ΚΟΣΜΟΣ

Οι «νύφες του ISIS» εγκαταλείπουν άρον - άρον το «χαλιφάτο» τώρα που καταρρέει

Σύζυγος τζιχαντιστή σε στρατόπεδο σε κουρδική περιοχή της Συρίας CNNi

Παραπλανήθηκαν, άφησαν τις ζωές τους στις χώρες τους, παντρεύτηκαν τζιχαντιστές του αυτοαποκαλούμενου «ισλαμικού κράτους» και εγκαταστάθηκαν στη Ράκα της Συρίας. Η ζωή τους, δεν είχε καμία σχέση με όσα είχαν φανταστεί και ονειρευτεί όταν πήραν την απόφαση να ζήσουν στο ψευδοχαλιφάτο. Σήμερα, με τον ISIS να χάνει εδάφη, έχουν «κολλήσει» σε προσφυγικούς καταυλισμούς που έχουν δημιουργήσει οι Κούρδοι. Και ίσως μείνουν εκεί για πολύ καιρό ακόμη, καθώς δεν είναι «ευπρόσδεκτες» στις πατρίδες τους. Ο λόγος για τις «νύφες του ισλαμικού κράτους».

Κάποιες από αυτές τις γυναίκες μίλησαν στο CNNi για τη ζωή τους και το πώς φαντάζονται το μέλλον τους.

Στον προσφυγικό καταυλισμό που επισκέφθηκε η δημοσιογραφική ομάδα του CNNi, βρίσκονται μια Γαλλίδα χήρα τζιχαντιστή -που ονειρεύεται να βρεθεί στη Μεσόγειο, να φορέσει μαγιό και να κάνει ηλιοθεραπεία- μια Σύρια καθηγήτρια Αγγλικών -η οποία παντρεύτηκε έναν τζιχαντιστή από το Μαρόκο- καθώς και τρεις αδελφές από την Ινδονησία, οι οποίες υποστηρίζουν ότι τους «παρέσυραν» στη Ράκα -πρωτεύουσα του ‘ισλαμικού κράτους’- δίνοντας τους ψεύτικες υποσχέσεις: ότι θα είχαν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση.

Πηγή: CNNi (Νύφες του ISIS με τα παιδιά τους)

Με το που ξεκίνησε η πολιορκία της Ράκα, δεκάδες «νύφες» άρχισαν να την εγκαταλείπουν με τα παιδιά τους αγκαλιά.

Κάποιες από αυτές πλήρωσαν λαθρεμπόρους για να τις βγάλουν εκτός τειχών. Συνήθως κατευθύνονται στους καταυλισμούς που έχουν δημιουργήσει οι Κούρδοι στην πόλη Άιν -50 μίλια βόρεια από την «ντε φάκτο πρωτεύουσα του ISIS». Μένουν ξεχωριστά από τους υπόλοιπους πρόσφυγες.

Πηγή: CNNi (Η κόρη μιας νύφης του ISIS)

Η Γαλλίδα με τη λουλουδάτη μαντίλα

Μια από αυτές τις γυναίκες είναι η Σάιντα, με καταγωγή από το Μονπελιέ της νότιας Γαλλίας.

«Αγαπώ τη ζωή, μου αρέσει να δουλεύω, αγαπώ τα τζιν μου, αγαπώ το μακιγιάζ μου, αγαπώ τους γονείς μου», λέει η Σάιντα, η οποία φοράει μια μαντίλα με λουλούδια. «Το μόνο που επιθυμώ, είναι να γυρίσω πίσω, να πάρω το αυτοκίνητό μου και να ταξιδέψω στην πατρίδα μου», λέει.

Δίπλα της, κάθεται ο γιός της, μόλις 14 μηνών, του οποίου το πρόσωπο έχει γεμίσει πληγές από τα έντομα που τον τσιμπούσαν στον ένα μήνα που περιφερόταν με την μητέρα του, μετά την φυγή τους από τη Ράκα.

