ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Κυβέρνηση και Σουλτς κατά διαδηλωτών της G20... έδρασαν σαν τρομοκράτες (pics&vid)

REUTERS/Wolfgang Rattay/Φωτογραφία αρχείου

Τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στο Αμβούργο κατά τη διάρκεια της Συνόδου της G20, σχολίασε ο Μάρτιν Σουλτς, ασκώντας δριμεία κριτική στους διαδηλωτές, αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, ο οποίος μάλιστα παραλλήλισε τους ταραξίες με «νεοναζί» και «ισλαμιστές τρομοκράτες». 

Συγκεκριμένα, ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) αντίπαλος της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο στη Γερμανία δήλωσε ότι οι αντικαπιταλιστές που διαδήλωσαν εναντίον της συνόδου κορυφής της G20 το σαββατοκύριακο στο Αμβούργο ενήργησαν σαν τρομοκράτες.

Περίπου 20.000 αστυνομικοί κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να θέσουν υπό έλεγχο αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές οι οποίοι πυρπόλησαν αυτοκίνητα, λεηλάτησαν καταστήματα και εκτόξευαν βόμβες μολότοφ και πέτρες στη διάρκεια της συνόδου κορυφής που διεξήχθη στις 7 και 8 Ιουλίου. Δεκάδες χιλιάδες άλλοι διαδήλωσαν ειρηνικά.

Ο επικεφαλής του SPD Μάρτιν Σουλτς δήλωσε πως «συμμορίες πλιατσικολόγων» δεν μπορεί να ισχυρίζονται ότι έχουν οποιαδήποτε πολιτική νομιμότητα για τις πράξεις τους και πρόσθεσε: «Είχε τα χαρακτηριστικά τρομοκρατίας».

«Τέτοιες μικρόμυαλες αψιμαχίες είναι δουλειά ανθρώπων που έθεσαν σε ομηρεία μια ολόκληρη πόλη εξαιτίας της ηλιθιότητάς τους με τρόπο σχεδόν τρομοκρατικό», δήλωσε ο Σουλτς, το κόμμα του οποίου υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις των συντηρητικών της Μέρκελ.

Ο υπουργός Εσωτερικών παραλλήλισε τους διαδηλωτές με «νεοναζί» και «ισλαμιστές τρομοκράτες»

Τα επεισόδια καταδικάστηκαν και από τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, ο οποίος μίλησε για «απίστευτη βιαιότητα» και συνέκρινε τους ταραξίες με τους «νεοναζί» και τους «ισλαμιστές τρομοκράτες».

«Αυτοί δεν ήταν διαδηλωτές», είπε ο Τόμας ντε Μεζιέρ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο. «Είναι βίαιοι εξτρεμιστές, σαν τους νεοναζί ή τους ισλαμιστές τρομοκράτες», συνέχισε.

Η Σύνοδος, στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων χωρών του κόσμου, αμαυρώθηκε από τις βίαιες διαδηλώσεις. Από την Πέμπτη μέχρι το Σάββατο, στους δρόμους του Αμβούργου τραυματίστηκαν ελαφρά περίπου 500 αστυνομικοί (από τους 20.000 που είχαν αναπτυχθεί στην πόλη) σε συγκρούσεις με τους διαδηλωτές. Πολλά αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν και καταστήματα λεηλατήθηκαν.

Ο ακριβής αριθμός των διαδηλωτών που τραυματίστηκαν δεν έχει γίνει γνωστός. Ο υπουργός καταδίκασε επίσης τους «τουρίστες της βίας», εκτιμώντας ότι «εκατοντάδες» άνθρωποι πήγαν στη Γερμανία από άλλες χώρες της Ευρώπης με σκοπό να συμμετάσχουν στα επεισόδια.

Η γερμανική αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι προχώρησε σε 186 συλλήψεις και η κυβέρνηση ζήτησε να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι. Οι αστυνομικές αρχές του Αμβούργου, αλλά και η εφημερίδα Bild, έχουν ζητήσει από τους κατοίκους του Αμβούργου να στείλουν στις αρχές βίντεο και φωτογραφίες που θα επιτρέψουν να αναγνωριστούν οι δράστες των επεισοδίων.

Στήριξη Βερολίνου στον δήμαρχο Αμβούργου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε πως «η γερμανική κυβέρνηση εμμένει στην απόφασή της να επιλέξει το Αμβούργο ως τόπο της Συνόδου των G20». Η απόφαση είχε ληφθεί επειδή η πόλη πληρούσε, τόσο από άποψη οργάνωσης, όσο και ασφάλειας, τις αναγκαίες προϋποθέσεις.

Αντικρούοντας το αίτημα χριστιανοδημοκρατών πολιτικών της πόλης-κρατιδίου του Αμβούργου για παραίτηση του δημάρχου του, Όλαφ Σόλτς, ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε πως η συνεργασία της κυβέρνησης μαζί του ήταν «ιδιαίτερα καλή και στενή». Εκτός αυτού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση παρέχει στις δυνάμεις ασφαλείας «πλήρη στήριξη».

Σε αυτό το πνεύμα, δηλαδή της διατήρησης ενός κοινού μετώπου όλων των υπεύθυνων για την ασφάλεια, κινήθηκαν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικών, Γιοχάνες Ντίμροτ. Όπως είπε χαρακτηριστικά στη σημερινή κυβερνητική ενημέρωση, το ζητούμενο αυτήν τη στιγμή δεν είναι ποια λάθη έκανε η αστυνομία, άλλα ποια ήταν τα κίνητρα εκείνων που προκάλεσαν τα βίαια επεισόδια στο Αμβούργο και πώς μπορούν να συλληφθούν και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Αναφορικά με το αίτημα που διατύπωσαν πολιτικοί των κυβερνητικών κομμάτων για τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής τράπεζας δεδομένων ειδικά για αριστεριστές, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών εκφράστηκε επί της αρχής θετικά. Παράλληλα, όμως, υπέδειξε ότι ήδη η Γερμανία διατηρεί μία τράπεζα με τα στοιχεία βίαιων αριστεριστών. Πέραν αυτού, πριν από κάθε μεγάλο γεγονός, όπως είναι η Σύνοδος των G20, οι γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας συνεργάζονται εδώ και χρόνια στενά με την αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες άλλων κρατών-μελών της ΕΕ. Όπως, όμως, επισήμανε ο κ. Ντίμροτ, σε μία Ευρώπη ανοιχτών συνόρων η ανταλλαγή πληροφοριών δεν πρόκειται να παρεμποδίσει όλες τις μετακινήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης