ΚΟΣΜΟΣ

Μικρός αστεροειδής θα περάσει ξυστά από τη Γη τον Οκτώβριο

Μικρός αστεροειδής θα περάσει ξυστά από τη Γη τον Οκτώβριο
EPA/NASA

Αστεροειδής με το όνομα «2014 TC4» θα περάσει ξυστά από τον πλανήτη μας την 12η Οκτωβρίου σύμφωνα με ανακοίνωση της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

Ο συγκεκριμένος αστεροειδής, 15 έως 30 μέτρων, θα περάσει σε απόσταση 44.000 χιλιομέτρων, σχεδόν στο ένα όγδοο της απόστασης Γης-Σελήνης και λίγο πάνω από τις τροχιές των γεωστατικών δορυφόρων (36.000 χλμ.), ενώ κινείται με ταχύτητα περίπου 14 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.

Ωστόσο, δεν αποτελεί απειλή, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων για την τροχιά του.

«Είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα αυτό το αντικείμενο να χτυπήσει τη Γη. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος» διαβεβαίωσε ο Ντέτλεφ Κόσνι της ESA, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Παρόλα αυτά, η NASA και η ESA θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία για να δοκιμάσουν την ετοιμότητα και την επάρκεια των συστημάτων επιτήρησης αστεροειδών και επείγουσας αντίδρασης σε περίπτωση κινδύνου.

Ο εν λόγω αστεροειδής είναι ήδη "γνωστός" στους επιστήμονες καθώς, είχε για τελευταία φορά περάσει από τη Γη το 2012, σε διπλάσια τότε απόσταση από ό,τι τώρα. Ολοκληρώνει μια τροχιά γύρω από τον Ήλιο κάθε 609 μέρες, συνεπώς θα επανέλθει σε λίγα χρόνια (αλλά όχι ακριβώς με την ίδια τροχιά και στην ίδια αποσταση).

Ένας διαστημικός βράχος περίπου 40 μέτρων είχε πέσει στην Τουνγκούσκα της Σιβηρίας το 1908, ισοπεδώνοντας μια τεράστια έκταση έρημου δάσους. Ένα μικρότερο αντικείμενο, πιθανώς ένα μικρό κομμάτι κομήτη και όχι αστεροειδής, με διάμετρο περίπου 20 μέτρων, είχε εκραγεί πάνω από το Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας το 2013, τραυματίζοντας πάνω από 1.200 ανθρώπους και σπάζοντας τα τζάμια σχεδόν 5.000 κτιρίων.Σε καμία από τις δύο αυτές περιπτώσεις δεν είχε γίνει αντιληπτό ότι ερχόταν ένα ουράνιο σώμα προς τη Γη.

Σύμφωνα με την ESA, αν ένας αστεροειδής όπως ο «2014 TC4» έπεφτε στον πλανήτη μας, «θα είχε παρόμοιες επιπτώσεις με εκείνον του Τσελιάμπινσκ».

Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα γινόταν αν το ίδιο πράγμα συνέβαινε με έναν μεγαλύτερο αστεροειδή.