Κατάρ: Οι ΗΠΑ δεν θέλουν ρήξη - Σε πανικό οι πολίτες
Η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί να δει μια «μόνιμη ρήξη» μεταξύ των χωρών του Κόλπου. Αυτό δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, στο Ρόιτερς, μετά την απόφαση επτά αραβικών χωρών να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, το οποίο κατηγορούν ότι στηρίζει τους ισλαμιστές και το Ιράν.
«Αναγνωρίζουμε ότι η συμπεριφορά του Κατάρ είναι σε πολλούς τομείς αρκετά ανησυχητική όχι μονάχα προς τους γείτονές μας στον Κόλπο αλλά και προς τις ΗΠΑ. Θέλουμε να τους οδηγήσουμε στη σωστή κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος, τον οποίο δεν κατονομάζει το πρακτορείο.
Χθες, Δευτέρα αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε χαρακτηρίσει «απίστευτα σημαντική» τη συνεργασία των ΗΠΑ με τις χώρες του Κόλπου, λέγοντας:
Όλες μας οι σχέσεις στον Κόλπο είναι απίστευτα σημαντικές και βασιζόμαστε στα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να βρουν έναν τρόπο να επιλύσουν τις διαφορές τους το συντομότερο.
Οι χώρες που έχουν προχωρήσει σε "αποκλεισμό" του Κατάρ είναι η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Υεμένη, η Λιβύη, το Μπαχρέιν αλλά και οι Μαλδίβες. Ο λόγος είναι ότι κατηγορούν την χώρα ότι υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Αλ-Κάιντα, το Ισλαμικό Κράτος και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.
Πανικός στη Ντόχα
Την ίδια ώρα, από την στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση του διπλωματικού αποκλεισμού του Κατάρ, οι πολίτες της χώρας βρίσκονται σε πανικό. Κάτοικοι της Ντόχα, όπως μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία, σπεύδουν στα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ τρομοκρατημένοι από τον ντε φάκτο αποκλεισμό που επέβαλε η Σαουδική Αραβία στα προϊόντα διατροφής μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων που αποφάσισε το Ριάντ.
Το Κατάρ εξαρτάται από τις εισαγωγές για να προμηθεύεται διατροφικά προϊόντα, που προέρχονται κυρίως από τις χώρες του Κόλπου. Το μικρό εμιράτο έχει πληθυσμό κάτω των 2 εκατομμυρίων κατοίκων, οι περισσότεροι ξένοι. Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους πολίτες και να αποφύγει την εξάπλωση του πανικού, η κυβέρνηση του Κατάρ εξέδωσε ανακοίνωση διαβεβαιώνοντας ότι οι θαλάσσιες και αεροπορικές οδοί θα παραμείνουν ανοικτές για τις εισαγωγές.
Ωστόσο και οι εξαγωγές του Κατάρ, ιδίως μηχανημάτων, ηλεκτρονικών συστημάτων ή βοειδών περνούν από τα χερσαία σύνορα που μοιράζεται με τη Σαουδική Αραβία, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στο να πληγούν από τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι εξαγωγές του Κατάρ προς τη Σαουδική Αραβία ανέρχονταν σε 896 εκατομμύρια δολάρια το 2015. Αυτό σημαίνει ότι οι υπηρεσίες, ιδίως ο τουριστικός τομέας, θα μπορούσαν να πληγούν.
Τι προβλέπει το εμπάργκο κατά του Κατάρ
- Άμεση διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ: το Μπαχρέιν, και τα ΗΑΕ ζήτησαν από τους διπλωμάτες τους να εγκαταλείψουν τη Ντόχα εντός 48 ωρών. Το 2014 Ριάντ, Μανάμα και Αμπού Ντάμπι είχαν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους από τη Ντόχα για να διαμαρτυρηθούν για την υποστήριξη που προσέφερε το Κατάρ στους Αδελφούς Μουσουλμάνους.
- Κλείσιμο του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν και των ΗΑΕ στην αεροπορική εταιρεία του Κατάρ, αναστολή των αεροπορικών και ναυτικών συνδέσεων μαζί του μέσα σε διάστημα 24 ωρών.
Οι εταιρείες Etihad, Emirates και flydubai αναστέλλουν τις πτήσεις τους προς τη Ντόχα από αύριο το πρωί. Η Qatar Airways ανέστειλε τις πτήσεις της προς τη Σαουδική Αραβία, η εθνική εταιρεία της οποίας Saudi έλαβε ανάλογο μέτρο. - Κλείσιμο των χερσαίων συνόρων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.
- Απαγόρευση στους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν να μεταβούν στο Κατάρ.
- Οι πολίτες του Κατάρ, επισκέπτες ή μόνιμοι κάτοικοι στις τρεις αυτές χώρες, θα πρέπει να αναχωρήσουν σε διάστημα 14 ημερών. Το μέτρο αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία για ελεύθερη μετακίνηση στο εσωτερικό των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG: Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, ΗΑΕ, Κουβέιτ, Ομάν και Κατάρ).
- Μόνο οι προσκυνητές από το Κατάρ επιτρέπεται να μεταβαίνουν στη Σαουδική Αραβία για να επισκεφθούν τους ιερούς μουσουλμανικούς τόπους
Μείωση της τιμής του πετρελαίου
Τη Δευτέρα, όταν βγήκε η ανακοίνωση για το διπλωματικό διαζύγιο, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε μια μικρή αύξηση, ωστόσο μια μέρα μετά μειώθηκε στις ασιατικές αγορές, μετά τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η διπλωματική ένταση που έχει προκληθεί μεταξύ του Κατάρ κι άλλων αραβικών χωρών θα υπονομεύσει την προσπάθεια του ΟΠΕΚ για την μείωση της παραγωγής του πετρελαίου.
REUTERS/Stringer
Ειδικότερα, οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent καταγράφηκαν στα 49,27 δολάρια το βαρέλι μειωμένες κατά 20 σεντς ή 0,4% από το τελευταίο κλείσιμο. Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 18 σεντς ή 0,2% στα 47,21 δολάρια το βαρέλι.
Οι εντάσεις που καταγράφονται στη Μέση Ανατολή σίγουρα προκαλούν νευρικότητα στις αγορές.