ΚΟΣΜΟΣ

Διαφθορά στη Βραζιλία: Για δωροδοκία κατηγορείται ο πρόεδρος, καταδικάστηκε πρώην υπουργός

REUTERS/Ueslei Marcelino

Ο γενικός εισαγγελέας της Βραζιλίας κατηγόρησε στον πρόεδρο της χώρας, Μισέλ Τέμερ για αποδοχή δωροδοκίας, στην πρώτη από μια σειρά παρόμοιων κατηγοριών που αναμένονται να απαγγελθούν, τις επόμενες εβδομάδες, εναντίον του βαθιά αντιδημοφιλή ηγέτη.

Ο Χοντρίγκο Ζανό παρέδωσε την κατηγορία σε έγγραφο στο ανώτατο δικαστήριο της Βραζιλίας, όπως μετέδωσε το Reuters. Σύμφωνα με τον νόμο της χώρας, το κατώτερο τμήμα του Κογκρέσου θα πρέπει τώρα να αποφασίσει αν θα επιτρέψει σε ειδικό δικαστήριο να κρίνει έναν εν ενεργεία πρόεδρο.

Οι βουλευτές της συμμαχίας του Τέμερ πάντως πιστεύουν ότι έχουν αρκετές ψήφους να εμποδίσουν την πλειοψηφία δύο τρίτων που χρειάζεται ώστε να προχωρήσει το θέμα σε δίκη.

Κατά την διάρκεια του διαγγέλματός του, τον Μάιο, ο πρόεδρος της Βραζιλίας είχε δηλώσει ότι οι ηχογραφημένες συνομιλίες που τον παρουσιάζουν ως δράστη δωροδοκίας για την εξαγορά της σιωπής μάρτυρα είναι κατασκευασμένες και ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να διακόψει την εναντίον του έρευνα για διαφθορά μέχρι την ανάλυση του υλικού.

Ο Τέμερ υποστήριξε ότι στην κατάθεσή του εναντίον του ο Ζοέσλεϊ Μπατίστα, πρόεδρος της βιομηχανίας επεξεργασίας προϊόντων κρέατος JBS, έπεσε σε αντιφάσεις, είπε ψέματα και κερδοσκόπησε εις βάρος του εθνικού νομίσματος.

Επιπλέον, είχε εκφράσει την εμπιστοσύνη του προς του θεσμούς της χώρας του και έδωσε την διαβεβαίωση ότι η Βραζιλία δεν θα εκτροχιασθεί και ότι θα συνεχίσει να κυβερνάται.

Τα σκάνδαλα στη Βραζιλία δεν σταματούν εδώ καθώς ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Αντόνιου Παλόσι, άλλοτε πανίσχυρο μέλος των κυβερνήσεων της κεντροαριστεράς υπό τον Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα και τη Ντίλμα Ρουσέφ, καταδικάστηκε να εκτίσει πάνω από 12 χρόνια κάθειρξη για διαφθορά, έπειτα από τη δίκη του για υπεξαίρεση ενός ποσού 10 και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση των προεκλογικών του εκστρατειών.

Υπουργός Οικονομικών του Λούλα μεταξύ του 2003 και του 2006 και αργότερα προσωπάρχης της Ρουσέφ το 2011, ο Παλόσι, 56 χρονιών, υπήρξε ένας από τους πολιτικούς που διέθεταν τη μεγαλύτερη επιρροή στο Κόμμα των Εργατών (PT) που ιδρύθηκε από τον Λούλα.

Και ο ίδιος ο Λούλα βρίσκεται στο στόχαστρο της δικαιοσύνης για πολλές πτυχές αυτής της πολυπλόκαμης υπόθεσης, που αποκάλυψε την ύπαρξη ενός γιγαντιαίου κυκλώματος διαφθοράς και της διασπάθισης δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων και πλέον από τα ταμεία του κρατικού κολοσσού του πετρελαίου, της Πετρομπράς.

Ο δικαστής Μόρο, ο οποίος έχει στείλει ήδη δεκάδες στελέχη επιχειρήσεων και κομμάτων από όλο το πολιτικό φάσμα πίσω από τα σίδερα, καταδίκασε επίσης και άλλα στελέχη του PT σε ποινές φυλάκισης. Ανάμεσά τους ήταν ο πρώην ταμίας του κόμματος, Ζουάου Βακάρι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης