ΚΟΣΜΟΣ

Το «χάος» του Brexit μετά τις εκλογές – Δύο Έλληνες πανεπιστημιακοί αποκαλύπτουν (vid)

Το «χάος» του Brexit μετά τις εκλογές – Δύο Έλληνες πανεπιστημιακοί αποκαλύπτουν (vid)
reuters

Η σημερινή εκλογική αναμέτρηση είναι από τις πιο σημαντικές στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Η χώρα βρίσκεται σ ένα κομβικό σημείο, καθώς είναι μια ανάσα από την διαδικασία ολοκλήρωσης του Brexitμε κάποιους να χαρακτηρίζουν την κατάσταση ως «το χείλος του γκρεμού».

Σαφές σχέδιο για την επόμενη ημέρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχει. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι οι περισσότεροι βρετανοί πολίτες φαίνεται να κλείνουν τα μάτια και να προσποιούνται ότι όλα βαίνουν καλώς. Από την άλλη η χώρα «δοκιμάζεται» από τον εφιάλτη της τρομοκρατίας και ένα από τα ζητούμενα των εκλογών είναι η ασφάλεια.

Το πολιτικό μανιφέστο

Το κυβερνητικό πρόγραμμα των Εργατικών έχει κερδίσει τις εντυπώσεις. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα αποτυπωθεί και στην κάλπη.

«Η έμφαση των Eργατικών ήταν στην ισότητα. Οι ανακοινώσεις του Κόρμπιν άγγιξαν πολύ κόσμο. Άνοιξαν θέμα για τις ιδιωτικοποιήσεις, για παράδειγμα για τους σιδηροδρόμους που αφορά πάρα πολύ κόσμο γιατί πληρώνει ακριβά τα εισιτήρια. Οι εργατικοί έκαναν πολύ καλή καμπάνια. Εξέπληξαν τους συντηρητικούς» λέει στο CNN Greece o Παύλος Ελευθεριάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Οι Συντηρητικοί από την άλλη, ενώ στήριξαν όλη την προεκλογική τους καμπάνια στο μότο της σταθερής και της ισχυρής ηγεσίας που μπορούν να παράσχουν, οπισθοχώρησαν όταν εισέπραξαν την έντονη δυσαρέσκεια μερίδας πολιτών μετά από την ανακοίνωση μέτρου για την φροντίδα των ηλικιωμένων.

«Κατέληξαν να λένε θα σου πάρουμε το σπίτι για να πληρώσουμε τα έξοδα του γηροκομείου. Επειδή τα έξοδα αυτά είναι τεράστια και δεν πληρώνονται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η Τερέζα Μέι είπε ότι θα είναι δίκαιο άμα λάβεις από τον δήμο -που είναι υπεύθυνος γιa αυτές τις κοινωνικές υπηρεσίες- ένα ποσό που ξεπερνά τις 100.000 θα επιβάλλεται επιπλέον φόρος στο σπίτι σου» μας λέει ο κύριος Ελευθεριάδης.

Brexit

Δεν συζητείται το θέμα με ακρίβεια από κανέναν πολιτικό. Πάρα πολλοί οικονομολόγοι φοβούνται ότι η χώρα θα βυθιστεί στο χάος αν το Brexit προχωρήσει χωρίς συμφωνία και χωρίς σχεδιασμό.

«Η Τερέζα Μέι δεν έχει πει ποιοι είναι οι στόχοι της σχετικά με την έξοδο. Έχει πει ότι η έξοδος χωρίς συμφωνία είναι προτιμότερη από την κακή συμφωνία. Όταν λέμε συμφωνία αναφερόμαστε στις εμπορικές συναλλαγές. Τώρα είναι όλα ελεύθερα αλλά από την στιγμή που η Βρετανία θα φύγει θα πληρώνουν όλοι δασμούς, θα υπάρχουν έλεγχοι στα τελωνεία, θα σχηματιστούν ουρές χιλιομέτρων στο Ντόβερ την επόμενη ημέρα αν γίνει χωρίς προετοιμασία» εξηγεί ο Παύλος Ελευθεριάδης.

Ο Έλληνας πανεπιστημιακός ζει στη Βρετανία εδώ 25 χρόνια, έχει φτιάξει οικογένεια και έχει μια ακαδημαϊκή πορεία. Τώρα θα κληθεί να αποφασίσει αν θα δεχθεί να είναι ένας «ξένος» ανάμεσα στους Βρετανούς πολίτες.

«Πρέπει να συμπληρώσω μία αίτηση 85 σελίδων για να πάρω άδεια παραμονής, είναι τρομερά γραφειοκρατική διαδικασία. Ακόμη δεν έχω αποφασίσει εάν θα το κάνω. Η Μέι λέει πως όταν υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους τότε θα σας ενημερώσουμε τι θα κάνουμε με όσους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στη Βρετανία. Αυτό για μένα είναι μια ανήθικη στάση» δηλώνει στο CNN Greece ο κύριος Ελευθεριάδης και συμπληρώνει:

«Θεωρώ ότι είναι συνταγματικό καθήκον να υπάρξει ένα νέο δημοψήφισμα ώστε να αποφασίσουν οι πολίτες τι είδους Brexit θέλουν. Η απλοποίηση της επιλογής όπως έγινε με το περσυνό δημοψήφισμα είναι μια εξαπάτηση.»

Για τους νέους της Βρετανίας η Ευρώπη μπορεί να είναι το δεύτερο σπίτι τους, όμως δεν είναι διατεθειμένοι και να το υπερασπιστούν με την ψήφο τους.

Από την άλλη οι Βρετανοί άνω των 65 ετών βλέπουν την Ευρώπη ως κάτι ξένο και αυτός είναι ένας από τους λόγους που στηρίζουν τους Συντηρητικούς.

«Το ερώτημα είναι αν θα πάνε οι νέοι ηλικίας από 18 εως 24 ετών κι αυτό διότι μπορεί να προσδώσει μια σχετική αβεβαιότητα στα αποτέλεσμα. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι νέοι μέχρι 25 ετών ψηφίζουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία τους Εργατικούς. Εάν αυτοί προσέλθουν μπορεί να δούμε ένα αμφίρροπο αποτέλεσμα. Αυτό όμως που βλέπουμε είναι ότι δεν τους ενδιαφέρει η πολιτική. Νιώθουν ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στη ζωή τους» λέει στο CNN Greece ο Χαρίδημος Τσούκας, Καθηγητής Στρατηγικής Διοίκησης στην Έδρα Columbia Ship Management στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου και Καθηγητής Οργανωσιακών Σπουδών στο University of Warwick της Βρετανίας.

Πέρα από τα προβλήματα στις εμπορικές συναλλαγές που μπορούν να υπάρξουν με το Brexit η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί και τα κενά που θα δημιουργηθούν σε θέσεις κλειδιά στο δημόσιο.

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα έχει πρόβλημα διότι πολλές θέσεις έχουν καλυφθεί από αλλοδαπούς πολίτες της ευρωπαϊκής ένωσης. Σημαντικά κενά θα υπάρξουν και στα Μουσεία της Αγγλίας καθώς ένα 20% είναι ευρωπαίοι αλλοδαποί πολλοί μάλιστα είναι διευθυντές» μας αποκαλύπτει ο κύριος Χαρίδημος Τσούκας.