσθέτως εξέφραζε ανοιχτά τις απόψεις της σχετικά με το δικαίωμα των κοριτσιών στη μόρφωση.

Reuters/Afolabi Sotunde

Προκάλεσε την οργή τοπικών αξιωματούχων και ένα πρωί, την ώρα που βρισκόταν στο σχολικό λεωφορείο, την πυροβόλησαν στο κεφάλι. Ήταν μόλις 15 χρονών.

Νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο στο Πακιστάν και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ, στην Αγγλία. Σ' αυτήν την πόλη ζει έκτοτε με την οικογένειά της.

Reuters/Afolabi Sotunde

Η απόπειρα δολοφονίας της έκανε γνωστή την ίδια και τον αγώνα της διεθνώς. Έδωσε συνεντεύξεις σε πολλά μέσα ενημέρωσης, στις οποίες υποστήριζε το δικαίωμα των κοριτσιών να πηγαίνουν στο σχολείο.

REUTERS/Thomas Mukoya

Το 2013 της απονεμήθηκε το Βραβείο Ζαχάρωφ και ήταν υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο της απονεμήθηκε ένα χρόνο αργότερα. Έγινε η νεότερη κάτοχος του βραβείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης