ΚΟΣΜΟΣ

Με στρατιωτικά γυμνάσια απάντησαν οι ΗΠΑ στην εκτόξευση πυραύλου της Β.Κορέας (vid)

REUTERS/ KCNA

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις, μετά τη νέα εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) στην οποία προχώρησε την Παρασκευή η Βόρεια Κορέα, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας.

Το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε ότι η δοκιμή της νέας εκτόξευσης –της δεύτερης μέσα σε διάστημα ενός μηνός- είχε σκοπό να στείλει μια «αυστηρή προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ». Σε μια προκλητική δήλωση, ο ηγέτης της Β. Κορέας Κιμ Γιόνγκ Ουν, σημείωσε αμέσως μετά την εκτόξευση πως ολόκληρη η επικράτεια των ΗΠΑ βρίσκεται εντός της εμβέλειας των βορειοκορεατικών πυραύλων.

Με στρατιωτικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά απάντησαν οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την ενέργεια της Πιονγκγιάνγκ «απερίσκεπτη και επικίνδυνη», τονίζοντας ότι θα οδηγήσει σε «περαιτέρω απομόνωση».

Όπως ανέφεραν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, στα γυμνάσια χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν σε «χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας κατά μήκος της Ανατολικής Όχθης».

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν αυτή την νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου και απορρίπτουν τους ισχυρισμούς του καθεστώτος ότι αυτές οι δοκιμές – και αυτά τα όπλα – θωρακίζουν την ασφάλεια της Βόρειας Κορέας. Στην πραγματικότητα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα», τόνισε ο Τραμπ με ανακοίνωσή του.

«Απειλώντας τον κόσμο, αυτά τα όπλα και αυτές οι δοκιμές απομονώνουν περαιτέρω την Βόρεια Κορέα, εξασθενούν την οικονομία της και φτωχαίνουν τον πληθυσμό της», σημείωσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Πηγή: Reuters/ JONATHAN ERNST

Ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας Χαν Μιν-γκου από την πλευρά του, δήλωσε ότι η Σεούλ θα προετοιμάσει ανεξάρτητα μέτρα για να περιορίσει την πυρηνική απειλή που θέτει η Βόρεια Κορέα μετά την εκτόξευση ακόμη ενός βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου (ICBM) στην οποία προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ.

«Παράλληλα με τις κοινές προσπάθειες για την αποτροπή της διάδοσης (της πυρηνικής απειλής της Βόρειας Κορέας) θα προετοιμάσουμε ανεξάρτητα μέτρα για να την περιορίσουμε το ταχύτερο δυνατόν» δήλωσε ο Χαν σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην νοτιοκορεατική πρωτεύουσα.

Πηγή: Reuters/ KCNA

Προκλητικός ο Κιμ Γιόνγκ Ουν

Η εκτόξευση της Παρασκευής ήταν μια βελτιωμένη εκδοχή του πυραύλου Hwasong-14 και διένυσε μια απόσταση 998 χλμ και έφτασε σε υψόμετρο 3.724 χλμ κατά τη διάρκεια της πτήσης του, η οποία διήρκεσε 47 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα, ανέφερε το KCNA.

Αμέσως μετά την τελευταία δοκιμαστική εκτόξευση, ο ηγέτης της Β. Κορέας Κιμ Γιόνγκ Ουν δήλωσε πως ολόκληρη η επικράτεια των ΗΠΑ βρίσκεται εντός της εμβέλειας των βορειοκορεατικών πυραύλων, σημειώνοντας πως το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας αποτελεί ένα ανεκτίμητο εφόδιο που δεν μπορεί να ανακληθεί ή να αντικατασταθεί.

Πηγή: Reuters/ KCNA

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον επέρριψε ευθύνες στην Κίνα και τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι οι δύο χώρες "ως οικονομικοί υποστηρικτές του πυρηνικού βαλλιστικού προγράμματος" της Βόρειας Κορέας, φέρουν μια "μοναδική και ειδική ευθύνη" για την επιδείνωση της απειλής που συνιστά η χώρα.

«Η εκτόξευση αυτού του πυραύλου συνιστά "κατάφωρη παραβίαση" των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία αντικατοπτρίζουν τις επιθυμίες της διεθνούς κοινότητας», προσέθεσε ο Τίλερσον.

Η Κίνα, πάντως, κάλεσε την Βόρεια Κορέα να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να σταματήσει όλες τις ενέργειες που μπορεί να επιδεινώσουν τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο.

Το Πεκίνο επίσης ελπίζει όλες οι πλευρές να ενεργήσουν με σύνεση για να αποτρέψουν την κλιμάκωση της κατάστασης, ανέφερε με ανακοίνωση που εξέδωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή: Reuters/ KCNA

Καταδικάζουν οι Βρυξέλλες την ενέργεια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε την ενέργεια της Πιονγκγιάνγκ, κρίνοντας ότι «απειλεί σοβαρά τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Η εκτόξευση συνιστά «μια κατάφωρη παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Βόρειας Κορέας όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί με πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», τονίζεται σε μια ανακοίνωση της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Η ΕΕ προτρέπει σθεναρά την Πιονγκγιάνγκ «να απόσχει από νέες προκλήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τις περιφερειακές και παγκόσμιες εντάσεις».

«Αναμένουμε από τη Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί αμέσως, πλήρως και άνευ όρων στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, (και) να αρχίσει έναν ειλικρινή και ουσιώδη διάλογο για την πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου με ειρηνικά μέσα», προστίθεται στην ανακοίνωση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι «θα συζητήσει το πρόβλημα κατά τις συναντήσεις που θα έχει τις επόμενες ημέρες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Κορέας και άλλων διεθνών εταίρων (της ΕΕ), κυρίως στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου της Asean την 6η και 7η Αυγούστου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: Reuters/ KCNA

Νέες κυρώσεις από τον ΟΗΕ ζητά η Γαλλία

Η διπλωματία της Γαλλίας κάλεσε να υιοθετηθούν «επιπρόσθετες και σθεναρές κυρώσεις» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα, μετά τη νέα εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ.

«Μόνον η μέγιστη διπλωματική πίεση μπορεί να ξαναφέρει τη Βόρεια Κορέα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», έκρινε μια εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Κε ντ' Ορσέ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης