ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Επί τάπητος στο Κραν Μοντανά εγγυήσεις και ασφάλεια

Κυπριακό: Επί τάπητος στο Κραν Μοντανά εγγυήσεις και ασφάλεια
Twitter/@UN_News_Centre

Στο «δια ταύτα» μπαίνουν από σήμερα Δευτέρα οι συνομιλίες των εμπλεκομένων μερών στην πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό. Η παρουσία και η συμβολή του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γουτέρες, την περασμένη Παρασκευή, έδωσε την αναγκαία ώθηση. Έτσι σήμερα, πρώτη ημέρα της δεύτερης και σημαντικότερης εβδομάδας της Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, οι συμμετέχοντες, μετά από μία παύση των εργασιών για το Σαββατοκύριακο - με εντατικές εργασίες και διαβουλεύσεις των αντιπροσωπειών από κάθε πλευρά - θα παρουσιάσουν γραπτώς τις θέσεις τους.

Στα βασικά θέματα, που είναι και το κύριο ζητούμενο της παρούσας Διάσκεψης, των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας, αλλά και τα εσωτερικά ζητήματα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο. Το πρώτο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα αρχίσει τις εργασίες του στις 10 το πρωί (11.00 ώρα Ελλάδος), ενώ έπεται το δεύτερο για τα διακοινοτικά ζητήματα, εδαφικό, περιουσιακό, διακυβέρνηση.

Αθήνα και Λευκωσία, με απόλυτο συντονισμό σε κοινό μέτωπο, προσέρχονται σήμερα καλά προετοιμασμένες στη νέα φάση της Διάσκεψης. Οι διαβουλεύσεις των δύο αντιπροσωπειών, μετά από πολλή δουλειά των ομάδων εργασίας των δύο πλευρών το Σαββατοκύριακο, κορυφώθηκαν το απόγευμα την Κυριακής με τη συνάντηση των δύο επικεφαλής, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί, την έναρξη της ουσίας των διαπραγματεύσεων. Η κατάργηση των Εγγυήσεων, η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων με καταληκτική ημερομηνία, το τέλος των παρεμβατικών δικαιωμάτων και το άνοιγμα της συζήτησης για μηχανισμό επιτήρησης της λύσης θεωρούνται από ελληνικής πλευράς θέματα κλειδιά για μία προσέγγιση λύσης του Κυπριακού.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στο δείπνο όλων των εμπλεκόμενων μερών την περασμένη Παρασκευή υπό τον Γκουτέρες ζήτησε να υπάρξει σαφήνεια επί όλων των ανωτέρω θεμάτων και χρόνος για συζήτηση πριν από κάθε βήμα της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Η Διάσκεψη αναμένεται να διαρκέσει όλη την εβδομάδα καλύπτοντας το χρονοδιάγραμμα που είχαν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη.