Λονδίνο: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των ανθρώπων που σώθηκαν από τον φλεγόμενο Πύργο
Ο απολογισμός των θυμάτων της πυρκαγιάς που κατέστρεψε την πολυκατοικία εργατικών κατοικιών στο Λονδίνο αυξήθηκε σε 17 νεκρούς, την ώρα που οι ομάδες διάσωσης, αναζητώντας τους ενοίκους που συνεχίζουν να αγνοούνται, καταγράφουν μικρή πρόοδο στις επιχειρήσεις έρευνας στο κτίριο που παραμένει ασταθές.
«Δυστυχώς, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι 17 άνθρωποι απεβίωσαν» δήλωσε ο Στιούαρτ Κούντι, διοικητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για προσωρινό απολογισμό.
Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία επισκέφθηκε τον τόπο της τραγωδίας το πρωί της Πέμπτης, έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή μιας «δημόσιας έρευνας για αυτήν την καταστροφή» που εκτυλίχθηκε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη.
«Πρέπει να μάθουμε τι συνέβη, πρέπει να μας δοθούν εξηγήσεις, το οφείλουμε στους ανθρώπους που έχασαν τους δικούς τους» σημείωσε η ίδια.
Ο Κούντι διευκρίνισε επιπλέον ότι ειδική ομάδα θα επιχειρήσει να «ασφαλίσει το κτίριο» ώστε να επιτρέψει στα μέλη των συνεργείων διάσωσης και σε ομάδες με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους να προχωρήσουν στους ορόφους, εντός των διαμερισμάτων, κατά την αναζήτηση των αγνοουμένων.
Πηγή: Reuters
Ωστόσο η επικεφαλής των πυροσβεστών Ντάνι Κότον δεν αφήνει περιθώρια ελπίδας.
«Θα ήταν θαύμα να βρούμε επιζώντες» προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι οι έρευνες ενδεχομένως θα διαρκέσουν εβδομάδες.
Ολόκληρες οικογένειες δεν έχουν καν δώσει σημεία ζωής, ενώ βρετανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για δεκάδες ανθρώπους που αγνοούνται.
Πηγή: Reuters
Τραγικές Σκηνές
Έως αυτή τη στιγμή τα αίτια της τραγωδίας παραμένουν άγνωστα. Η οργή ωστόσο των ενοίκων ολοένα και αυξάνεται. Καταγγέλλουν τις επανειλημμένες παραλείψεις και τα απανωτά σφάλματα στη συντήρηση του κτιρίου των 24 ορόφων, όπου βρίσκονταν 120 διαμερίσματα και διέμεναν περίπου 600 άνθρωποι.
Σοβαρά ερωτήματα έχουν προκύψει για το μονωτικό υλικό το οποίο χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης του κτιρίου.
Όπως μεταδίδει το BBC, εμπεριείχε ένα στρώμα πλαστικού, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει την ταχύτητα με την οποία εξαπλώθηκε η φωτιά. Η εφημερίδα Guardian έγραψε ότι πρόκειται για την ίδια επίστρωση που φέρεται να είχε προκαλέσει μια «παρόμοια» πυρκαγιά στη Μελβούρνη της Αυστραλίας το 2014, χωρίς να υπάρξουν θύματα.
Πηγή: Reuters
Ο Σαλάχ Σεμπιουνί, 45 ετών, κατάφερε να βγει εγκαίρως από το κτίριο. Περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μύριζε «το πλαστικό που καιγόταν» και κατήγγειλε μια χαμηλού κόστους ανακαίνιση:
«Έμοιαζε με μέταλλο. Πίστευα ότι έκαναν καλή δουλειά. Ήταν, ωστόσο, πλαστικό».
Τραγικές σκηνές εκτυλίχθηκαν στο σημείο κι ενώ οι φλόγες εξαπλώνονταν.
Η 32χρονη Εντί Εστού βγήκε από το διαμέρισμά της, κοντά στην πολυκατοικία, με τις πιτζάμες. Είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι άκουσε κατοίκους του κτιρίου που καιγόταν να φωνάζουν για βοήθεια κι έβλεπε τις φλόγες και τους καπνούς να καλύπτουν το κτίριο.
«Ήταν φρικτό, φρικτό. Τους βλέπαμε να πεθαίνουν, πώς να το ξεχάσουμε αυτό;».
Πηγή: Reuters
Η τραγωδία συνταράσσει μια χώρα που βρισκόταν ήδη σε πένθος μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που τη συγκλόνισαν. Ένα τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης αναδείχθηκε από τις στάχτες: Περισσότερες από 1 εκατομμύριο λίρες (1,14 εκατ. ευρώ) συγκεντρώθηκαν σήμερα για τα θύματα, ενώ μεγάλη είναι η προσφορά σε ρούχα και τρόφιμα.
Οι επιζώντες πέρασαν την πρώτη τους νύχτα σε προσωρινά καταλύματα. Από την πλευρά της η Τερέζα Μέι υποσχέθηκε ότι «θα μετεγκατασταθούν στο Λονδίνο όσο το δυνατόν ταχύτερα».
Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν επισκέφθηκε επίσης την περιοχή και αξίωσε να «αποκαλυφθεί η αλήθεια» για τις συνθήκες της πυρκαγιάς. Υπογράμμισε επίσης ότι «εκατοντάδες χιλιάδες» Βρετανοί μπορούν ευλόγως να διερωτώνται για την ασφάλεια των κατοικιών τους.