ΚΟΣΜΟΣ

Όχι τόσο απομονωμένοι: Η ελίτ της Βορείου Κορέας χρησιμοποιεί Gmail, Facebook και iTunes

Δυτικοί ερευνητές πρόσφατα άρχισαν να αναλύουν συλλογές δεδομένων του διαδικτύου της Βορείου Κορέας ψάχνοντας ενδείξεις και πληροφορίες για πιθανή εκτόξευση πυραύλων ή για κακόβουλη διαδικτυακή δραστηριότητα.

Αυτό το οποίο όμως βρήκαν τους ξάφνιασε. Το πολύ μικρό ποσοστό ελίτ της χώρας - μεταξύ των ελαχίστων ανθρώπων μέσα στην Βόρειο Κορέα που έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο- φαίνεται να έχουν τις ίδιες τεχνολογικές συνήθειες με τον υπόλοιπο κόσμο. Χρησιμοποιούν τα smartphones τους για να τσεκάρουν το Gmail τους, να επικοινωνήσουν με τους λογαριασμούς τους στο Facebook και να περιηγηθούν στις σελίδες του Amazon και του Alibaba για την αγορά προϊόντων.

"Kάνουν πολλά από τα πράγματα που κάνουμε κάθε ημέρα μόλις ξυπνάμε το πρωί" είπε η Priscilla Moriuchi της Recorded Fortune, εταιρείας ανάλυσης απειλών που έγραψε την αναφορά. "Δεν είναι απομονωμένοι", κατέληξε.

Αυτές οι παρατηρήσεις αφορούν μόνο σε ένα πολύ μικρό ποσοστό Βορειοκορεατών καθώς, η μεγάλη πλειονότητα των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας είναι φτωχοί και δεν έχουν καμία πρόσβαση στο Internet. Ακόμα και οι λίγοι που έχουν κινητές συσκευές- περίπου στα 4 εκατομμύρια σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο, από το δίκτυο που τρέχει και ανήκει στην κυβέρνηση που ονομάζεται Kwangmyong.

Τι βλέπουν στο διαδίκτυο οι βορειοκορέατες

Ωστόσο, μερικοί Βορειοκορεάτες έχουν άμεση πρόσβαση στο Internet μέσω των πανεπιστημίων και συγκεκριμένων εταιρειών. Το ίδιο πιθανώς να ισχύει και για υψηλόβαθμα κυβερνητικά και στρατιωτικά στελέχη.

Το 65% της χρήσης του Internet επικεντρώθηκε στο gaming και στο κατέβασμα online περιεχομένου. Ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς streaming υπηρεσίες είναι το κινεζικό Youku που προσφέρει video-hosting υπηρεσίες και το iTunes

Οι Βορειοκορεάτες με πρόσβαση στο Internet δείχνουν να έχουν αδυναμία στο Baidu, μία κινεζική μηχανή αναζήτησης και εταιρεία παροχής υπηρεσιών Internet, καθώς και ένα online παιχνίδι για πολλούς παίκτες που ονομάζεται World of Tanks.

Οι αναλυτές εντόπισαν ότι οι χρήστες του ίντερνετ στη Βόρειο Κορέα χρησιμοποιούν εργαλεία για να καλύψουν την περιήγησή τους σε σελίδες. Κάποιοι για να βλέπουν περιεχόμενο για ενηλίκους, άλλοι για να κάνουν αγορές με bitcoin και άλλοι για να ανεβάσουν έγγραφα στο dropbox.

Οι εναλλακτικές μορφές πλήροφόρησης

"Εάν είναι πραγματικότητα, είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί δείχνει πως οι Βορειοκορεάτες έχουν περισσότερη πρόσβαση στο Internet και στην πληροφορία" αναφέρει ο δημοσιογράφος τεχνολογίας Martyn Williams που "τρέχει" την ιστοσελίδα North Korea Tech από το σπίτι του στην Βόρεια Καλιφόρνια.

Η ανάλυση των δεδομένων πιθανώς δεν περιλαμβάνει χρήση Internet από ξένες πρεσβείες ή διεθνή γκρουπ που έχουν την έδρα τους στην χώρα, τα οποία συνήθως χρησιμοποιούν τους δικούς τους συνδέσμους για να συνδεθούν στο διαδίκτυο, λένε οι ερευνητές. Ωστόσο, τα δεδομένα πιθανώς να περιλαμβάνουν έναν μικρό αριθμό κίνησης από ξένους δημοσιογράφους ή άλλους επισκέπτες στη χώρα. Η ακολουθία των αποτελεσμάτων δείχνει όμως πως οι ΒορειοΚορεάτες είναι περισσότερο συνδεδεμένοι στις παγκόσμιες πληροφορίες από το ότι ο κόσμος υποθέτει λέει ο Victor D. Cha, πρώην ειδικός του Λευκού Οίκου για την Βόρειο Κορέα και τώρα υψηλόβαθμο στέλεχος του Κέντρου για Στρατηγικές και Διεθνείς Σπουδές ένα think tank στην Washington.

Ανέφερε επίσης πως συνεντεύξεις με ανθρώπους που ζουν στην χώρα έχουν αποκαλύψει εναλλακτικές μορφές πληροφόρησης για τους κατοίκους της, πέραν της κυβερνητικής προπαγάνδας, και ότι οι άνθρωποι που δουλεύουν σε εργασιακά περιβάλλοντα συχνά στις ιδιωτικές τους συνομιλίες αναφέρουν τις ενοχλήσεις τους για το καθεστώς του Kim Jong Un. " Είναι εκπληκτικό το επίπεδο γνώσης που υπάρχει αναφορικά με την ανεπάρκεια της Κυβέρνησης" συνεχίζει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης