ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Το Ιράν πρέπει να πάψει να επεμβαίνει στην ιρακινή πολιτική

Ιράκ: Το Ιράν πρέπει να πάψει να επεμβαίνει στην ιρακινή πολιτική
REUTERS/Mohammed Ameen

«Η υποστήριξη του Ιράν σε σιιτικές οργανώσεις στο Ιράκ εμποδίζει τις προσπάθειες να γεφυρωθεί το χάσμα των σουνιτών και των σιιτών ενόψει των βουλευτικών εκλογών της επόμενης χρονιάς», υποστήριξε ο ιρακινός αντιπρόεδρος Ιγιάντ Αλάουι.

Η πολιτική ηγεσία του Ιράκ ελπίζει ότι θα έχει ανακτήσει τον έλεγχο όλης της επικράτειας της χώρας, αποσπώντας από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος τα εδάφη που ελέγχουν, πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών περί τα μέσα της επόμενης χρονιάς.

«Το Ιράν επεμβαίνει ακόμη και στη (διαδικασία για να λαμβάνονται) οι αποφάσεις του ιρακινού λαού», δήλωσε ο Αλάουι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters και πρόσθεσε:

Δεν θέλουμε να γίνουν εκλογές που θα βασιστούν στις φατριαστικές συγκρούσεις, θέλουμε μια πολιτική διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς. Ελπίζουμε ότι οι ιρακινοί θα επιλέξουν χωρίς καμιά ανάμιξη από ξένες δυνάμεις.

Ο Αλάουι, σιίτης πολιτικός που υποστηρίζεται κι από κάποιους σουνίτες, έκανε τις δηλώσεις αυτές στο Κάιρο, όπου βρισκόταν για να συναντηθεί με Αιγύπτιους πολιτικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Αξιοποιώντας τους δεσμούς του με τη σιιτική πλειοψηφία του πληθυσμού του Ιράκ, το Ιράν σταδιακά αναδείχθηκε στον ισχυρότερο από τους παράγοντες που διαμορφώνουν τις πολιτικές ισορροπίες στη χώρα αυτή αφότου οι ΗΠΑ άρχισαν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το ιρακινό έδαφος, οκτώ χρόνια μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν.

Η Τεχεράνη διαψεύδει ότι επεμβαίνει στην πολιτική ζωή του Ιράκ, τονίζοντας ότι η βοήθεια που προσφέρει σε σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις έχει στόχο να ηττηθεί το ΙΚ, το οποίο ανακήρυξε την ίδρυση ενός «χαλιφάτου» στα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας που κατέλαβε το 2014.

Ιρακινές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ έχουν εκδιώξει τους τζιχαντιστές από τις περισσότερες πόλεις που είχαν καταλάβει και διεξάγουν μια επιχείρηση για την ανάκτηση της Μοσούλης, της μέχρι πρότινος de facto πρωτεύουσας του ΙΚ στο Ιράκ. Οι τζιχαντιστές πάντως συνεχίζουν να κατέχουν μεγάλες εκτάσεις στα σύνορα Ιράκ-Συρίας και στη Συρία.

Τόσο ο νυν όσο και ο τέως πρωθυπουργός του Ιράκ, ο Χάιντερ αλ Αμπάντι και ο Νούρι αλ Μάλικι, ανήκουν στο κόμμα Ντάουα, ένα σιιτικό κίνημα που συνδέεται με το Ιράν.

Ο Αμπάντι πάντως διαχειρίστηκε τη σχέση των αρχών με τη σουνιτική μειονότητα καλύτερα από τον Μάλικι, ενώ επιδίωξε επίσης τη βελτίωση των σχέσεων του Ιράκ με τη Σαουδική Αραβία — τον σημαντικότερο αντίπαλο του Ιράν στην περιοχή.

«Είναι καιρός να διεξαχθούν δίκαιες εκλογές στις οποίες δεν θα επέμβει κανένας, ούτε το Ιράν, ούτε η Τουρκία, ούτε η Συρία, ούτε οι ΗΠΑ», είπε ο Αλάουι.