ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Η Amel γεννήθηκε με τραύμα από οβίδα

Συρία: Η Amel γεννήθηκε με τραύμα από οβίδα
H Amal γεννήθηκε με τραύμα από θραύσμα οβίδας στο μέτωπο CNN

Των Mohammed Tawfeeq και Yasmin Amer για το CNN

Στην κατεστραμμένη από το πόλεμο Συρία, ένα κοριτσάκι σημαδεύτηκε από τον εμφύλιο πριν καν γεννηθεί.

Το κοριτσάκι γεννήθηκε με ένα τραύμα στο μέτωπο και της έδωσαν το όνομα Amel, δηλαδή Ελπίδα. Η ιστορία της αποτυπώνει με τραγικό τρόπο το κόστος σε ανθρώπινες ζωές ενός πολέμου που φτάνει τις δεκάδες χιλιάδες θυμάτων αλλά και εκατομμυρίων ακόμη που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν. Την ίδια στιγμή που οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να βρουν λύση για την εισροή των προσφύγων από τα σύνορα τους, η ιστορία της Αμέλ εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτή η μαζική φυγή.

Νοσοκομείο σε υπόγεια στοά κοντά στο Χαλέπι

Μια αεροπορική επιδρομή στις 18 Σεπτεμβρίου των κυβερνητικών, σύμφωνα με μαρτυρίες, δυνάμεων, κατέστρεψε αρκετά σπίτια στην κατοικημένη περιοχή του Χαλεπίου, μεταξύ αυτών και το σπίτι της Amira, όπου ζούσε η ίδια μαζί με τα παιδιά της

Η Αμίρα, που ήταν έγκυος στον ένατο μήνα αλλά και τρία από τα παιδιά της, τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επιδρομής και μεταφέρθηκαν στο πλησιέστερο νοσοκομείο, σύμφωνα με μαρτυρίες.
Όταν η Αμίρα έφτασε στο νοσοκομείο, «έδειχνε θλιμμένη και σε σύγχυση», δήλωσε στο CNN ο Abu Louie, εκπρόσωπος του νοσοκομείου Mashfa al Midani.

Τα παιδιά της γυναίκας είχαν τραυματιστεί ελαφρά, όμως η Αμίρα είχε τραύματα από θραύσματα οβίδας στο πρόσωπο και το σώμα της.
«Ήταν περιτριγυρισμένη από τα τρία τραυματισμένα παιδιά της και αιμορραγούσε από διάφορα σημεία του σώματος της και την κοιλιά» δήλωσε ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου.

Οι γιατροί φοβούμενοι για τη ζωή της ίδιας αλλά και του αγέννητου παιδιού της αποφάσισαν να προχωρήσουν σε καισαρική τομή. Οι γιατροί όμως δε μπορούσαν ποτέ να φανταστούν ότι θα μπορούσε να γεννηθεί το μωρό με ένα θραύσμα σφηνωμένο στο μέτωπο, ακριβώς πάνω από το αριστερό του μάτι.
«Δεν γνωρίζουμε αν το μωρό έσωσε τη μητέρα του από το θραύσμα ή αν η μητέρα ήταν αυτή που έσωσε το μωρό», δήλωσε ένας από τους γιατρούς στο CNN, «ωστόσο όλοι ξέρουμε ότι αυτό το διαβολικό καθεστώς προσπάθησε να σκοτώσει και τους δύο.»

Ένα βίντεο από τη χειρουργική επέμβαση δημοσιεύτηκε στο Facebook, δείχνοντας τους γιατρούς να πραγματοποιούν την καισαρική τομή. Μόλις το μωρό γεννήθηκε και πήρε ανάσες με το πρώτο κλάμα, ένας γιατρός ακούγεται να λέει «Αυτό είναι το θραύσμα. Θεού θέλοντος, το μωρό είναι σε καλή κατάσταση».
Το βίντεο δείχνει μια ανοιχτή πληγή ακριβώς πάνω από το αριστερό μάτι του μωρού, όπου ήταν το θραύσμα.

«Δόξα το Θεό, ο Θεός είναι μεγαλύτερος από τον Μπασάρ», λέει ο χειρουργός, αναφερόμενος στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ.
«Δεν είχε καν γεννηθεί και αποτελούσε στόχο», δήλωσε ο Δρ. Mohammed Tabbaa, επικεφαλής του Ιατρικού Συλλόγου SEMA, ο οποίος συνεργάστηκε άμεσα με τους γιατρούς που πραγματοποίησαν την επέμβαση. «Θέλω να πω, αυτή είναι η κατάσταση. Ελπίζω ότι θα έχει ένα καλύτερο μέλλον.»
Ένας αναισθησιολόγος περιέγραψε την τρομοκρατημένη έγκυο γυναίκα που αιμορραγούσε, να μπαίνει στο χειρουργείο.
«Οι τραυματισμοί από θραύσματα οβίδων είναι μια καθημερινότητα. Έχουν σκοτωθεί ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά. Δείχνει πόσο απελπιστική είναι η κατάσταση.»

Νοσοκομεία σε κίνδυνο

Αν και οι γιατροί στο Χαλέπι έσωσαν τη ζωή της μητέρας και του μωρού, λένε πως υπάρχει ο φόβος το καθεστώς Άσαντ να στρέψει τις επιθέσεις στα νοσοκομεία και το ιατρικό προσωπικό, γεγονός που έχει συμβεί και στο παρελθόν.

Το ιατρικό προσωπικό κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τις πρώτες βοήθειες σε υπόγειες στοές και καταφύγια, για να αποφύγουν τις νέες αεροπορικές επιδρομές.

Φωτογραφικά ντοκουμέντα που έχει την κατοχή του το CNN, δείχνουν μια υπόγεια ιατρική μονάδα σε άγνωστη τοποθεσία, έναν χώρο που μοιάζει με κανονικό νοσοκομείο εξοπλισμένο ωστόσο μόνο με τα στοιχειώδη. Οι διάδρομοι είναι στην πραγματικότητα σήραγγες με κάποιες ιατρικές προμήθειες σε ράφια. Σύμφωνα με τον Ταμπά, η μετακίνηση των ιατρικών εγκαταστάσεων είναι πολύ ακριβή υπόθεση που κοστίζει περίπου μισό εκατομμύριο δολάρια, όμως είναι απαραίτητη λόγω των συνθηκών ενώ ο ίδιος ελπίζει να θα μεταφερθούν κι άλλα νοσοκομεία σε ασφαλή καταφύγια.
«Ξέρουμε ότι παντού υπάρχουν αγριότητες», λέει ο Ταμπά «τουλάχιστον ας προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις απώλειες.»