ΚΟΣΜΟΣ

Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη – Προς εξάωρο οδεύει η Σουηδία

Δεδομένου ότι η εργασία καταλαμβάνει το ένα τρίτο της ημέρας – και, ως εκ τούτου, της ζωής – τότε σίγουρα αν είσαι χαρούμενος στη δουλειά, αυξάνονται οι πιθανότητες να είσαι χαρούμενος και στη ζωή. Οι Σουηδοί κινούνται δυναμικά σ' αυτό το πεδίο και μοιάζουν να έχουν κατακτήσει το μυστικό επιτυχίας στην εργασιακή ευφορία.

Πιλοτικά εφάρμοσαν ένα πρόγραμμα εξάωρης εργασίας, αρχικά σε έναν οίκο ευγηρίας και ένα μικρό νοσοκομείο στο Γκέτεμποργκ. Το εγχείρημα πέτυχε κι, έτσι, υιοθετήθηκε και σε άλλες τρεις μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις στη Σουηδία. Τι προβλέπει το μέτρο; Μείωση του εργασιακού χρόνου στις έξι ώρες και διατήρηση του μισθού στα ίδια επίπεδα.

Ασφαλώς και δεν πρόκειται για μία ανιδιοτελή κίνηση ανθρωπισμού. Οι εμπνευστές της θεώρησαν πως οι λιγότερες ώρες δουλειάς συνεπάγονται για τον εργαζόμενο περισσότερες ώρες προσωπικής ζωής – και, άρα, προσωπικής ισορροπίας – κάτι που μεταφράζεται πρακτικά σε μεγαλύτερη αποδοτικότητα – και, άρα, κέρδη για την επιχείρηση.

Πρόκειται για μία απολύτως λογική εξίσωση που, σε πρώτη φάση, έχει αποδώσει καρπούς.

«Το οκτάωρο δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο πιστεύει κανείς» λέει ο Λίνους Φελντ, ένας προγραμματιστής που διατηρεί επιχείρηση στη Στοκχόλμη και υιοθέτησε, τον τελευταίο χρόνο, το μέτρο του εξαώρου: «Η εντύπωσή μου είναι πως είναι ευκολότερο να εντατικοποιήσεις τη δουλειά που πρέπει να γίνει και, έτσι, έχεις την αντοχή για το εξάωρό σου και σου μένει και ενέργεια όταν φύγεις από το γραφείο».

Το ερώτημα, πάντως, παραμένει: Κατά πόσο είναι εφικτή και μακροπρόθεσμα βιώσιμη η υιοθέτηση του εξαώρου σε πανεθνικό επίπεδο. Υπολείπεται να αποδειχτεί. Αν και τα πρώτα βήματα προς μία κοινωνία εργασιακής "απελευθέρωσης" έχουν γίνει....

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης