ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Κόμεϊ: Το Mea culpa του Τραμπ για τη σεναριολογία που άρχισε και τέλειωσε μέσω Twitter

Υπόθεση Κόμεϊ: Το Mea culpa του Τραμπ για τη σεναριολογία που άρχισε και τέλειωσε μέσω Twitter
REUTERS/Jonathan Ernst

Τίτλους τέλους στη σεναριολογία που είχε ξεκινήσει ο ίδιος τον περασμένο μήνα, έβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ, ξεκαθαρίζοντας πως ο ίδιος δεν ηχογράφησε, ούτε έχει στην κατοχή του ηχογραφήσεις οποιασδήποτε συνομιλίας του με τον Τζέιμς Κόμεϊ, τον πρώην διευθυντή του FBI που αποπέμφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στις αρχές Μαΐου.

Μάλιστα ο Τραμπ επέλεξε να λήξει το θέμα με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο το ξεκίνησε... μέσω twitter και η επιλογή αυτή μάλλον δεν έγινε στην τύχη.

Λίγες ημέρες αφότου καθαίρεσε τον Τζέιμς Κόμεϊ, ο οποίος ηγείτο της έρευνας του FBI για την πιθανή ανάμιξη της Ρωσίας στις εκλογές, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε μια συγκαλυμμένη απειλή σε μια ανάρτησή του στο Twitter, γράφοντας ότι ο πρώην επικεφαλής του FBI «καλύτερα να ελπίζει ότι δεν υπάρχουν "κασέτες" των συζητήσεών μας».

Το γεγονός αυτό αποτέλεσε αφορμή για να ξεκινήσουν υποθέσεις, σενάρια και θεωρίες συνωμοσίας, που προκάλεσαν ζημιά στην προεδρία Τραμπ, θέτοντας υπό αμφισβήτηση ακόμη και την προσωπική αξιοπιστία του επικεφαλής της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το συγκεκριμένο tweet του Τραμπ, ήταν η αφορμή για να συγκριθεί η υπόθεση Κομεϊ με το σκάνδαλο Watergate, που είχε συγκλονίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες επί προεδρίας Ρίτσαρντ Νίξον, ενώ την ίδια ώρα πλήθαιναν οι φωνές που ζητούσαν από τον αμερικανό πρόεδρο να παραδώσει άμεσα τις ηχογραφήσεις.

Ωστόσο την Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος, αν και απρόθυμα, τελικά παραδέχθηκε δημόσια μέσω social media, ότι έσφαλε.

«Παρ' όλα τα πρόσφατα δημοσιεύματα περί ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων, υποκλοπών, πτώσης των μασκών και παράνομων διαρροών πληροφοριών, δεν έχω ιδέα... για το εάν υπάρχουν "κασέτες" ή καταγραφές των συζητήσεών μου με τον Τζέιμς Κόμεϊ, αλλά δεν έκανα, και δεν έχω, τέτοιες ηχογραφήσεις», έγραψε ο Τραμπ σε μια σειρά μηνυμάτων του στο Twitter.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως ο Τραμπ επέλεξε να βάλει τέλος στη σεναριολογία μέσω Twitter εσκεμμένα, προκειμένου να προστατεύσει τον εαυτό του από την έκθεσή του ενώπιον των δημοσιογράφων, καθώς σε περίπτωση που αυτή η παραδοχή γίνονταν επισήμως από τον Λευκό Οίκο δεν θα έλειπαν οι ερωτήσεις που ενδεχομένως να έφερναν σε δύσκολη θέση, είτε τον εκπρόσωπο Τύπου, είτε τον ίδιο τον πρόεδρο.

Μάλιστα ο Λευκός Οίκος, την ίδια ημέρα απέκλεισε την τηλεοπτική κάλυψη της καθιερωμένης ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου, επιτρέποντας να μεταδοθούν μόνο ηχητικά αποσπάσματα από αυτήν.