Αυστηρότερους ελέγχους στην μετακίνηση των Ευρωπαίων ζητά η Γαλλία
Όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες ενδέχεται να υποβάλλονται σε αυστηρότερους και συστηματικότερους ελέγχους των ταυτοτήτων τους κατά την είσοδό τους στη λεγόμενη Ζώνη Σένγκεν, την περιοχή ελεύθερης μετακίνησης μεταξύ 26 χωρών της Ευρώπης, αν τα αιτήματα της Γαλλίας γίνουν αποδεκτά κατά την σύγκλιση της έκτακτης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.
Στο τρισέλιδο έγγραφο που περιλαμβάνει τα αιτήματα της Γαλλίας, αναφέρεται μεταξύ άλλων η ταχύτατη υιοθέτηση μέτρων για την αρχειοθέτηση όλων των πληροφοριών των ταξιδιωτών, το νέο θεσμικό πλαίσιο για την πώληση όπλων, η παρακολούθηση των συναλλαγών μέσω μετρητών και άλλων μη ηλεκτρονικών μέσων και η καλύτερη συνεργασία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως μεταδίδει ο Guardian.
Σύμφωνα με τις γαλλικές προτάσεις, όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες που εισέρχονται ή αναχωρούν από την Ζώνη Σένγκεν θα πρέπει να ελέγχονται μέσω μιας βάσης δεδομένων για πιθανές διασυνδέσεις με τρομοκρατικούς κύκλους. Αν κάτι τέτοιο ισχύσει, ο χρόνος των ελέγχων για τις πτήσεις στην κεντρική Ευρώπη, θα αυξηθεί δραματικά.
Λόγω της αργοπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υιοθέτηση και εφαρμογή αυτών των μέτρων, η Γαλλία καλεί τις χώρες-μέλη να αποφασίσουν ταχύτατα ενώ προειδοποιεί ότι αν δεν γίνει αυτό, οι εθνικές κυβερνήσεις θα προχωρήσουν αυτοβούλως, ενεργώντας εκτός του θεσμικού πλαισίου της Ε.Ε. Άλλωστε, όπως προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, η ζώνη Σένγκεν θα απειληθεί εάν "η Ευρώπη δεν αναλάβει τις ευθύνες της ως προς τη φύλαξη των συνόρων"
Η Γαλλία επίσης ζητά την ανάπτυξη των "ομάδων ταχείας αντίδρασης" στην ελληνο-τουρκική μεθόριο, αίτημα στο οποίο η Αθήνα αντιστέκεται, και τη συστηματική εξέταση των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που εισέρχονται στην ΕΕ από την Τουρκία, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εν δυνάμει τρομοκράτες δεν θα εκμεταλλεύονται τα δρομολόγια των προσφύγων στην Ευρώπη.
"Απαιτούνται άμεσοι, ενισχυμένοι, συστηματικοί και συντονισμένοι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα για τα άτομα που απολαμβάνουν του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της Ζώνης Σένγκεν," αναφέρει το έγγραφο.
Λόγω των μαζικών αφίξεων προσφύγων, οι Γάλλοι επιμένουν ότι "οι άνθρωποι που φτάνουν στην Ευρώπη πρέπει να είναι το αντικείμενο αυστηρών ελέγχων ασφαλείας".
Η γαλλική προτεραιότητα φαίνεται να είναι η υιοθέτηση αυτού που είναι γνωστό ως το σύστημα ονομάτων επιβατών (PNR), η διατήρηση των προσωπικών δεδομένων για τουλάχιστον ένα χρόνο για όποιον ταξιδεύει εντός της ΕΕ. Υπήρξε αδιέξοδο πάνω στις προτάσεις αυτές για περισσότερο από ένα χρόνο, με διαφωνίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των εθνικών κυβερνήσεων.
Την Τρίτη, η Γαλλία για πρώτη φορά επικαλέστηκε ρήτρα στη Συνθήκη της ΕΕ για την ενεργοποίηση της υποχρεωτικής ενιαίας άμυνας και συνεργασίας μεταξύ των 28 κρατών-μελών.