Η Σάιντα εξομολογείται ότι μαζί με τον τζιχαντιστή σύζυγό της πλήρωσαν 6.000 δολάρια σε διακινητές, για να τους βγάλουν έξω από την πόλη. Εκείνος πέθανε, λέει, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αυτού, αφήνοντας την μόνη να τα βγάλει πέρα με το παιδί τους.

Το «Tinder» των τζιχαντιστών

Η Σάιντα, όπως και άλλες νύφες του ISIS εντάχθηκαν στο «ισλαμικό χαλιφάτο» επειδή τους υποσχέθηκαν μια καλή ζωή, στο πλευρό ‘πραγματικών και ευσεβών ανδρών’.

Όταν όμως στρατολογήθηκαν, είδαν το άλλο πρόσωπο. Το πραγματικό. Όπως αφηγείται, στο «χαλιφάτο» η εικόνα ήταν: φασαρία στους γυναικείους κοιτώνες, μαχητές που επιζητούσαν τη σεξουαλική ικανοποίηση, γυναίκες διαζευγμένες που είχαν ξαναπαντρευτεί μέχρι και έξι φορές.

Πηγή: CNNi (Κούρδος φύλακας στον καταυλισμό)

Η Γαλλίδα «νύφη» θυμάται την μέρα που έφτασε στη Ράκα. Την έβαλαν σε ένα γυναικείο κοιτώνα, ένα «madafa», όπως τον αποκαλεί, όπου συγκέντρωναν όλες τις νεαρές γυναίκες. Από εκεί περνούσαν οι μαχητές, τις έβλεπαν και ο καθένας επέλεγε τη μελλοντική του νύφη.

Όταν οι γυναίκες φτάνουν στο madafa, φτιάχνουν ένα σύντομο βιογραφικό. Γράφουν την ηλικία τους, το όνομά τους, πράγματα για την προσωπικότητά τους και τι αναζητούν σε έναν άνδρα. Αντίστοιχα και οι άνδρες κάνουν το ίδιο. Έπειτα, βγαίνουν ραντεβού. Γνωρίζονται, μιλάνε για 15 με 20 λεπτά και μετά επιλέγουν αν θέλουν να είναι μαζί με ένα «ναι» ή ένα «όχι». Εάν συμφωνούν και οι δύο, τότε παντρεύονται. Όλα γίνονται πολύ γρήγορα.

Η πρακτική αυτή θυμίζει το Tinder -εφαρμογή γνωριμιών- αλλά στη μουσουλμανική παραλλαγή του.

Η καθηγήτρια Αγγλικών που δεν μετάνοιωσε για τίποτα

Η Μέι, η Σύρια καθηγήτρια Αγγλικών δεν αναζητούσε τον έρωτα όταν πήγε στη Ράκα. Για την ακρίβεια, δεν πήγε, όπως λέει, να μείνει στη Ράκα αλλά ήταν περαστική καθώς σκοπός της ήταν να εγκαταλείψει τη Συρία και να εγκατασταθεί στην Τουρκία μετά το θάνατο του πρώτου συζύγου της στην πόλη τους, τη μαρτυρική Χομς. Καθ' οδόν, λοιπόν, προς την Τουρκία, έμεινε για λίγες ημέρες σ' ένα φιλικό σπίτι στη Ράκα μαζί με τα παιδιά της, όταν γνώρισε έναν γείτονα, τον Μπιλάλ. «Νομίζω πως μου τον έστειλε ο θεός», λέει χαχανίζοντας.

Πηγή: CNNi (Η Μέι στον καταυλισμό)

Όπως και πολλές ακόμη νύφες του ISIS που βρίσκονται στην ίδια θέση, η Μέι περιγράφει τον Μπιλάλ σαν έναν καλό άνδρα, υπέρμαχο της ειρήνης, ο οποίος αρνείτο να πολεμήσει. Όπως λέει, άλλες γυναίκες στο ψευδοχαλιφάτο δεν ήταν τόσο τυχερές όσο εκείνη.

