Οι 100 πρώτες μέρες του Μακρόν και η απογοήτευση των Γάλλων
Μετά την εκλογή του στην προεδρία της Γαλλίας στις 7 Μαΐου, το εξώφυλλο του βρετανικού περιοδικού The Economist τον έδειχνε να περπατάει πάνω στο νερό. Εκατό μέρες μετά, ο Εμανουέλ Μακρόν κάνει βουτιά στις δημοσκοπήσεις και αντιμετωπίζει αυξανόμενο σκεπτικισμό από τους γάλλους πολίτες.
Οι τελευταίες έρευνες ηχούν σαν μια προειδοποίηση: μόνο 36% των Γάλλων δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη δράση του αρχηγού του κράτους, από 62% πριν από τρεις μήνες, σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Ifop. Πρόκειται για μια πτώση έκτασης πρωτοφανούς έπειτα από εκείνη του Ζαν Σιράκ το 1995, παρατηρεί το Γαλλικό πρακτορείο.
Αν και πολλές υποσχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας πράγματι τηρήθηκαν, όπως η ψήφιση ενός νόμου για την ηθικοποίηση της πολιτικής ζωής έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία στιγματισμένη από σκάνδαλα, τα μέτρα με στόχο τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος προκαλούν τον εκνευρισμό πολλών Γάλλων.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι εκνευρισμένοι με το πάγωμα των αμοιβών τους, οι συνταξιούχοι εξοργισμένοι για την προγραμματισμένη αύξηση ενός φόρου που θα πλήξει τις συντάξεις τους, τα φτωχά νοικοκυριά απογοητευμένα από το "ροκάνισμα" ενός στεγαστικού επιδόματος, όπως αναφέρει το Γαλλικό πρακτορείο.
REUTERS/Stephane Mahe
Η μείωση μάλιστα στον αμυντικό προϋπολογισμό ώθησε στην παραίτηση τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων έπειτα από έναν βάναυσο ανασχηματισμό του επιτελείου εκ μέρους του αρχηγού του κράτους που προκάλεσε τη δυσφορία των στρατιωτικών.
Εύθραυστο εκλογικό βάθρο
Σχεδόν άγνωστος στο κοινό πριν από μόλις πέντε χρόνια, μετά την είσοδό του στην πολιτική ο Εμανουέλ Μακρόν προκαλεί τόσο λατρεία όσο και απόρριψη: ελπίδα αλλαγής για τους μεν, ενσάρκωση της οικονομικής και πολιτικής ελίτ για τους δε.
Το νεαρότατο κόμμα του «La Republique en Marche» κατέκτησε τον Ιούνιο την πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση, όμως η απειρία των βουλευτών του επικρίθηκε. Και το εκλογικό βάθρο του νεαρότερου προέδρου της Γαλλίας, ο οποίος εξελέγη σε ηλικία 39 ετών με αντίπαλο την υποψήφια της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν, αφού έλαβε 24% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, μοιάζει εύθραυστο.
Η κεντρώα γραμμή του, με ένα πρόγραμμα «και αριστερό και δεξιό», σφυροκοπείται από τα δύο άκρα της πολιτικής σκακιέρας.
REUTERS/Pascal Rossignol
«Τίποτα δύσκολο δεν έχει γίνει ακόμη», λέει ο Ερίκ Βερτ, ένας από τους «τενόρους» της δεξιάς αντιπολίτευσης, ενώ οι σοσιαλιστές επιτίθενται κατά βούληση σ' ένα πρόγραμμα «που δεν είναι ούτε αριστερό ούτε δεξιό».
Όλοι διαπιστώνουν «την έκταση της αποστολής που έχουμε να φέρουμε σε πέρας», όμως αυτές οι 100 πρώτες ημέρες «επέτρεψαν να μπουν οι βάσεις ενός βαθύ μετασχηματισμού της χώρας μας», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέρ σε άρθρο του το οποίο ανήρτησε χθες Κυριακή στο Facebook.
Η επιστροφή από τις θερινές διακοπές προαναγγέλλεται πάντως πολυτάραχη, καθώς έχει ανακοινωθεί μια μεταρρύθμιση του κώδικα εργασίας που θα ευνοεί τις επιχειρήσεις. Δύο συνδικάτα έχουν ήδη καλέσει σε απεργία στις 12 Σεπτεμβρίου και η ριζοσπαστική αριστερά προγραμματίζει για τις 23 μια «λαϊκή συγκέντρωση».
Η κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2018 προβλέπεται επίσης να είναι δύσκολη, καθώς θα πρέπει να τηρηθεί η υπόσχεση για μείωση των υποχρωτικών προκαταβολών κατά 11 δισεκατομμύρια η οποία θα πρέπει να συνδυαστεί με νέα λιτότητα.
«Top Gun»
Ο γάλλος πρόεδρος συνάντησε λιγότερες ενέδρες στη διεθνή σκηνή, στην οποία επιβλήθηκε μπροστά στους δράκους της παγκόσμιας διπλωματίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ, που αμφότεροι έγιναν δεκτοί με επιτυχία στο Παρίσι, παρά τις επικρίσεις.
Ένθερμος Ευρωπαίος, επιδεικνύει τη συνέργειά του με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και ελπίζει να καταφέρει να αναζωογονήσει μια Ευρωπαϊκή Ένωση που βρίσκεται σε ακινησία εξαιτίας του Brexit.
REUTERS/Stephane Mahe
Η «πραγματιστική» θέση του για τη Συρία, η πρότασή του να δημιουργηθούν «hotspots» για τους μετανάστες στη Λιβύη προκάλεσαν περισσότερες επιφυλάξεις.
Η Γαλλία «επανατοποθετείται στο κέντρο του παιγνιδιού», δήλωσε ο Καστανέρ εκφράζοντας ικανοποίηση γι' αυτό.
Η πολύ μελετημένη επικοινωνία του προέδρου, που προκρίνει τις εικόνες, αξιολογείται ποικιλοτρόπως. Μετά τη θεαματική μεταφορά του με ελικόπτερο πάνω σ' ένα υποβρύχιο, την εμφάνισή του εν είδει «Top Gun», με στολή πιλότου σε μια αεροπορική βάση της νότια Γαλλίας, αποδοκιμάσθηκε στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Ο κίνδυνος είναι «να περάσουν οι Γάλλοι σταδιακά από το 'είναι λαμπρός και επιτυχημένος με ό,τι καταπιάνεται' στο 'στην πραγματικότητα, όλα αυτά είναι διαφήμιση'», υπογράμμισε ο Ζερόμ Φουρκέ.
Η προβολή του ασυνήθιστου ζεύγους του με τη σύζυγό του Μπριζίτ, ηλικίας 64 ετών, φάνηκε αντίθετα να πείθει τους Γάλλους, πολλοί από τους οποίους είναι γοητευμένοι με την πρώτη κυρία τους. Μπλουζάκια που φέρουν την επιγραφή «Brigitte» διατέθηκαν στην αγορά προς τιμήν της από μια μάρκα της μόδας και κάνουν μεγαλύτερες πωλήσεις απ' αυτά με την στάμπα «Beyonce».