ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Πατέρα: 55% των παιδιών δεν παίζουν με τους μπαμπάδες τους

REUTERS/Joshua Lott

Περισσότερο από τα μισά παιδιά (55%) ηλικίας τριών έως τεσσάρων ετών σε 74 χώρες -περίπου 40 εκατομμύρια- έχουν πατέρες, που δεν παίζουν ή δεν συμμετέχουν σε δραστηριότητες μάθησης μαζί τους, σύμφωνα με νέα έρευνα της UNICEF που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα (Κυριακή 18 Ιουνίου).

«Αυτό που μας δείχνουν οι αριθμοί είναι, ότι οι πατέρες αγωνίζονται να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στα πρώτα χρόνια των παιδιών τους», δήλωσε ο Λόρενς Σάντι, διευθυντής Δεδομένων, Έρευνας και Πολιτικής της UNICEF σε σχετική ανακοίνωση.

«Πρέπει να καταργήσουμε τα εμπόδια, που εμποδίζουν τους πατέρες να παρέχουν στα βρέφη και τα μικρά παιδιά τους ένα ευνοϊκό περιβάλλον για να ευδοκιμήσουν, συμπεριλαμβανομένης της αγάπης, του παιχνιδιού, της προστασίας και της θρεπτικής τροφής. Πρέπει να εξασφαλίσουμε, ότι όλοι οι γονείς έχουν τον χρόνο, τους πόρους και τις γνώσεις που χρειάζονται για να υποστηρίξουν πλήρως την έγκαιρη ανάπτυξη των παιδιών τους».

Η ανάλυση της UNICEF σχετικά με τις συμπεριφορές των γονέων, εξέτασε, αν τα παιδιά ηλικίας τριών και τεσσάρων ετών ασχολούνται με δραστηριότητες παιχνιδιού και πρώιμης μάθησης μαζί με τους μπαμπάδες τους. Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν το να διαβάζει ο πατέρας στα παιδιά, να τους λέει ιστορίες, να τραγουδούν μαζί, ή να βγαίνουν έξω, παίζοντας μαζί.

Δράση για την ενθάρρυνση του ενεργού ρόλου των μπαμπάδων

Για να ενθαρρύνει περισσότερους μπαμπάδες να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη των μικρών παιδιών και να υπογραμμίσουν τη σημασία της αγάπης, του παιχνιδιού, της προστασίας και της καλής διατροφής για την υγιή ανάπτυξη των εγκεφάλων των μικρών παιδιών, αυτό το μήνα η UNICEF καλεί τις οικογένειες να δημοσιεύσουν φωτογραφίες και βίντεο για το τι κάνουν για να γίνουν «Σούπερ Μπαμπάδες», χρησιμοποιώντας το hashtag #EarlyMomentsMatter (#ΟιΠρώτεςΣτιγμέςΜετράνε) στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της UNICEF, για να εμπνεύσουν τις οικογένειες σε όλο τον κόσμο να μοιραστούν τις στιγμές τους ως «Σούπερ Μπαμπάδες».

Η σημασία της αλληλεπίδρασης των παιδιών με τους πατεράδες τους

Οι εξελίξεις στη νευροεπιστήμη έχουν αποδείξει, συνεχίζει η UNICEF, ότι όταν τα παιδιά περνούν τα πρώτα τους χρόνια σε ένα περιβάλλον γεμάτο ερεθίσματα, νέες νευρικές συνδέσεις μπορούν να διαμορφωθούν με μια ταχύτητα 1.000 συνδέσεων ανά δευτερόλεπτο. Αυτές οι συνδέσεις συμβάλλουν στον προσδιορισμό της υγείας τους, στην ικανότητά τους να μαθαίνουν και να αντιμετωπίζουν το άγχος, και ακόμη επηρεάζουν την παραγωγική τους ικανότητα ως ενήλικες.

Η έρευνα υποδεικνύει, επίσης, ότι η έκθεση στη βία, η έλλειψη ερεθισμάτων και φροντίδας μπορούν να αποτρέψουν τη δημιουργία νέων νευρικών συνδέσεων. Και όταν τα παιδιά αλληλεπιδρούν θετικά με τους μπαμπάδες τους, έχουν καλύτερη ψυχική υγεία, αυτοεκτίμηση και ικανοποίηση για τη ζωή μακροπρόθεσμα.

Η σειρά "Λάνσετ", η οποία προωθεί την ανάπτυξη της πρώιμης παιδικής ηλικίας και ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016, αποκάλυψε ότι σχεδόν 250 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών κινδυνεύουν από κακή ανάπτυξη εξαιτίας της καχεξίας και της ακραίας φτώχειας, καταλήγει ο οργανισμός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης