ΚΟΣΜΟΣ

Αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ζητά το Ευρωκοινοβούλιο
EPA/OLIVIER HOSLET / POOL

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε την Πέμπτη να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αν η χώρα προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση που προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει την ανησυχία του για την οπισθοδρόμηση της Τουρκίας στους τομείς του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και της καταπολέμησης της διαφθοράς. Για τους λόγους αυτούς καταδικάζει δριμύτατα την υποστήριξη που έχει εκφράσει επανειλημμένα ο τούρκος Πρόεδρος στην επαναφορά της θανατικής ποινής:

Κάτι που θα συνιστούσε παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων της Τουρκίας, θα έθετε υπό αμφισβήτηση την ιδιότητά της ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα οδηγούσε σε άμεσο τερματισμό των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ και της προενταξιακής βοήθειας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του πρόσφατου δημοψηφίσματος στην Τουρκία και την διεύρυνση των προεδρικών εξουσιών, το ΕΚ καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές κυβερνήσεις της ΕΕ «να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση σε επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία εάν η δέσμη για τη συνταγματική μεταρρύθμιση εφαρμοστεί ως έχει».

Οι ευρωβουλευτές σε ανακοίνωση σημειώνουν ότι:

Tο 2016 ήταν ένα δύσκολο έτος για τον πληθυσμό της Τουρκίας, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Συρία, του υψηλού αριθμού προσφύγων, της σύγκρουσης στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, μιας σειράς αποτρόπαιων τρομοκρατικών επιθέσεων και μιας βίαιης απόπειρας πραξικοπήματος.

Καταδικάζουν την απόπειρα πραξικοπήματος και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς τον τουρκικό λαό, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η απάντηση της τουρκικής κυβέρνησης ήταν δυσανάλογη, με αποτέλεσμα τις ομαδικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και αστυνομικών, τη μαζική εκκαθάριση μέσων ενημέρωσης, τις συλλήψεις δημοσιογράφων, πανεπιστημιακών, δικαστών και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και το κλείσιμο πολλών σχολείων και πανεπιστημίων.

Ειδικότερα, η εισηγήτρια του ΕΚ, Κάτι Πίρι, δήλωσε ότι: «Αυτό το Κοινοβούλιο μιλά με μία καθαρή και δυνατή φωνή και καταδικάζει τη σοβαρή υποβάθμιση των δημοκρατικών αξιών από την τουρκική κυβέρνηση, ενώ εξακολουθεί να υποστηρίζει τον τουρκικό λαό. Εκατομμύρια Τούρκοι θα ήθελαν να συνεχίσουν να βλέπουν την ΕΕ ως κινητήρια δύναμη μεταρρυθμίσεων στη χώρα τους. Μαζί με εσάς [απευθυνόμενη στον τουρκικό λαό] ελπίζουμε ότι η "Adalet" (δικαιοσύνη) θα επιστρέψει σύντομα στην Τουρκία.»

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 477 ψήφους υπέρ, 64 κατά και 97 αποχές. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το ΕΚ σκοπεύει να στείλει μια αντιπροσωπεία στην Άγκυρα το φθινόπωρο με στόχο την ανανέωση του κοινοβουλευτικού διαλόγου.

Όπως σημειώνει πάντως το πρακτορείο Reuters, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει μεγάλη επιρροή στο θέμα και τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν ήδη αγνοήσει τις εκκλήσεις του να αναστείλουν επισήμως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν περιέλθει σε τέλμα.