Αυστραλία: σε ανοδική πορεία η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική
Μία Αυστραλέζα γιατρός αναφέρει ότι η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική βρίσκεται σε ανοδική πορεία στην Αυστραλία και οι γιατροί καθώς και οι ασθενείς είναι θετικοί απέναντι της.
Η Δρ Μαίρη Γκάρβεϊ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua (Νέα Κίνα) δήλωσε ότι οι καιροί αλλάζουν στο επάγγελμά της το οποίο τα τελευταία χρόνια απολαμβάνει ένα «ενισχυμένο προφίλ».
«Υπάρχουν πραγματικά πολύ θετικές αλλαγές για εμάς και εγώ προσωπικά μπορώ να πω ότι οι επαγγελματίες στον χώρο της Υγείας δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην κινεζική ιατρική και υπάρχουν όλο και περισσότερες ισχυρές επιστημονικές αποδείξεις για τα αποτελέσματα της κινεζικής θεραπείας» λέει η Γκάρβεϊ.
Σήμερα υπάρχουν περίπου 5.000 κινεζικές κλινικές στην Αυστραλία και σύμφωνα με μια έρευνα του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μελβούρνης (RMIT), ο βελονισμός προτείνεται από τους Αυστραλούς γιατρούς με συχνότητα μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη συμπληρωματική θεραπεία στην Αυστραλία, με περίπου 75% των γιατρών να παραπέμπουν τους ασθενείς τους σε βελονιστές τουλάχιστον μια φορά το μήνα.
Η Γκάρβεϊ, η οποία συντονίζει το προπτυχιακό μάθημα στην κινεζική παραδοσιακή ιατρική στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ (UTS), δήλωσε ότι αφότου δημιουργήθηκε το 1994 το τμήμα αυτό υπάρχει μία «σταθερή ζήτηση» από ένα ευρύ φάσμα φοιτητών, συμπεριλαμβανομένων Κινέζων και ντόπιων.
Η εκπαιδευμένη γιατρός προσπαθεί να διδάξει τους φοιτητές της πως οι κινεζικές παραδοσιακές ιατρικές τεχνικές και οι δυτικές μέθοδοι μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά για να «δημιουργήσουν καλύτερα αποτελέσματα στους ασθενείς». Προσθέτει δε ότι πολλοί από τους φοιτητές της εντυπωσιάστηκαν από το πάντρεμα της παράδοσης και πρωτοπορίας ιδίοις όμμασι, όταν ολοκλήρωσαν την πρακτική τους ιατρική εκπαίδευση στην Κίνα.
« Όσον αφορά το δικό μας τμήμα, είμαστε μέσα στην επιστημονική σχολή του πανεπιστημίου, δίπλα ακριβώς στη φυσικοθεραπεία, στην ιατρική επιστήμη και τα τμήματα ψυχολογίας, και έτσι φαίνεται και η σημασία της αμοιβαίας γονιμοποίησης των ιδεών», λέει η Γκάρβεϊ.
« Οι περισσότεροι από τους τελειόφοιτους φοιτητές μας πάνε στο Πεκίνο και το Τσενγκντού ως τμήμα των σπουδών τους και βλέπουν αυτά τα μεγάλα, πολύ μοντέρνα, καλά εκπαιδευμένα νοσοκομεία τα οποία έχουν μία πλήρως ολοκληρωμένη βιοϊατρική προσέγγιση της κινεζικής ιατρικής. Είναι σε θέση να διαχειριστούν τους ασθενείς και με τους δύο τρόπους».
Η Γκάρβεϊ, η οποία ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της στον βελονισμό το 1985 και συνέχισε τις σπουδές της στο Ναντζίνγκ, τη Σανγκάη και το Πεκίνο, διηγείται πόσο εντυπωσιάσθηκε όταν άρχισε τις δικές της σπουδές στην κινεζική παραδοσιακή ιατρική.
«Ακόμα και τότε, βρήκα πολύ ενδιαφέρουσες τις ιδέες. Εντυπωσιάσθηκα από τον τρόπο που αντιμετώπιζαν το σώμα και τον αριθμό των επιλογών που παρέχει στους ασθενείς».
«Αυτό που ήταν επίσης ενδιαφέρον για μένα ήταν η φιλοσοφία και η διαφορετική κοσμοθεωρία που παρέχει από την άποψη της σκέψης σχετικά με τη θεραπεία».
Σαν τους φοιτητές της, η Γκάρβεϊ λέει ότι εντυπωσιάστηκε από την αρχική της επαφή με την κινεζική ιατρική, αυτή τη στιγμή πολλοί Αυστραλοί δεν συμμερίζονται τις απόψεις της και πιστεύει ότι εξακολουθεί να υπάρχει «ένα στοιχείο προκατάληψης» στο επάγγελμά της παρά την μακρά ιστορία του βελονισμού στην Αυστραλία, ο οποίος μετρά πάνω από 150 χρόνια.
« Νομίζω ότι παραμένει ακόμα ένα μικρό κομμάτι αντίστασης από ορισμένους τομείς του ιατρικού επαγγέλματος, αλλά σε γενικές γραμμές αυτό αλλάζει».
Η Γκάρβεϊ θέλει να λυγίσει περισσότερο αυτήν την αντίσταση και πρόσφατα συνεργάσθηκε με μία μονάδα ογκολογίας σε ένα μεγάλο νοσοκομείο του Σίδνεϊ. Με την συνεργασία αυτή η Γκάρβεϊ ελπίζει ότι κατέδειξε τις αυξανόμενες δυνατότητες για τη 'συμβίωση' των παραδοσιακών και των βασικών ιατρικών θεραπειών.
Οι βετεράνοι του συγκεκριμένου κλάδου ελπίζουν ότι θα συνεχισθεί το θετικό κλίμα προς την κινεζική ιατρική, με την επιφύλαξη να μετατρέπεται σε ευχάριστη έκπληξη, καθώς όλο και περισσότεροι Αυστραλοί ασθενείς με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο είναι θετικοί στο να επισκεφθούν μία κινεζική κλινική, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
« Οι ασθενείς αυτοί ανήκουν σε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων και συχνά έρχονται μετά από συστάσεις φίλων τους» λέει η Γκάρβεϊ.
« Συχνά οι ασθενείς μας εκπλήσσονται από το πόσο καλά λειτουργεί αυτό το σύστημα. Δεν γνωρίζω τι περίμεναν εκ των προτέρων, τα αποτελέσματα όμως είναι τόσο καλά ώστε επιστρέφουν ξανά».