«Οι ευρωπαίες βλέπουν τους (ευρωπαίους) μαχητές του ISIS ως τους δυνατούς άνδρες με τα όπλα που θα τις προστατεύουν. Όπως γίνεται στις ταινίες», σχολιάζει η Μέι και καταλήγει λέγοντας ότι πολλές από αυτές έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους όταν είδαν ότι αυτά που πίστευαν δεν ίσχυαν και τελικά τρεις, τέσσερις ημέρες ή και ένα μήνα μετά το γάμο, χώριζαν.

Αναφέρει ως παράδειγμα μια γυναίκα που παντρεύτηκε και χώρισε τουλάχιστον έξι φορές, μέχρις ότου δικαστής του «χαλιφάτου» την απείλησε με ξυλοδαρμό ή φυλάκιση.

Η Μέι δηλώνει ακόμα ερωτευμένη με το σύζυγό της, ο οποίος, κατά την ίδια, βρίσκεται φυλακισμένος στο Κομπάνι. Μάλιστα, έχει γράψει τα αρχικά του στον τοίχο μέσα σε μια καρδιά. Ομολογεί πως δεν ξέρει τι θα κάνει αν δεν τον ξαναδεί.

Πηγή: CNNi (Η Μέι στον καταυλισμό, με παιδιά να παίζουν γύρω της)

«Θέλω κάποιος να με σκοτώσει, γιατί δε μου επιτρέπεται να αυτοκτονήσω», λέει με πείσμα.

Οι τρεις αδελφές

Οι τρεις αδελφές από την Ινδονησία, η Ράχμα, η Φίνα και η Νοούρ έχουν μόλις φτάσει στον καταυλισμό. Ισχυρίζονται πως δεν παντρεύτηκαν ποτέ τζιχαντιστή.

Οι γυναίκες αυτές, οι οποίες, όπως λένε, διέθεσαν πολλά χρήματα για να ταξιδέψουν οικογενειακώς από τη Τζακάρτα στη Ράκα, εκφράζουν την απογοήτευση που βίωσαν όταν διαπίστωσαν ότι οι μαχητές του ISIS δεν ήταν «καλοί μουσουλμάνοι» όπως αυτοπροβάλλονται.

«Λένε πως διεξάγουν ιερό πόλεμο για τη χάρη του Αλλάχ, αλλά αυτό που πραγματικά θέλουν είναι μόνο γυναίκες και σεξ. Είναι αηδιαστικό», λέει η Ράχμα.

«Άκουσα πως αν παντρευτούν μια χήρα θα πάρουν χίλια δολάρια», προσθέτει η Φίνα. «Με ζητούσαν σε γάμο το πρωί και ήθελαν απάντηση το ίδιο βράδυ», σημειώνει.

Η Νοούρ με τη σειρά της λέει πως ουδέποτε θα ξεχάσει όσα γίνονταν στους γυναικείους κοιτώνες:

Οι τρόποι συμπεριφοράς των γυναικών μέσα στον κοιτώνα δεν έχουν καμιά σχέση με όσα πρεσβεύει το Ισλάμ. Είναι σκληρές, κουτσομπολεύουν, φωνάζουν η μια στην άλλη, χτυπούν η μία την άλλη, παλεύουν μεταξύ τους. Έμεινα άναυδη.

Οι τρεις αδελφές ισχυρίζονται ότι πήγαν στη Ράκα για δύο λόγους. Για την δωρεάν υγειονομική περίθαλψη που τους υπόσχονταν οι του «χαλιφάτου» και εκείνες είχαν τόσο ανάγκη καθώς η Ράχμα είναι καρκινοπαθής. Ο δεύτερος, ήταν η παιδεία. Για να μπορέσει η Φίνα να σπουδάσει υπολογιστές που ήθελε.

Σήμερα το μόνο που τις απασχολεί είναι πώς θα μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με μια πρεσβεία της Ινδονησίας και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Πηγή: CNNi (Ο σιδερένιος φράκτης γύρω από τον καταυλισμό)

Με στοιχεία από: ISIS brides flee caliphate as noose tightens on terror group

By Nick Paton Walsh, Salma Abdelaziz, Mark Phillips and Mehamed Hasan, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης