ΚΟΣΜΟΣ

Τι θα συμβεί πριν από έναν ενδεχόμενο πόλεμο ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας

Καθησυχαστικά είναι τα σχόλια ειδικών οι οποίοι εκτιμούν πως παρότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επιδίδονται σε έναν ανηλεή πόλεμο «πύρινων» δηλώσεων, δεν υπάρχει καμία προετοιμασία για επίθεση από την Αμερική ή ένδειξη πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα υλοποιήσει τις απειλές του για πυραυλικό χτύπημα στην νήσο Γκουάμ, η οποία ανήκει στην αμερικάνικη επικράτεια.

Ο στρατός των ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να εξαπολύσει επίθεση στην Πιονγιάνγκ, καθώς θα απαιτούνταν εβδομάδες ή ακόμη και μήνες προετοιμασίας για να εξασφαλισθεί – στον βαθμό που είναι δυνατό – η νίκη στον πόλεμο.

Ο Μαρκ Χέρτλινγκ, συνταξιούχος στρατηγός των ΗΠΑ και αναλυτής του CNNi, τόνισε πως του χτυπήματος πρέπει να προηγηθεί η απομάκρυνση δεκάδων χιλιάδων πολιτών, μεταξύ των οποίων και στρατιωτικού προσωπικού, από τη Νότια Κορέα.

Ακόμη, όπως είπε, οι ΗΠΑ θα πρέπει να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στην περιοχή. Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, υποβρύχια εξοπλισμένα με πυραύλους κρουζ και βομβαρδιστικά αεροσκάφη θα πρέπει να σταλούν στο σημείο ώστε να μπορούν να δρουν από βάσεις της Ιαπωνίας ή του Γκουάμ. Αναγκαία θα είναι και η ανάπτυξη δύο αεροπλανοφόρων στην Κορεατική Χερσόνησο.

«Μερικά εξ΄ αυτών είναι σε σημεία της περιοχής, αλλά όχι αρκετά κοντά για να θέσουν εκτός λειτουργίας τον πολεμικό εξοπλισμό της Βόρειας Κορέας», εξήγησε.

Τι πρέπει να κάνουν οι ΗΠΑ

Η Βόρεια Κορέα έχει τοποθετήσει χιλιάδες συμβατικά όπλα, όπως πυροβόλα, σε περιοχές κοντά στη Σεούλ. Οι μελέτες εκτιμούν πως από την πρώτη κιόλας μέρα της διαμάχης η Νότια Κορέα θα μετρά δεκάδες χιλιάδες νεκρούς από τους πυροβολισμούς. Σύμφωνα με τον Χέρτλινγκ θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες βομβαρδισμών για να καταστραφούν όλα αυτά τα όπλα.

Όλος ο εξοπλισμός και το προσωπικό των ΗΠΑ πρέπει να είναι στη θέση του, είπε ο ειδικός, συγκρίνοντας αυτό το μέτωπο με την επιχείρηση κατά του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ το 1991. Στην εν λόγω επιχείρηση οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τους βομβαρδισμούς κατά του Ιράκ πάνω από πέντε μήνες πριν την χερσαία επέμβαση. Για να ξεκινήσει μία τέτοια επέμβαση κατά της Πιονγιάνγκ ο Τραμπ θα πρέπει λοιπόν να συγκεντρώσει τις δυνάμεις του στη Νότια Κορέα.

(REUTERS/Joshua Roberts)

Ο Καρλ Σούστερ, πρώην διευθυντής επιχειρήσεων στο Κοινό Κέντρο Πληροφοριών των ΗΠΑ, εκτίμησε πως η χώρα του θα χρειαστεί ακόμη μεγαλύτερο εξοπλισμό και προσωπικό. «Θα ήθελα να έχω τρία αεροπλανοφόρα στη διάθεσή μου και όχι δύο», όπως και περισσότερες δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας, του Ναυτικού και πεζοναύτες, τόνισε.

Παράλληλα, επεσήμανε πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να βεβαιωθούν πως έχουν αρκετές βόμβες, πυραύλους και ηλεκτρονικά μέσα για να διαλύσουν τα εναέρια μέσα της Βόρειας Κορέας, πριν μπορέσουν τα βομβαρδιστικά να καταστρέψουν τα πυρηνικά της Πιονγιάνγκ.

Ο Κιμ δεν θα βάλει σε κίνδυνο το καθεστώς του

Όπως συμπλήρωσε, δεν θα τον εξέπληττε μέσα στις ερχόμενες ημέρες αμερικάνικες δυνάμεις να κινηθούν πιο κοντά στην Κορεάτικη Χερσόνησο. Αλλά αυτές θα έχουν αμυντικό ή ακόμη και προειδοποιητικό ρόλο ώστε να πεισθεί η Βόρεια Κορέα να μην επιχειρήσει τίποτα.

Ο ίδιος βέβαια εκτίμησε πως η Βόρεια Κορέα δεν θα επιχειρήσει χτύπημα στο Γκουάμ ή οποιοδήποτε άλλο μέρος, τονίζοντας πως οι απειλές του Κιμ Γιονγκ Ουν είναι μεγάλα λόγια. Δεν έχει δοκιμάσει την ακρίβεια των όπλων του σε κατάσταση πολέμου, είπε.

«Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να απαντήσουν με τρόπους που ο Κιμ δεν θα άντεχε», συμπλήρωσε, εξηγώντας πως ο ηγέτης της Β.Κορέας δεν θέλει να προχωρήσει σε κάποια κίνηση που θα βάλει σε κίνδυνο το μέλλον του καθεστώτος του.

Before a North Korea war, we'd see this, by By Brad Lendon, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης