ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Έξι Ημερών: Μάρτυρες αποκαλύπτουν ότι το Ισραήλ σχεδίαζε ρίψη πυρηνικής βόμβας

REUTERS/Government Press Office

Τον Ιούνιο του 1967 το Ισραήλ μαχόταν εναντίον της Αιγύπτου και άλλων τεσσάρων αραβικών χωρών – Συρία, Ιορδανία, Ιράκ και Λίβανος – στον Πόλεμο των Έξι Ημερών. Στην επέτειο των 50 χρόνων αποκαλύπτεται πως αν οι εξελίξεις για τον ισραηλινό στρατό ήταν αρνητικές, η χώρα ήταν έτοιμη να προχωρήσει σε ρίψη πυρηνικής βόμβας. Το αρχείο του Woodrow Wilson International Center for Scholars, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης με έδρα την Ουάσιγκτον, άνοιξε και ρίχνει άπλετο φως σε μια από τις μαύρες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας. 

Τα αρχεία που είδαν τον φως της δημοσιότητας περιλαμβάνουν σειρά συνεντεύξεων, μεταξύ άλλων του στρατηγού Yitzhal Yaakov στον συγγραφέα και ιστορικό Avner Cohen. Ο στρατηγός φαίνεται πως ήταν ο ιθύνων νους πίσω από το συγκεκριμένο πλάνο. Όπως ο ίδιος είχε δηλώσει το 1991 σκοπός του Ισραήλ ήταν να δείξει την ισχύ του.

«Κοιτάξτε, ήταν τόσο φυσιολογικό», είπε ο Yaakov σε μια συνέντευξή του. «Έχεις έναν εχθρό και λέει ότι θα σε πατάξει στη θάλασσα. Τον πιστεύεις. Λέει πως θα κάνει ρίψη χημικών όπλων εναντίον σου. Τι κάνεις λοιπόν; Ο,τιδήποτε μπορείς για να τον σταματήσεις. Πώς μπορείς να τον σταματήσεις; Τον φοβίζεις. Αν έχει κάτι με το οποίο μπορείς να τον φοβίσεις, τον φοβίζεις».

(REUTERS)

Τι όριζε ο πυρηνικό πλάνο

Όπως αναφέρει το RT, το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Operation Shimshon» (Shimshon είναι ο Σαμψών στα εβραϊκά), όριζε πως η στρατιωτική ελίτ της χώρας, Sayeret Matkal, θα έριχνε βόμβα στην κορυφή βουνού της Χερσονήσου του Σινά, περί τα 20 χιλιόμετρα από την στρατιωτική βάση της Αιγύπτου στο Abu Ageila.Το σημείο επιλέχθηκε καθώς ήταν μακριά από κατοικημένες περιοχές. Η ρίψη της βόμβας θα ήταν ένα ηχηρό μήνυμα στον εχθρό και δεν είχε σκοπό την μαζική απώλεια ζωών.

Ο στρατηγός επεσήμανε πως η ομάδα του έκανε αναγνωριστικές κινήσεις στην περιοχή, όμως οι επιχειρήσεις σταμάτησαν όταν τα σχέδια τους κινδύνευσαν να υποκλαπούν από την Αίγυπτο.

«Ήμασταν πολύ κοντά», είπε ο Yaakov στον Cohen. «Είδαμε το βουνό και παρατηρήσαμε πως υπήρχε μέρος να κρυφτείς, σε ένα φαράγγι», προσέθεσε δίνοντας λεπτομέρειες για τις κινήσεις των αντρών του.

(REUTERS/David Rubinger/GPO)

Η ρίψη της πυρηνικής βόμβας θα ήταν καταστροφική

Αν οι Ισραηλινοί είχαν πραγματοποιήσει το πλάνο τους, θα ήταν η τρίτη φορά στην ιστορία που γινόταν χρήση πυρηνικών όπλων κατά την διάρκεια πολέμου, μετά τις ατομικές βόμβες των ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι κατά την διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Η ρίψη θα έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με την ειρηνευτική συμφωνία του 1963, που είχε υπογραφεί από τις παγκόσμιες δυνάμεις και απαγόρευε όλες τις πυρηνικές δοκιμές.

Ευτυχώς, το σχέδιο δεν τέθηκε σε ισχύ καθώς η έκβαση της σύντομης διαμάχης δεν επέφερε σημαντική απειλή για το Ισραήλ.

(REUTERS/Israeli Defence Ministry)

Άλλα αρχεία περιλαμβάνουν τις συνεντεύξεις του τότε επικεφαλής των Ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, Zvi Tzur, που είχε δώσει την εντολή στον Yaakov για τον σχεδιασμό της επίθεσης. Η απόφαση του Tzur να προχωρήσει το Ισραήλ σε αυτή την ιδιαιτέρως βάρβαρη κίνηση θα είχε βλάψει την χώρα του, όπως ομολόγησε ο ίδιος.

«Θα είχαμε καταστρέψει όλα όσα είχαμε. Θα είχαμε δεχθεί πολύ σημαντικό χτύπημα. Κανείς δεν θα πίστευε τα όσα λέγαμε», είπε ο Tzur το 2004.

Λίγο καιρό μετά τις εξομολογήσεις του Yaakov στον ιστορικό, ο στρατηγός συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπίας – καθώς είχε αποκαλύψει στρατηγικά σχέδια της χώρας – και καταδικάστηκε σε διετή ποινή με αναστολή. Πέθανε το 2013.

(REUTERS/Micha Han/GPO)

Αμφισβητούνται οι μαρτυρίες του Yaakov

Η μαρτυρία του στρατηγού αποκαλύπτει πως το Ισραήλ είχε στην διάθεση του πυρηνικά όπλα πριν από 50 χρόνια. Το πυρηνικό πρόγραμμα του Τελ Αβίβ εξελίσσεται υπό αυστηρή μυστικότητα και κανείς αξιωματούχος δεν έχει παραδεχθεί ή διαψεύσει την ύπαρξη πυρηνικών στο οπλοστάσιο της χώρας.

Η μυστικότητα είναι τέτοια, που το 1980 ο Mordechai Vanunu, τεχνικός στο πυρηνικό πρόγραμμα είχε καταδικαστεί σε 18 χρόνια φυλάκισης για διαρροή πληροφοριών σε βρετανικά μέσα.

(REUTERS/Israeli Defence Ministry)

Ερευνητές αμφισβητούν την ιστορία του Yaakov κάνοντας λόγο για έλλειψη αποδείξεων στους ισχυρισμούς του.

«Πήρα συνέντευξη από τον Yitzhak Yaakov και δεν πείσθηκα από την ιστορία του. Δεκάδες χιλιάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες μυστικά έγραφα από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών έχουν δοθεί στην δημοσιότητα», είπε ο ιστορικός Michael Oren στο AP.

«Και δεν υπάρχει ούτε δείγμα εγγράφου που να επιβεβαιώνει την θεωρία του Avner Cohen. Αν υπήρχε κάτι θα είχαμε βρει αποδείξεις».

(REUTERS/Government Press Office)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης