Υπέκυψε στα τραύματά του άλλο ένα θύμα των επιθέσεων στο Παρίσι
Υπέκυψε ένας ακόμα βαριά τραυματισμένος από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής στη Γαλλία ανεβάζοντας στα 130 τα θύματα.
Αυτό τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός Μανούελ Βαλς την ώρα που η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έως το τέλος της χρονιάς η Κομισιόν θα παρουσιάσει πρόταση για μεταρρύθμιση του κώδικα συνόρων του Σέγκεν ώστε να καταστεί δυνατό να διεξάγονται συστηματικοί έλεγχοι και στους Ευρωπαίους πολίτες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Ο Γάλλος υπουργός των Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ μίλησε για μια "κρίσιμης σημασίας αλλαγή", μετά από την σημερινή έκτακτη συνεδρίαση με τους ομολόγους του υπουργούς στις Βρυξέλλες.
Δήλωσε πως η Γαλλία κέρδισε την υποστήριξη των εταίρων της στα σημεία που το Παρίσι ήθελε να αντιμετωπισθούν, λαμβάνοντας όπως είπε "ισχυρές, επιχειρησιακές αποφάσεις" με αποτελέσματα που θα πρέπει να είναι φανερά "πριν από το τέλος του χρόνου".
Ανακοίνωσε πως η Γαλλία θα διατηρήσει τους ελέγχους στα σύνορά της "για όσο χρόνο το απαιτήσει η τορμοκρατική απειλή" επισημαίνοντας πως "πρόκειται για την προστασία και την ασφάλεια των Γάλλων μέσα σ' ένα πλαίσιο πολύ αυξημένης απειλής".
Πώς έπιασαν τον "εγκέφαλο" στο Σεν Ντενί
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αστυνομική πηγή την οποία επικαλείται το Reuters, Γάλλοι αστυνομικοί παρακολουθούσαν την Τρίτη μια γυναίκα που γνώριζαν ότι διατηρούσε δεσμούς με τον φερόμενο ως "εγκέφαλο" των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου, Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ και την είδαν να τον οδηγεί στο κτίριο στο Σεν Ντενί, όπου την επόμενη ημέρα τα ξημερώματα έγινε η επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων.
Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, η αστυνομία είχε παγιδεύσει το τηλέφωνο της Χάσνα Αϊτμπουλαχσέν, στο πλαίσιο μιας άλλης έρευνας για αδικήματα που σχετίζονταν με διακίνηση ναρκωτικών και έτσι κατόρθωσαν να την εντοπίσουν στο Σεν Ντενί.
Πρόκειται για τη γυναίκα που πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη και σκοτώθηκε, με ορισμένες πηγές να αναφέρουν ότι ήταν εξαδέλφη του Αμπααούντ ο οποίος σκοτώθηκε επίσης στο διαμέρισμα αυτό, μαζί με άλλο ένα πρόσωπο που δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμη.
Η ίδια πηγή εκτίμησε ότι από τη στιγμή που οι αστυνομικοί πληροφορήθηκαν ότι ο Αμπααούντ βρισκόταν στη Γαλλία και όχι στη Συρία επιδίωξαν να βρουν την Αϊτμπουλαχσέν, με την ελπίδα ότι θα ήταν μαζί της.