ΚΟΣΜΟΣ

Εκνευρισμός στη Ρωσία και την Ευρώπη από τη νέα απόφαση των ΗΠΑ

REUTERS/ Carlos Barria

Την έντονη αντίδραση του Κρεμλίνου προκάλεσαν οι νέες κυρώσεις που εισηγούνται οι ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας, τις οποίες χαρακτήρισε "εξαιρετικά μη φιλική ενέργεια" και "λυπηρή είδηση", ιδίως μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις. Την ίδια ώρα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία της για τις νέες κυρώσεις, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι είναι «έτοιμη να δράσει για να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε πάντως ότι η Μόσχα θα διατυπώσει την απάντησή της στο νομοσχέδιο που ενέκρινε η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων μετά από "προσεκτική ανάλυση" και κατόπιν ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα αποφασίσει τις επόμενες ενέργειες.

"Δεδομένου ότι πρόκειται για νομοσχέδιο, δεν θα εκφράσουμε προς το παρόν γνώμη", είπε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας: "Ας περιμένουμε να γίνει νόμος", δηλαδή να εγκριθεί από τη Γερουσία και να το επικυρώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

"Σε κάθε περίπτωση, η στάση μας απέναντι σ' αυτό θα διατυπωθεί μετά από προσεκτική ανάλυση και την απόφαση θα λάβει αναμφίβολα ο αρχηγός του κράτους, ο πρόεδρος Πούτιν", επέμεινε, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

"Αυτή τη στιγμή, μπορούμε να πούμε ότι η είδηση είναι πολύ λυπηρή, σε ό,τι αφορά τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις και την προοπτική ανάπτυξή τους και όχι λιγότερο απογοητευτική σε ό,τι αφορά το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις", συνέχισε.

Αναφερόμενος στην πρόταση Ρώσων κοινοβουλευτικών για την επιβολή αντίστοιχων κυρώσεων σε βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών, είπε ότι είναι κατανοητή, όμως και πάλι την τελική απόφαση θα λάβει ο πρόεδρος Πούτιν.

"Ο Ρώσος πρόεδρος λαμβάνει τις αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική και θα σας ενημερώσουμε εάν και πότε θα ληφθούν αυτές. Όλες οι άλλες δηλώσεις είναι κατανοητές. Μιλάμε για εξαιρετικά μη φιλικές εκδηλώσεις, για αυτό και η αντίδραση είναι προφανής".

Πηγή: Reuters

Από την πλευρά του, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στις Βρυξέλλες Βλαντιμίρ Τσιζόφ υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αυτό θα πλήξει την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζοντάς το συνέπεια του γεγονότος ότι η ΕΕ ακολουθεί την πολιτική κυρώσεων των ΗΠΑ.

"Κατά μία έννοια, η Ευρωπαϊκή Ένωση δρέπει τους καρπούς του να ακολουθεί την πολιτική κυρώσεων των ΗΠΑ τα τρία τελευταία χρόνια", είπε μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24. "Γύρισε μπούμερανγκ στο κατώφλι της Ευρώπης", πρόσθεσε.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Τρίτη με συντριπτική πλειοψηφία (419 υπέρ έναντι 3 κατά) το νομοσχέδιο που επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα και περιορίζει τη δυνατότητα του προέδρου να άρει το εμπάργκο σε βάρος της Μόσχας. Τα μέτρα αυτά στοχεύουν στην αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας, στη ναυτιλία, τους τομείς των εξορύξεων και των πληροφοριών ενώ επιβάλει επίσης περιορισμούς στις συναλλαγές με ρωσικές τράπεζες και ενεργειακές εταιρείες.

Ανήσυχη η Κομισιόν για τις νέες κυρώσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάντως, με κείμενό της, δηλώνει ανήσυχη από τη μία για «τις πιθανές συνέπειες στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και αφετέρου για «τις ενδεχόμενες αρνητικές πολιτικές συνέπειες», υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι σημαντικό όλες οι χώρες της G7 να συντονίζουν την πολιτική των κυρώσεων.

Στο κείμενο αυτό η Επιτροπή αναφέρει ότι είναι «έτοιμη να δράσει για να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα» αν οι ανησυχίες της δεν ληφθούν υπόψη από τους Αμερικανούς νομοθέτες, επαναλαμβάνοντας μια απειλή που είχε εκφράσει τον Μάιο ο πρόεδρός της, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Πηγή: REUTERS/Wolfgang Rattay

Στην ανακοίνωση η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι το νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε οποιαδήποτε εταιρεία (συμπεριλαμβανομένων και των ευρωπαϊκών) συμβάλλει στην ανάπτυξη, στη συντήρηση, στον εκσυγχρονισμό ή στην επισκευή αγωγών που εξάγουν ενεργειακούς πόρους από τη Ρωσία. Θα μπορούσαν κατά συνέπεια να πληγούν «οι υποδομές που μεταφέρουν ενεργειακούς πόρους στην Ευρώπη καθώς και έργα κρίσιμης σημασίας για τους ευρωπαϊκούς στόχους, όπως είναι το σχέδιο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (GNL) μέσω της Βαλτικής».

«Επί του παρόντος η ΕΕ εκφράζει τις ανησυχίες της μέσω της διπλωματικής οδού στις ΗΠΑ και στους ομολόγους της. Θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τη νομοθετική διαδικασία στις ΗΠΑ και την εφαρμογή του νομοσχεδίου και θα δράσει γρήγορα εάν χρειαστεί», πρόσθεσε.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως η Γερμανία, έχουν εξοργιστεί γιατί το νομοσχέδιο αυτό δίνει στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το δικαίωμα να επιβάλει κυρώσεις σε εταιρείες που εργάζονται στους αγωγούς που προέρχονται από τη Ρωσία, για παράδειγμα περιορίζοντας την πρόσβασή τους στις αμερικανικές τράπεζες ή αποκλείοντάς τες από τις αμερικανικές συμβάσεις δημοσίων έργων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης