Κατάρ: Τα λύτρα του 1 δισ. σε τζιχαντιστές που «εξόργισαν» τον Περσικό Κόλπο
Ένας από τους λόγους που οδήγησαν στον διπλωματικό «πόλεμο» που ξέσπασε από την Κυριακή στον Περσικό Κόλπο μεταξύ του Κατάρ και επτά χωρών έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Οι Financial Times αποκαλύπτουν πως η Ντόχα πλήρωσε 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε τζιχαντιστές για την απελευθέρωση μελών της βασιλικής οικογένειας, τα οποία είχαν πιαστεί όμηροι στο Ιράκ κατά την διάρκεια ταξιδιού αναψυχής.
Σε αποκλειστικό τους δημοσίευμα, και επικαλούμενοι πληροφορίες βρετανικής εφημερίδας, οι FT αναφέρουν πως το Κατάρ έδωσε το ιλιγγιώδες ποσό σε ομάδα που σχετίζεται με την Αλ-Κάιντα στη Συρία και σε ιρανούς αξιωματούχους ασφαλείας.
Η ομηρία ήταν σε εξέλιξη τον περασμένο Απρίλιο και η στάση της Ντόχα δημιούργησε σοβαρές ανησυχίες στις χώρες της ευρύτερης περιοχής, σχετικά με τον ρόλο που θα παίξει η χώρα στις εξελίξεις.
Παρατηρητής των εξελίξεων στην περιοχή ανέφερε πως «τα λύτρα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».
Η Ντόχα δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα για το άρθρο της εφημερίδας, όμως πρόσωπο κοντά στην κυβέρνηση παραδέχθηκε πως οι πληρωμές πράγματι έγιναν. Ο ίδιος όμως δεν γνώριζε το ακριβές ύψος του ποσού που πληρώθηκε.
Οι λεπτομέρειες για τα λύτρα
Αξιωματούχος της συριακής αντιπολίτευσης ανέφερε πως αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η Ντόχα έχει προχωρήσει σε τέτοια κίνηση. «Εάν θέλει κανείς να μάθει πώς το Κατάρ χρηματοδοτεί τους τζιχαντιστές ας ρίξει μια ματιά στην παραπάνω συμφωνία για τους ομήρους», είπε και προσέθεσε: «Αυτή η συμφωνία δεν είναι η πρώτη. Έχουν γίνει πολλές από την έναρξη του πολέμου».
Οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν πως περίπου 700 εκ. δόθηκαν σε ιρανούς και σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις, ενώ 200 έως 300 εκ. πήγαν σε ισλαμικές ομάδες στη Συρία, μεταξύ αυτών σε μια ομάδα που ονομάζεται Tahrir al-Sham, γνωστή για τις σχέσεις που διατηρεί με την Αλ-Κάιντα. Αυτά τα χρήματα λογίζονται ως χρηματοδότηση στους τζιχαντιστές.
Αυτό που προβληματίζει τους αντιδρώντες είναι ότι το Κατάρ κατηγορείται πως έχει δώσει χρήματα και στο Ιράν, χώρα που είναι στο στόχαστρο τους. Μαρτυρίες μάλιστα θέλουν τους ομήρους να κρατούνται στο Ιράν.
(REUTERS/Thomas White/Illustration)