ΚΟΣΜΟΣ

Η κατανάλωση ψαριών μειώνει τους πόνους της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Η κατανάλωση ψαριών μειώνει τους πόνους της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
REUTERS/Dado Ruvic

Αμερικανική επιστημονική έρευναέδειξε ότι τα άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα και τρώνε ψάρι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα έχουν λιγότερες φλεγμονές και πόνους στις αρθρώσεις τους.

Όσα περισσότερα ψάρια τρώει ένας ασθενής, τόσο εξασθενούν τα συμπτώματα της νόσου, σύμφωνα με τη μελέτη, ενώ όφελος υπάρχει ακόμη και με την κατανάλωση ψαριών μόνο μια φορά την εβδομάδα.

Όπως γράφουν οι New York Times, oι ερευνητές, με επικεφαλής τη ρευματολόγο δρα Σάρα Τεντέσκι του Νοσοκομείου Brigham & Women's της Βοστώνης που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό για θέματα αρθρίτιδας "Arthritis Care & Research", μελέτησαν 176 ασθενείς συσχετίζοντας την πορεία της νόσου με τη διατροφή τους.

Η ευεργετική επίδραση των ψαριών αποδίδεται κυρίως στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που περιέχουν κυρίως ορισμένα είδη ψαριών όπως ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων με ωμέγα-3 μπορεί να βοηθήσει στην περίπτωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αλλά η νέα μελέτη δείχνει ότι το όφελος είναι ακόμη μεγαλύτερο αν κανείς καταναλώνει φρέσκα ψάρια.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι με τα ψάρια επιτυγχάνεται περίπου το ένα τρίτο της βελτίωσης που επιφέρουν τα συνήθη φάρμακα για τη νόσο όπως η μεθοτρεξάτη.

«Με αυτόν τον βαθμό βελτίωσης, γενικά περιμένουμε ότι ο ασθενής θα νιώσει σημαντικά καλύτερα», δήλωσε η Τεντέσκι, η οποία πρόσθεσε ότι «το ψάρι αποτελεί γενικώς αποτελεί εξαιρετική επιλογή, είτε έχει κανείς αρθρίτιδα είτε όχι».