ΚΟΣΜΟΣ

Χάκερς υπέκλεπταν εμπιστευτικά έγγραφα και μηνύματα από την κυβέρνηση της Ιταλίας

REUTERS/Steve Marcus

Χάκερ έσπασαν τους κωδικούς ασφαλείας των υπολογιστών του ιταλικού ΥΠΕΞ και της διπλωματικής αποστολής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπέκλεπταν, κατά το διάστημα 2013-16 εμπιστευτικά εσωτερικά μηνύματα, την ώρα που στην Ευρώπη συζητούνταν φλέγοντα θέματα, που αφορούσαν το Ιράν, την κρίση στην Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της Μόσχας. Αυτά καταγγέλλει στη σημερινή της έκδοση η εφημερίδα La Repubblica.

Τα μηνύματα, που απέστειλαν οι διπλωματικές αποστολές, αφορούσαν την κρίση στη Συρία και τη Λιβύη και τα ιταλικά συμφέροντα στην Τριπολιτάνια, τις διαβουλεύσεις για τις επιπτώσεις των κυρώσεων στη Ρωσία, το περιεχόμενο των ανεπίσημων συσκέψεων των ευρωπαίων υπουργών Αμύνης και των επιτροπών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Επίσης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο, σημαντική λεία των υποκλοπέων αποτελούν οι αναφορές που αφορούσαν τις διαπραγματεύσεις για την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου North Stream και τις θέσεις των κυβερνήσεων για τη μεταναστευτική ροή στη βαλκανική οδό. Στα χέρια τους είχαν επιπλέον αναφορές σχετικά με τις συσκέψεις του Ecofin και οι σχετικές θέσεις των χωρών της ΕΕ, αλλά επίσης και οι δραστηριότητες για τον σχεδιασμό των ασκήσεων του ΝΑΤΟ.

H επίθεση διήρκεσε από το 2013 έως το 2016 κι έδωσε τη δυνατότητα στους χάκερ να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για το διπλωματικό προσωπικό μέχρι και στα ανώτερα κλιμάκιά του. Η πρώτη επίθεση, σε δύο θέσεις υπολογιστών στην Αντιπροσωπεία της Ιταλίας στις Βρυξέλλες διήρκεσε δύο μέρες, και στη συνέχεια οι υποκλοπείς εγκαθίστανται μέσα στο δίκτυο και μέσα σε ενάμιση χρόνο χτύπησαν άλλες τέσσερις φορές, υποκλέπτοντας συνολικά 1760 μηνύματα.

Στα χέρια τους πέφτουν τα πάντα: από την έγκριση για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, έως την ενημέρωση για την παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, την ανάλυση για την κατάσταση στο Ντονμπάς κι έως την έκθεση της ιταλικής αντιπροσωπείας στην ΕΕ για την κατάσταση της ρωσικής Οικονομίας.

Ούτε και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας φαίνεται, με αυτή την αποκάλυψη, να βρίσκεται σε ασφαλή θέση, καθώς οι χάκερ κατόρθωσαν να έχουν πρόσβαση στα πεπραγμένα της συνάντησής του με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί.

Τα άτομα αυτά απέκτησαν πρόσβαση και σε ευαίσθητες πληροφορίες που σχετίζονται με την ανάπτυξη βιομηχανικών τεχνολογιών και με τις εμπορικές σχέσεις. Υποκλέπτουν κρίσιμες λεπτομέρειες για τον εντοπισμό μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μεσόγειο από την ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία Eni, αλλά και για την ιταλική συμμετοχή στην ανάπτυξη κυβερνοτεχνολογίας στο Ισραήλ.

Ποιά είναι αυτά τα "αρπακτικά";

Οι αναλυτές της ιταλικής εφημερίδας πιστεύουν ότι οι επιθέσεις θα πρέπει να αποδοθούν στο κακόβουλο λογισμικό «Uroburos», που έχει αναπτυχθεί από την ομάδα Apt 28, που συνδέεται με τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών. Όμως δεν είναι οι μόνοι εισβολείς. Εισβολή στην Αντιπροσωπεία διαπράχθηκε επίσης κι από τις κινεζικές K3Chang και Zegost.

Οι στόχοι που έχουν είναι σαφείς: να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με την προστασία των ευρωπαϊκών οικονομικών συμφερόντων και τα μέτρα για καταπολέμηση της απάτης.

Οι επιθέσεις συμπίπτουν με την εποχή, που η Ένωση λαμβάνει λεπτές αποφάσεις σχετικά με το Ιράν και την Ουκρανία, όπως σημειώνει η εφημερίδα.

Πριν από τον Ιούλιο του 2015, όταν επιτεύχθηκε η συμφωνία σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δραστηριοποιούνται έντονα στην υποκλοπή πληροφοριών τόσο οι Ρώσοι, όσο και οι Κινέζοι. Το ίδιο συνέβη και τον Ιανουάριο του 2016, όταν το Συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών ανεκάλεσε τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις εναντίων του Ιράν.

Μεταξύ 2 και 7 Σεπτεμβρίου 2015 υπήρξε μια κορύφωση της δραστηριότητας της«Uroburos», η οποία επιστρέφει στη δράση και τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους. Είναι ακριβώς η περίοδος κατά την οποία η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει σχετικά με την επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης