ΚΟΣΜΟΣ

«Μπλόκο» της Ελλάδας σε κοινή δήλωση της ΕΕ κατά της Κίνας - Ο ρόλος της COSCO

EUROKINISSI-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η Ελλάδα μπλόκαρε την κοινή δήλωση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ΟΗΕ με την οποία ασκούσε κριτική στην Κίνα αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, σημειώνοντας ταυτόχρονα και την εξαγορά ποσοστού του λιμανιού του Πειραιά από την κινεζική COSCO.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία επιδιώκει να προωθήσει την ελευθερία του λόγου και να τερματίσει τη θανατική ποινή σε όλο τον κόσμο, έπρεπε την προηγούμενη εβδομάδα να καταθέσει τη δήλωσή της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γενεύης, αλλά απέτυχε να συγκεντρώσει την απαραίτητη συμφωνία όλων των κρατών – μελών της, έπειτα από το μπλόκο της Ελλάδας.

Ανώτερος αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών τον οποίο επικαλείται στο Reuters, ανέφερε ότι η Αθήνα μπλόκαρε τη δήλωση, κάνοντας λόγο για «μη παραγωγική κριτική στη Κίνα». Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι ξεχωριστές συζητήσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Κίνας εκτός ΟΗΕ θα ήταν ένας καλύτερος δρόμος για συζητήσεις.

Η συγκεκριμένη δήλωση εκδίδεται τρεις φορές το χρόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο να αναδειχθούν οι καταχρήσεις από κράτη ανά τον κόσμο.

«Το αδιέξοδο που προήλθε με την κοινή δήλωση για την Κίνα αποτελεί το τελευταίο πλήγμα για τα διαπιστευτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισαν τρεις διπλωμάτες στο Reuters και έθεσαν ερωτήματα αναφορικά με την ικανότητα της ΕΕ να αποτελέσει έμπνευση για άλλες χώρες και να ακολουθήσουν το παράδειγμά της, δίνοντας τέλος στη θανατική ποινή και διατηρώντας την ελευθερία του Τύπου.

Οι ίδιοι διπλωμάτες έκαναν λόγο επίσης για «αμήχανους» δεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός της εταίρος.

«Οι Βρυξέλλες καλωσόρισαν το Πεκίνο ως σύμμαχο κατά του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη μάχη για την κλιματική αλλαγή. Όμως όσο μεγαλώνουν οι επιχειρηματικοί δεσμοί, η Ευρωπαϊκή Ένωση δυσκολεύεται να αγωνιστεί κατά της καταστολής, από την κινεζική κυβέρνηση προς δικηγόρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προς άλλων ακτιβιστών δικηγόρων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλων ακτιβιστών από το 2015» σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Τέλος τονίζει ότι η κινεζική COSCO, αγόρασε το 51% του μεγαλύτερου λιμανιού της Ελλάδας, το 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης