ΚΟΣΜΟΣ

Αποκαλυπτική έρευνα για τα πλαστικά στις θάλασσες - Τι εντόπισαν στα στομάχια νεκρών δελφινιών

Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Γεμάτο πλαστικό ήταν το στομάχι νεκρών δελφινιών που ανέλυσαν ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος".Οι αναλύσεις αυτές προκαλούν ακόμη περισσότερη ανησυχία στους αρμόδιους με τα αποτελέσματα να δείχνουν για μία ακόμη φορά, τις τεράστιες διαστάσεις, που έχει λάβει η ανεξέλεγκτη ρίψη πλαστικού στο περιβάλλον.

Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγει το Ινστιτούτο αναφορικά με την περιεκτικότητα μικροσκοπικών ινών πλαστικού σε στομάχια δελφινιών που έχουν βρεθεί νεκρά στις ακτές του Αιγαίου έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 700 μικροσκοπικά σωματίδια και ίνες πλαστικού.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Η διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου σε δηλώσεις της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει πως, "Στο στομάχι των δελφινιών, η διαδικασία της ανάλυσης είναι σύνθετη και πολύ χρονοβόρος διαδικασία. Μέχρι στιγμής αναλύσαμε 200 ml του πεπτικού συστήματος από το κάθε δελφίνι (το σύνολο του στομάχου είναι κατά μέσο όρο 900 ml - άρα έχουμε αναλύσει περίπου το 22%) και εντοπίσαμε 700 μικροσκοπικές ίνες πλαστικού".

Σύμφωνα με την ίδια, το πλαστικό συνήθως δεν είναι ορατό, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις όπου εντοπίζονται σε στομάχια δελφινιών και σε χελώνες, κομμάτι από αλιευτικά εργαλεία στα οποία μπλέκονται τα ζώα προσπαθώντας να κλέψουν τις "ψαριές".

"Το ζήτημα είναι ότι βρήκαμε μεγάλο αριθμό από πλαστικές ίνες οι οποίες είναι ορατές μόνο από το μικροσκόπιο και προέρχονται από την κατάληξη των πλαστικών απορριμμάτων" συμπληρώνει.

Αυτό που υπογραμμίζουν οι ερευνητές είναι πως η αλόγιστη χρήση και απόρριψη του πλαστικού στο περιβάλλον, συνεχώς διογκώνεται και συσσωρεύεται, έπειτα από δεκαετίες συζητήσεων οι οποίες ποτέ δεν συνοδεύτηκαν από αποτελεσματικές δράσεις για την αντιμετώπισή του.

"Καινούργιοι τύποι περιττού πλαστικού γίνονται γρήγορα μέρος της καθημερινότητάς μας, με τις ευλογίες της ΕΕ, η οποία στηρίζει σταθερά την Ευρωπαϊκή βιομηχανία πλαστικού, το εμπόριο και τα καταναλωτικά προϊόντα, επικαλούμενη το κλισέ της στήριξης της απασχόλησης, χωρίς πρόθεση να υπάρξει επίλυση του προβλήματος" αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση όπου υπογραμμίζεται ότι η ελληνική πολιτεία, από την πλευρά της, δεν έχει πάρει κανένα αποτελεσματικό μέτρο, "αλλά εφαρμόζει επιλεκτικά ακόμα και τις υποχρεώσεις μας έναντι στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία - αφήνοντας το πρόβλημα να διογκώνεται".

Η συγκεκριμένη έρευνα στοχεύει να δώσει μία πραγματική εκτίμηση της έκτασης του προβλήματος στις ελληνικές θάλασσες και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, συμβάλλοντας στην καλύτερη κατανόησή του αλλά και στην ευθύνη που έχουμε όλοι για τη λήψη δραστικών μέτρων.

Η κ. Μηλιού καταλήγει πως, "Ενδεικτική της κατάστασης είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τώρα, μεσούσης της θερινής περιόδου, οι νησιωτικές ακτές που ακόμα και οι πιο απομονωμένες, είναι γεμάτες από σκουπίδια τα οποία, με τις πρώτες βροχές του Οκτωβρίου, θα καταλήξουν στη θάλασσα".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης