Ζήτημα πολεμικών αποζημιώσεων θέτει η Πολωνία-Λήξαν το θέμα, απαντά η Γερμανία
Mία επίσημη εκτίμηση για τις πιθανότητες επιτυχούς διεκδίκησης αποζημιώσεων από τη Γερμανία, με βάση το διεθνές δίκαιο.ζητά από το πολωνικό Κοινοβούλιο ο Αρκάντιους Μουλάρτσικ, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS). Η απάντηση του Κοινοβουλίου αναμένεται για την 11η Αυγούστου.
Ωστόσο, νομικοί κύκλοι στη Γερμανία επιμένουν ότι το ζήτημα θεωρείται «λήξαν». Ήδη το 2004 ο Γιόχεν Φρόβαιν, πρώην επικεφαλής στο Ινστιτούτο Διεθνούς Δικαίου Max Planck, είχε επιμεληθεί ένα νομικό υπόμνημα επί του θέματος, από κοινού με Πολωνό συνάδελφό του.
Και τότε, όπως και σήμερα, ο Φρόβαϊν θεωρούσε «μάταιες» τις πολωνικές διεκδικήσεις, λέγοντας ότι «από νομικής απόψεως, το ζήτημα έχει διευθετηθεί και έχει λήξει». Επικαλείται σχετικά τη διεθνή συνθήκη, την αποκαλούμενη και «Συνθήκη 2 + 4» για την Επανένωση της Γερμανίας.
Επιπλέον ο Φρόβαϊν αντικρούει τον ισχυρισμό της Βαρσοβίας ότι η «παραίτηση» του 1953 δεν ισχύει, καθώς η τότε Πολωνία τελούσε ουσιαστικά υπό την κυριαρχία της Σοβιετικής Ένωσης.
Συμπληρώνει μάλιστα πως, «Αυτό δεν αλλάζει από το γεγονός ότι η συνταγματική τάξη έχει αλλάξει και η Πολωνία δεν είναι πλέον κομμουνιστική χώρα. Με την ίδια λογική παραμένουν άλλωστε σε ισχύ πολλές άλλες διεθνείς συνθήκες που είχε συνυπογράψει η Πολωνία την εποχή εκείνη».
Οι Γερμανοί συνάδελφοι του Φρόβαϊν όπως ο Κάρλ Γκέοργκ Βέλμαν, του κυβερνώντος χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), συνεχίζουν λέγοντας πως «τα κονδύλια της ΕΕ από τα οποία ωφελείται η Βαρσοβία πληρώνονται κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από την Γερμανία» σημειώνοντας πως, «η Γερμανία ήταν πάντοτε στο πλευρό της Πολωνίας και στήριξε όσο καμία άλλη χώρα το αίτημά της να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».
Κατά την άποψή του βουλευτή της Αριστεράς (Die Linke) Τόμας Νορντ, ο οποίος διευθύνει την «Ομάδα Φιλίας» του γερμανικού Κοινοβουλίου με την Πολωνία, «η συζήτηση περί αποζημιώσεων δεν αποτελεί παρά πολιτικό ελιγμό της Βαρσοβίας στο «κάδρο» των συνεχών αντιπαραθέσεων με το Βερολίνο, αλλά και τις Βρυξέλλες.»
Σε αυτή την διαμάχη περί αποζημιώσεων η εκπρόσωπος της ομοσπoνδιακής κυβέρνησης, Ουλρίκε Ντέμερ, δήλωσε ότι «η Γερμανία συναισθάνεται την ευθύνη για τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο από πλευράς πολιτικής, ηθικής και οικονομικής», για να συμπληρώσει ωστόσο ότι «το ζήτημα των αποζημιώσεων έχει διευθετηθεί στο παρελθόν, νομικά και πολιτικά».