Θα φέρει το ποδόσφαιρο την ειρήνη μεταξύ Βόρειας - Νότιας Κορέας;
Μπορεί το ποδόσφαιρο να κατευνάσει τα πνεύματα σε μια περιοχή όπου χρόνια διπλωματικών ενεργειών έχουν πέσει στο κενό και η ένταση βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδά της; Αυτό φαίνεται να πιστεύει ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν , ο οποίος επιθυμεί τη συνεργασία της χώρας του με τη Βόρεια Κορέα, την Ιαπωνία και την Κίνα για την κοινή διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030.
Σε συζητήσεις του με τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, ο Μουν Τζάε-ιν πρότεινε τα ασιατικά εδάφη να υποδεχθούν τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση του πλανήτη, σε μια κίνηση που έρχεται να υπογράψει την πολιτική του ατζέντα περί ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο.
Η κοινή διοργάνωση «θα μπορούσε να φέρει την ειρήνη μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας και σε ολόκληρη την περιοχή», εκτίμησε ο πρόεδρος Μουν Τζέι-ιν, σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου του.
Σύμφωνα με το CNNi ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος, που ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του και ψάχνει ακόμη τον βηματισμό του, οραματίζεται μια ευρύτερη συμφωνία για θέματα «ασφάλειας και οικονομίας».
(Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας/Yonhap via REUTERS)
Τεταμένα τα πνεύματα στην περιοχή
Για να ευδοκιμήσει το όραμα του Μουν θα χρειαστούν κινήσεις υψηλού διπλωματικού χειρισμού. Από την εκλογή του τον περασμένο Μάιο, ο πρόεδρος επιχειρεί να βελτιώσει τις σχέσεις Σεούλ-Πιονγιάνγκ, εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων στην Κορεάτικη Χερσόνησο, που έρχονται ως απόρροια των πυραυλικών δοκιμών του Κιμ Γιονγκ Ουν.
Ο Μουν έχει εκφράσει την επιθυμία του να επισκεφτεί την Πιονγιάνγκ και να γνωριστεί επιτέλους με τον ηγέτη της, η Βόρεια Κορέα όμως έχει «κόψει» όλες τις γέφυρες επικοινωνίας, με αιχμή τις κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας, τις οποίες υποστηρίζει η Σεούλ.
Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος έχει ανοιχτά μέτωπα και με την Κίνα. Η ανάπτυξη του αμερικανικού αμυντικού συστήματος THAAD στην Κορεατική Χερσόνησο, που ενέκρινε η προηγούμενη κυβέρνηση της Σεούλ, αποτελεί την κυριότερη αιτία προστριβών των δύο πλευρών.
Ακόμη και οι σχέσεις της Σεούλ με την Ιαπωνία δεν είναι στο καλύτερο τους επίπεδο, πράγμα που κάνει την αποστολή του προέδρου Μουν ιδιαιτέρως δύσκολη – έως και ακατόρθωτη.
(Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας/KCNA/via REUTERS)
Κοινή αθλητική κουλτούρα
Παρά την εμπόλεμη – ουσιαστικά – κατάσταση τους, Νότια και Βόρεια Κορέα μοιράζονται μια κοινή ποδοσφαιρική ιστορία. Οι εθνικές τους ομάδες έχουν παίξει αρκετούς φιλικούς αγώνες, αλλά και επίσημα παιχνίδια σε διεθνείς διοργανώσεις. Τον περασμένο Απρίλιο, η ποδοσφαιρική ομάδα γυναικών της Νότιας Κορέας ταξίδεψε στην Πιονγιάνγκ για το Ασιατικό Κύπελλο.
Η ποδοσφαιρική κουλτούρα στην περιοχή είναι ισχυρή. Η Βόρεια Κορέα έχει προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο περισσότερες φορές και από την Κίνα, παρότι ο πληθυσμός της είναι 54 μικρότερος. Η ομάδα της Νότιας Κορέας θεωρείται η πιο επιτυχημένη της Ασίας.
Δυστυχώς η αγάπη για τον αθλητισμό δεν υπήρξε πάντα αρκετά δυνατή για να σταματήσει τις διενέξεις των δύο πλευρών, αντίθετα υπήρξαν φορές που αποτελούσε την αιτία της έντασης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το μποϊκοτάζ της Πιονγιάνγκ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988, οι οποίοι διοργανώθηκαν στη Σεούλ, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών για κοινή φιλοξενία των αγώνων.
(Ο πρόεδρος της FIFA/AHMED ALFARDAN/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Θετική η σκέψη – δύσκολη η πραγματοποίησή της
Ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο αντέδρασε θετικά στην πρόταση του Μουν, τονίζοντας όμως πως είναι ένας δύσκολος στόχος. «Είναι σημαντικό να κάνεις τέτοιες προσπάθειες», είπε.
Και μόνο η ύπαρξη μιας τέτοιας ιδέας μπορεί να στείλει ηχηρό μήνυμα, εκτίμησε ο Ινφαντίνο και υποσχέθηκε να θέσει το ζήτημα κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.
Η ασιατική ήπειρος πάντως διαθέτει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την διοργάνωση ενός τόσο σημαντικού γεγονότος. Η Νότια και η Βόρεια Κορέα, η Ιαπωνία αλλά και η Κίνα έχουν τις απαραίτητες υποδομές, καθώς – μεταξύ άλλων – έχουν φιλοξενήσει και Ολυμπιακούς Αγώνες (Νότια Κορέα και Ιαπωνία συνδιοργάνωσαν το Παγκόσμιο του 2002, στην Κίνα έγιναν οι Ολυμπιακοί του 2008, ενώ το 2020 η Ιαπωνία θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες).
Αν τελικώς οι χώρες μπορέσουν να συμφωνήσουν η προσφορά τους θα είναι ιδιαιτέρως θελκτική, αναλογιζομένου και του ότι το Κατάρ που θα διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 κέρδισε την ευκαιρία παρότι δεν είχε την απαραίτητη υποδομή.
Βέβαια το Ασιατικό «μπλόκο» θα πρέπει να αντιμετωπίσει την πρόταση της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και την συνεργασία Ουρουγουάης – Αργεντινής, που θα κατεβάσουν κοινή αποστολή.
Could football help ease tensions between North and South Korea?
By James Griffiths and K.J. Kwon, CNN