Πύρινη κόλαση στη Γαλλία - Ο Μακρόν ζήτησε τη βοήθεια της ΕΕ (pics)
Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης στη Γαλλία. Περισσότερα από 30.000 στρέμματα έγιναν στάχτη τη Δευτέρα, ενώ 19 διασώστες τραυματίστηκαν.
Οι πυροσβέστες μάχονταν σήμερα για δεύτερη ημέρα να κατασβέσουν τις πυρκαγιές, που ενισχύονται από τους ισχυρούς ανέμους, στην Κορσική και στη νοτιοανατολική Γαλλία, που ζήτησε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
(REUTERS/Eric Gaillard)
«Η Γαλλία ζήτησε δύο αεροσκάφη Καναντέρ στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής βοήθειας» προκειμένου να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται εδώ και δύο ημέρες δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, ο νομάρχης Ζακ Βιτκόβσκι. Συνολικά, 19 βομβαρδιστικά αεροσκάφη νερού, εκ των οποίων δέκα Καναντέρ, επτά Τράκερ και δύο Ντας –-ένα μεγάλο βομβαρδιστικό αεροσκάφος νερού— και περισσότεροι από 2.000 πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί μέχρι τώρα.
Επί του πεδίου, η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο στη Βακλούς και στην Οτ-Κορς αλλά παραμένει ευαίσθητη στη Βαρ, η οποία είναι «σήμερα το πιο δύσκολο διαμέρισμα», με ισχυρούς ανέμους που δεν κοπάζουν, ανακοίνωσε ο νομάρχης της νότιας ζώνης ασφαλείας και της Προβάνς-Αλπ-Κοτ ντ’ Αζούρ (Paca) Στεφάν Μπουιγιόν. Στο διαμέρισμα αυτό, μαίνονται δύο πυρκαγιές, στη Κρουά-Βαλμέρ και στο Σεντ-Μαξιμίμ.
(REUTERS/Jean-Paul Pelissier)
Κοντά στο Σεν Τροπέ, «στην Κρουά-Βαλμέρ, η πυρκαγιά είναι εξαιρετικά ισχυρή και δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο», δήλωσε στο Europe 1. «Η πυρκαγιά είναι εξαιρετικά δύσκολη γιατί υπάρχει το δάσος του Κονσερβατουάρ ντι λιτοράλ, λίγα μέσα πρόσβασης και πολλά σπίτια στον τομέα», εξήγησε ο νομάρχης.
Επί τόπου, αστυνομικοί εμπόδιζαν στο τέλος του πρωινού τα αυτοκίνητα να χρησιμοποιήσουν τον δρόμο που ενώνει την Κρουά-Βαλμέρ --όπου εκκενώθηκαν πολλές κατοικίες-- με την κοινότητα Ραματουέλ.
REUTERS/Eric Gaillard
«Μόλις κάναμε έναν γύρο της φωτιάς με ελικόπτερο», δήλωσε ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στο αρχηγείο των πυροσβεστών στη Ραματουέλ. «Στο εσωτερικό, υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει. Θα ασχοληθούμε με τη δεξιά πλευρά για να σώσουμε το μεγαλύτερο μέρος της παράκτιας περιοχής (πλευρά της Κρουά Βαλμέρ) και την αριστερή πλευρά όπου η φωτιά απειλεί κατοικίες (πλευρά της Ραματουέλ)», προσθέτει.
(REUTERS/Jean-Paul Pelissier)
Στην Οτ-Κορς, οι εικόνες από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στην περιοχή χθες βράδυ είναι εντυπωσιακές: φλόγες που επεκτείνονται ταχύτατα σε χαμηλή βλάστηση του όμορφου νησιού, σπίτια που απειλούνται και παντού πυροσβέστες και αστυνομικοί για να συντονίσουν τις επιχειρήσεις διάσωσης.
Σήμερα το πρωί, παρότι «παραμένουν ενεργές» κάποιες ζώνες, η πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Ολμέτα-νττι-Τούντα δεν επεκτείνεται πλέον χάρη σε έναν «λιγότερο ισχυρό άνεμο».
Νότια της Λουμπερόν (Βακλούς), η φωτιά έχει περιοριστεί αλλά παραμένει ενεργή σε ορισμένα σημεία, σύμφωνα με τη νομαρχία. Οι πυροσβέστες εργάστηκαν όλη τη νύχτα, ιδίως για να προστατέψουν το χωριό Μιραμπό.
(REUTERS/Jean-Paul Pelissier)
Στις Αλπ-Μαριτίμ όπου 800 στρέμματα κάηκαν χθες στην Καρός, ο κοινοτάρχης Σαρλ Σιμπετά ανακάλυψε σήμερα ένα «σεληνιακό τοπίο». «Είναι καταστροφικό! Πραγματικά γλιτώσαμε τα χειρότερα», είπε στο France Info.
Σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό των αρχών, 18.000 στρέμματα κάηκαν στην Οτ-Κορς, άλλα 8.000 νότια της Βακλούς, κοντά στο Μιραμπό, 4.000 στην Κρουά -Βαλμέρ και 3.000 κοντά στο Σεντ-Μαξιμίμ (Βαρ).
Συνολικά, τρεις πυροσβέστες τραυματίστηκαν ελαφρά και ένας άλλος υπέστη εγκαύματα δευτέρου βαθμού στη Βαρ, ενώ 15 αστυνομικοί, οι 11 των CRS, δηλητηριάστηκαν ελαφρά από τους καπνούς στην Κορσική, δήλωσαν αστυνομικές και νομαρχιακές πηγές.
«Ολόκληρη η Γαλλία είναι επί ποδός», δήλωσε στο France Info ο διευθυντής των πυροσβεστών στις Μπους-ντι-Ρον και δεύτερος στην ιεραρχία των πυροσβεστών στη Γαλλία, ο σμήναρχος Γκρεγκορί Αλιόν, ο οποίος είπε πως πυροσβεστικές ενισχύσεις «έφθασαν από την Αλσατία-Λορένη, και από ολόκληρο τον διάδρομο του Ροδανού».
(REUTERS/Jean-Paul Pelissier)
«Υπάρχουν δύο γεγονότα που συνδέονται μεταξύ τους», εκτίμησε ο σμήναρχος Αλιόν, «η ξηρασία που επαναλαμβάνεται από χρόνο σε χρόνο» και «καταστρεπτικές καταστάσεις ανέμου, με αιχμή τα 70 έως 80 χλμ. την ώρα, έως και 100 χλμ, την ώρα στην Κορσική, στη διάρκεια τριών ή τεσσάρων ημερών».
Ο σμήναρχος Αλιόν κάλεσε «όλους τους κατοίκους να αντιληφθούν πως στη Μεσόγειο, στην Προβηγκία, στην Κορσική πρέπει να έχουμε μια υπεύθυνη στάση ως πολίτες: να μην προκαλούμε φωτιά, να μην καπνίζουμε, να μην κάνουμε μπάρμπεκιου, να μην κάνουμε εργασίες στο δάσος».
Καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για τον προσδιορισμό της αιτίας των πυρκαγιών, ο αξιωματούχος εκτιμά πως «υπάρχουν κακόβουλες πράξεις, υπάρχουν άνθρωποι που βάζουν φωτιά (...) Τα αποτσίγαρα που πετιούνται από το παράθυρο του αυτοκινήτου προκαλούν φωτιά, είναι επιβεβαιωμένο».
(REUTERS/Eric Gaillard)