ΚΟΣΜΟΣ

Οι θέσεις της κυβέρνησης Τραμπ για την απαγόρευση εισόδου πολιτών στο Ανώτατο Δικαστήριο

Οι θέσεις της κυβέρνησης Τραμπ για την απαγόρευση εισόδου πολιτών στο Ανώτατο Δικαστήριο
REUTERS/James Lawler Duggan

Φάκελο με τις θέσεις της για την εφαρμογή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης εισόδου ταξιδιωτών από χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία ενώπιον ακρόασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ κατέθεσε η αμερικανική κυβέρνηση.

Η κατάθεση του φακέλου πραγματοποιήθηκε με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να συνεχίζει να υποστηρίζει το ευρύ πλαίσιο δικαιοδοσίας που έχει προκειμένου ν’ απαγορεύσει την είσοδο ξένων πολιτών σε αμερικανικό έδαφος.

Υπενθυμίζεται ότι το αναθεωρημένο προεδρικό διάταγμα που έχει υπογράψει ο πρόεδρος Τραμπ απαγορεύει προσωρινά την είσοδο στις ΗΠΑ προσφύγων αλλά και πολιτών από έξι μουσουλμανικές χώρες, ενώ έχει υπογραφεί τον περασμένο Μάρτιο μετά την εγκατάλειψη του προηγούμενου προεδρικού διατάγματος, εξαιτίας των νομικών προκλήσεων που αντιμετώπιζε.

Δύο ομοσπονδιακά δικαστήρια εμπόδισαν την εφαρμογή της δεύτερης αναθεωρημένης έκδοσης του διατάγματος, μέχρι την απόφαση που έλαβε το Συνταγματικό Δικαστήριο των ΗΠΑ τον Ιούνιο για την περιορισμένη εφαρμογή του.

Το ίδιο δικαστήριο δέχθηκε ν’ ακούσει προφορικά τα νομικά επιχειρήματα σχετικά με τη νομιμότητα της εφαρμογής των περιορισμών στις 10 Οκτωβρίου, αλλά και να ενημερωθεί για τη νομική στάση που θα τηρήσει η αμερικανική κυβέρνηση.

Ωστόσο, τόσο η πολιτεία της Χαβάης, όσο και οργανώσεις που υποστηρίζουν τους πρόσφυγες έχουν στραφεί κατά της εφαρμογής του προεδρικού διατάγματος, υποστηρίζοντας ότι εδραιώνει διακρίσεις κατά των μουσουλμάνων.

Οι επικριτές της εφαρμογής του διατάγματος επικαλούνται προεκλογικές δηλώσεις του Τραμπ αναφορικά “με την ολική απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.”

Από την άλλη μεριά, η αμερικανική κυβέρνηση καταρτίζοντας τη νομική της επιχειρηματολογία κατά της απαγορευτικής απόφασης που έλαβε το 9ο Περιφερειακό Εφετείο των ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι οι προεκλογικές δηλώσεις που έγιναν από τον Αμερικανό πρόεδρο, όταν αυτός ήταν απλός πολίτης, δεν θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στο επίπεδο της λήψης δικαστικών αποφάσεων.

Παράλληλα, τονίζει ότι θα ήταν λάθος να ερευνώνται τα κίνητρα του Τραμπ για αποφάσεις που λαμβάνει σχετικά με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, καθώς μπορούν να οδηγήσουν σε απαράδεκτες κρίσεις “δικαστικής ψυχανάλυσης” του Αμερικανού προέδρου.

Ο Τραμπ από την πλευρά του υποστηρίζει πως το συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα ήταν απαραίτητο για την επανεξέταση των διαδικασιών ελέγχου στις πύλες εισόδου των ΗΠΑ, προκειμένου να ληφθούν μέτρα αποτροπής ενδεχόμενων τρομοκρατικών επιθέσεων σε αμερικανικό έδαφος.

Η αμερικανική κυβέρνηση τονίζει σθεναρά ότι το Κογκρέσο έχει δώσει ευρείες εξουσίες στον πρόεδρο Τραμπ για τον περιορισμό της εισόδου προσφύγων, αλλά και την απαγόρευση ενός ξένου πολίτη ή μιας ομάδας ξένων πολιτών, στην περίπτωση που η είσοδος αυτή, “θα μπορούσε να είναι καταστροφική για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.”

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι τμήματα του αναθεωρημένου προεδρικού διατάγματος μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή (29 Ιουνίου) ώστε οι πολίτες του Ιράν, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν της Συρίας και της Υεμένης με “μία στενή οικογενειακή σχέση” με Αμερικάνο πολίτη ή φορέα δε θα υπάγονται στην απαγόρευση.

Ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέταξε τους παππούδες κι άλλα μέλη της οικογένειας στην εφαρμογή της απαγόρευσης εισόδου, προκαλώντας έναν ακόμη γύρο νομικών αντιπαραθέσεων.

Κι ενώ συνεχίζονται οι δικαστικές διαδικασίες σχετικά με την εφαρμογή του αναθεωρημένου προεδρικού διατάγματος στα δικαστήρια κατώτερου βαθμού, το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε ότι οι παππούδες, τα εγγόνια, οι θείοι, οι θείες, οι ξαδέρφες, οι ανιψιές, οι ανιψιοί, τα ξαδέρφια και τα αδέρφια πολιτών από τις έξι μουσουλμανικές χώρες θα μπορούν να εισέρχονται στις ΗΠΑ. Από την άλλη μεριά, δεν επιτρέπεται η είσοδος σε αμερικανικό έδαφος, προσφύγων που έχουν σχέσεις με φορείς προσφυγικής επαναγκατάστασης.