ΚΟΣΜΟΣ

Επίδειξη δύναμης των ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα μετά τον θάνατο του Αμερικανού φοιτητή

Επίδειξη δύναμης των ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα μετά τον θάνατο του Αμερικανού φοιτητή
Φωτογραφία αρχείου Steve Thurow/U.S. Air Force/Handout via REUTERS

Ιδιαίτερα τεταμένες είναι οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βόρειας Κορέας τα τελευταία 24ωρα. Μετά την είδηση θανάτου του 22χρονου Αμερικανού φοιτητή Ότο Γουόρμπιερ, ο οποίος κρατείτο επί 17 μήνες από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, οι ΗΠΑ προχωρούν σε μια κίνηση που αναμένεται να φέρει αντιδράσεις καθώς δύο μεγάλα βομβαρδιστικά αεροσκάφη πρόκειται να λάβουν μέρος σε ασκήσεις πάνω από την Κορεατική Χερσόνησο, όπως έγινε γνωστό από το στρατό της Σεούλ.

Όπως φαίνεται, εκτός από τον θάνατο του φοιτητή, τις ΗΠΑ απασχολούν και τα βαλλιστικά προγράμματα καθώς και οι πυρηνικές δοκιμές στις οποίες προχωρά, παρά τις κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας, η Πιονγιάνγκ. Και αυτή η κίνηση θεωρείται ότι είναι μια «επίδειξη δύναμης» απέναντι στη Βόρεια Κορέα.

Ειδικότερα, δύο Αμερικάνικα βομβαρδιστικά αεροσκάφη B-1B Lancer και δύο νοτιοκορεάτικα F-15Κ πρόκειται πραγματοποιήσουν κοινή αεροπορική άσκηση στο πλαίσιο προγραμματισμένων αμυντικών δραστηριοτήτων εκπαίδευσης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Νότια Κορέας, το οποίο επικαλούνται διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το Russia Today.

Ωστόσο στην ανακοίνωση δεν έγινε γνωστό τι ώρα και σε ποιό μέρος θα πραγματοποιηθεί η στρατιωτική άσκηση. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, οι ασκήσεις θα περιλαμβάνουν εικονικούς βομβαρδισμούς κοντά στην επαρχία Γκάνγουον. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως η Ουάσιγκτον δεν έχει επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές, ωστόσο αναμένεται επίσημη ανακοίνωση όταν ολοκληρωθούν οι στρατιωτικές ασκήσεις.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε νωρίτερα το CNNi, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν τους Αμερικανούς πολίτες να ταξιδεύουν στη Βόρεια Κορέα, μετά το θλιβερό περιστατικό με το νεαρό φοιτήτη, τον θάνατο του οποίου σχολίασε και ο Ντόναλντ Τραμπ κάνοντας λόγο για «κτηνωδία του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ».

Σημειώνεται πως ο Γουόρμπιερ βρισκόταν σε κώμα για περισσότερο από ένα χρόνο. Είχε καταδικαστεί από Ανώτατο Δικαστήριο της Βόρειας Κορέας σε 15 χρόνια καταναγκαστικά έργα για «εχθρικές δραστηριότητες και συνωμοσία» και απελευθερώθηκε στις 13 Ιουνίου, σε κωματώδη κατάσταση, έπειτα από διαπραγματεύσεις των δύο χωρών.