Επικίνδυνη ένταση ΗΠΑ-Ρωσίας – Η Αμερική μπορεί να προσφέρει όπλα στην Ουκρανία
Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο όπου συναντήθηκε μεταξύ άλλων αξιωματουχων και με τον Ντόναλντ Τραμπ. Στις συζητήσεις των δύο ανδρών, που διήρκησαν περίπου μισή ώρα, κυρίαρχο ζήτημα ήταν η κατάσταση στην Ουκρανία, οι κυρώσεις στη Ρωσία και η συνεργασία των δύο χωρών, με τις Ηνωμένες Πολιτείες μάλιστα να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο -δια στόματος εκπροσώπου του Πενταγώνου- ότι στο μέλλον θα μπορούσαν να προμηθεύσουν με «θανάσιμα όπλα» τη χώρα -μια δήλωση που αν υλοποιηθεί κανείς δεν ξέρει τι συνέπειες θα έχει και πως θα διαμορφωθούν οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία και με την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία να παραμένει τεταμένη.
«Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων στον Λευκό Οίκο συζητήθηκε η στρατιωτικοτεχνική συνεργασία και θα γίνουν τώρα πιο λεπτομερείς συζητήσεις με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ», ανέφερε ο Ποροσένκο μέσω Twitter, αναρτώντας μια φωτογραφία στην οποία εικονίζεται ο ίδιος μαζί με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Για την συνάντηση Τραμπ – Ποροσένκο, ο Λευκός Οίκος πάντως ανέφερε ότι έγινε συζήτηση για την ειρηνική διευθέτηση της σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία, το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του Κιέβου και τις προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς.
REUTERS/Jonathan Ernst
Ωστόσο, ο πλοίαρχος Τζεφ Ντέιβις, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, σημείωσε νωρίτερα ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει θανατηφόρα όπλα στην Ουκρανία, μελλοντικά. «Δεν έχουμε προμηθεύσει θανάσιμα όπλα στην Ουκρανία στο παρελθόν, αλλά δεν έχουμε αποκλείσει το ενδεχόμενο να το κάνουμε στο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.
Επίσκεψη συνοδευόμενη με κυρώσεις στη Ρωσία
Ταυτόχρονα με την επίσκεψη Ποροσένκο, η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε κυρώσεις σε άλλα 38 φυσικά και νομικά πρόσωπα, επικαλούμενη τις ενέργειες της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
Mykola Lazarenko/Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS
Οι κυρώσεις τις οποίες επιβάλλουν στη Ρωσία θα παραμείνουν σε ισχύ ωσότου η Μόσχα αποσυρθεί από την ανατολική Ουκρανία, όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ. Σύμφωνα με τον ίδιο:
Εν μέρει για αυτό επιβάλλονται κυρώσεις (...) Μέχρι (οι Ρώσοι) να φύγουν από την ανατολική Ουκρανία, θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε κυρώσεις στη Ρωσία, και πιστεύουμε ότι αυτή είναι τμήμα της Ουκρανίας, και έτσι οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ.
REUTERS/Jonathan Ernst
Ο νέος γύρος κυρώσεων στοχοθετεί Ρώσους και φιλορώσους ουκρανούς αξιωματούχους, καθώς και εταιρείες οι οποίες κατηγορούνται από την Ουάσινγκτον ότι βοηθούν τη Ρωσία να εδραιώσει τον έλεγχό της στη χερσόνησο της Κριμαίας, που η Μόσχα προσάρτησε το 2014, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.
Οι νέες κυρώσεις «θα διατηρήσουν την πίεση στη Ρωσία για να εργαστεί προς μια διπλωματική λύση», ανέφερε με τη σειρά του ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν.
Η αντίδραση της Μόσχας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέτεινε επίσης την ισχύ των δικών της κυρώσεων για έναν χρόνο. Ωστόσο ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε ότι οι νέες αμερικανικές κυρώσεις δεν θα μεταβάλουν την πολιτική της χώρας του.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι έχουμε δίκιο (...) Θα συνεχίσουμε την πορεία μας με σταθερότητα και με συνέπεια», δήλωσε ο Ριάμπκοφ στο πρακτορείο ειδήσεων RIA.