«Λιώνει» ο πλανήτης από τις υψηλές θερμοκρασίες - κύμα καύσωνα έρχεται στην Ελλάδα
Έναν ακόμη εξαιρετικά θερμό χρόνο περνά η Γη, με τα κύματα καύσωνα να είναι πολύ πρόωρα, γεγονός που στέλνει το μήνυμα ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι μια μελλοντική απειλή, αλλά έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει. Μάλιστα πρόσφατη μελέτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας πως τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού (74%) θα είναι εκτεθειμένα σε θανατηφόρα κύματα καύσωνα έως το 2100, αν οι εκπομπές του άνθρακα στην ατμόσφαιρα συνεχίσουν να αυξάνουν με τον σημερινό ρυθμό τους.
Τις τελευταίες ημέρες το βόρειο ημισφαίριο πλήττεται από ένα ακραίο κύμα καύσωνα, το οποίο μεταξύ άλλων έχει προκαλέσει καταστροφικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία και στην ρωσική Άπω Ανατολή, ακύρωση πτήσεων στις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, έλιωσε την άσφαλτο στη Βρετανία, ενώ αναμένεται να έρθει και στην Ελλάδα, με τον υδράργυρο να αγγίζει το Σάββατο τους 38 βαθμούς Κελσίου.
«Τμήματα της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έζησαν υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες τον Μάιο και τον Ιούνιο, με κατάρριψη σειράς ρεκόρ», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.
Η τάση που καταγράφηκε τους τελευταίους δύο μήνες θέτει τις μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες μεταξύ των υψηλότερων που έχουν καταγραφεί από τότε που κρατούνται στοιχεία, το 1880.
Πηγή: REUTERS/Stephane Mahe/File Photo
Ακόμη και πριν από τον τελευταίο μήνα, στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ δείχνουν ότι η Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νοτιοανατολική Ασία, ανάμεσά τους η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, είχαν ασυνήθιστα ζεστό καιρό από τον Μάρτιο έως τον Μάιο.
Στην Κίνα, τον μεγαλύτερο παραγωγό σιτηρών στον κόσμο, οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την ξηρασία στην περιοχή της καλλιέργειας του καλαμποκιού καθυστέρησαν την σπορά και την ανάπτυξη των φυτών, κυρίως στην επαρχία Λιαονίνγκ όπου η υγρασία του εδάφους είναι στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας.
Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία είναι σημαντικός παράγοντας πίσω από τις δασικές πυρκαγιές που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς στην Πορτογαλία, ενώ το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass μετέδωσε ότι πληθώρα δασικών πυρκαγιών ξέσπασε στην Σιβηρία και στην περιοχή του Ιρκούτσκ.
Πηγή: REUTERS/Ilya Naymushin
Στο νοτιοδυτικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών, πτήσεις τοπικών αεροπορικών εταιρειών ματαιώθηκαν, αφού τα αεροπλάνα τους δεν λειτουργούν σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες.
Και στην Βρετανία, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στην κομητεία του Σάρεϊ μετέδωσαν ότι η άσφαλτος έλιωσε στους δρόμους εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.
Το Ινστιτούτο Κλιματικής Αλλαγής του University of Maine ανακοίνωσε ότι οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στο Βόρειο Ημισφαίριο είναι κατά 0,44 βαθμούς Κελσίου επάνω από το κανονικό, συγκρινόμενες με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 0,25 β. Κελσίου επάνω από το κανονικό επίπεδο.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, διαπιστώνεται ότι ένας στους τρεις ανθρώπους παγκοσμίως εκτίθεται σε εν δυνάμει θανατηφόρα κύματα καύσωνα και προβλέπει ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το τέλος του αιώνα, εκτός και αν οι κυβερνήσεις λάβουν δραστικά μέτρα για την μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Πηγή: Getty images/ideal images/David McNew / Stringer
«Οι άνθρωποι μιλούν για το μέλλον όταν αναφέρονται στην κλιματική αλλαγή, αλλά αυτό που διαπιστώσαμε στην μελέτη αυτήν είναι ότι συμβαίνει ήδη...και είναι προφανές ότι θα χειροτερέψει», δήλωσε ο Καμίλο Μόρο, καθηγητής Γεωγραφίας στο University of Hawaii και συγγραφέας μελέτης στην επιθεώρηση Nature Climate Change.