ΚΟΣΜΟΣ

Ντόμινο βίας στη Μέση Ανατολή

Ντόμινο βίας στη Μέση Ανατολή
Σκηνή από διαδήλωση διαμαρτυρίας Παλαιστινίων Reuters

Κόκκινο έχει χτυπήσει η ένταση στις σχέσεις Παλαιστίνης και Ισραήλ τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Ήδη από τις αρχές του μήνα, δηλαδή σε διάστημα μόλις 14 ημερών, έχουν σκοτωθεί 32 Παλαιστίνιοι και 7 Ισραηλινοί.

Η απαγόρευση εισόδου στην Παλαιά Πόλη, τα επεισόδια στο τέμενος Αλ Άκσα, η δολοφονία έξι Παλαιστινίων και ο τραυματισμός περισσότερων από εκατό από ισραηλινά πυρά την προηγούμενη Παρασκευή αλλά και η επίθεση Παλαιστινίου με μαχαίρι σε Ισραηλινούς αστυνομικούς, αποτυπώνουν σκηνικό που παραπέμπει στις σκληρότερες ημέρες της Ιντιφάντα (σ.σ. εξέγερση) του 1987.

Είναι τέτοιο το κλίμα που πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο για νέο γύρο εξέγερσης με παρόμοια χαρακτηριστικά όπως εκείνη του ’87, καθώς η παλαιστινιακή κοινωνία φαίνεται να αυτενεργεί όπως και τότε, και να επιτίθεται με κάθε μέσο (πέτρες, μαχαίρια, λοστάρια) στις δυνάμεις κατοχής.

Όπως λέει το CNN International, ακόμα και οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι τα τελευταία βίαια γεγονότα είναι καθοδηγούμενα -κατά τα πρότυπα του πρόσφατου παρελθόντος- από σκληροπυρηνικές Παλαιστινιακές Οργανώσεις, όπως η "Ισλαμική Τζιχάντ", οι "Ταξιαρχίες των Μαρτύρων Αλ-Ακσα" ή η "Χαμάς" που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Για όλο αυτό το εξαιρετικά ανησυχητικό σκηνικό αναταραχής που στήνεται εκ νέου στη Μέση Ανατολή μίλησε στο CNN Greece ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Σωτήρης Ρούσσος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