ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν κατά Ουγγαρίας για προσπάθεια επέμβασης στην ελευθερία των ΜΚΟ

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν REUTERS/Bernadett Szabo

«Αφού εξετάσαμε προσεκτικά τον νέο νόμο για τις ΜΚΟ, καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως δεν συνάδει με το δίκαιο της ΕΕ» για την ελευθερία του συνεταιρισμού, την ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων και την προστασία της ιδιωτικής ζωής, ανέφερε ο Φρανς Τίμερμανς, πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανακοινώνοντας την έναρξη διαδικασίας παράβασης σε βάρος της Ουγγαρίας όσον αφορά στην επιβολή ειδικών υποχρεώσεων σε ορισμένες κατηγορίες ΜΚΟ, που χρηματοδοτούνται με ξένα κεφάλαια.

«Η κοινωνία των πολιτών αποτελεί τον ιστό των δημοκρατικών κοινωνιών μας∙ οι δραστηριότητές τους δεν πρέπει λοιπόν να υπόκεινται σε αδικαιολόγητους περιορισμούς», προσέθεσε ο ολλανδός Επίτροπος, ο οποίος είχε ήδη εκφράσει τη «ζωηρή ανησυχία» του ενώπιον των ευρωβουλευτών τον Απρίλιο.

Ο νόμος αυτός, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιβάλλει σε ορισμένες κατηγορίες ΜΚΟ που λαμβάνουν περισσότερα από 7,2 δισεκ. φιορίνια (περίπου 24.000 ευρώ) χρηματοδότηση από το εξωτερικό κάθε χρόνο, να εγγράφονται ως «οργανισμοί που λαμβάνουν υποστήριξη από το εξωτερικό» και να παρουσιάζονται ως τέτοιοι σε όλα τα έργα και έντυπα προϊόντα που δημοσιεύουν, καθώς και στη σελίδα τους στο διαδίκτυο.

Θα πρέπει επίσης να παρέχουν στις ουγγρικές αρχές ειδικές πληροφορίες για τη χρηματοδότηση που λαμβάνουν από το εξωτερικό.

Αν δεν τηρήσουν αυτές τις υποχρεώσεις δήλωσης και διαφάνειας, κινδυνεύουν να τους επιβληθούν κυρώσεις.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο νόμος αυτός πλήττει την ελευθερία του συνεταιρισμού γιατί «μπορεί να εμποδίσει τις ΜΚΟ να συγκεντρώσουν κεφάλαια και περιορίζει την ικανότητά τους να φέρουν σε πέρας τις δραστηριότητές τους».

Ο νόμος «εισάγει εξάλλου αδικαιολόγητους και δυσανάλογους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων», ενώ οι νέες υποχρεώσεις, κατά την εκτίμηση της Επιτροπής, εισάγουν «διακρίσεις».

Τέλος, προκαλεί «ανησυχίες όσον αφορά τον σεβασμό του δικαιώματος στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε ως εκ τούτου επιστολή στην Ουγγαρία, η οποία έχει στη διάθεσή της έναν μήνα για να απαντήσει. Πρόκειται για το πρώτο στάδιο της διαδικασίας παράβασης.

Αν η απάντηση δεν ικανοποιήσει την Επιτροπή, μπορεί να απευθύνει «αιτιολογημένη γνώμη» στη Βουδαπέστη, προτού προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε προθεσμία ενός μηνός στην Ουγγαρία προκειμένου να απαντήσει στις ανησυχίες τις οποίες διατύπωσε για έναν εκπαιδευτικό νόμο που εκτιμά πως αντίκειται στις αξίες της Ένωσης.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς κάλεσε την ουγγρική κυβέρνηση να απαντήσει εντός ενός μηνός στις επικρίσεις των Βρυξελλών πως ο Νόμος για την Ανώτατη Εκπαίδευση μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο ενός πανεπιστημίου στη Βουδαπέστη το οποίο ίδρυσε ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος.

(REUTERS/Krisztina Than)

«Αναμένουμε μια αντίδραση από τις ουγγρικές αρχές εντός ενός μηνός», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Τίμερμανς. «Αν η απάντηση δεν είναι ικανοποιητική, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να προσφύγει στο Δικαστήριο».

Σε «αιτιολογημένη γνώμη» που εξέδωσε σήμερα, το δεύτερο στάδιο σε μια νομική διαδικασία σε βάρος ενός κράτους μέλους για παραβίαση των κανόνων της ΕΕ, η Επιτροπή ανέφερε πως ο νόμος «αντιβαίνει στο δικαίωμα της ακαδημαϊκής ελευθερίας, στο δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην ελευθερία του επιχειρείν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης