ΚΟΣΜΟΣ

Τα γεγονότα που οδήγησαν στον Αμπτελχαμίντ Αμπαούντ

REUTERS/Social Media Website via Reuters

Ο 28χρονος τζιχαντιστής που θεωρείται ότι οργάνωσε και σχεδίασε τις επιθέσεις στο Παρίσι, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της συντονισμένης αστυνομικής και στρατιωτικής επιδρομής στο προάστιο Σεν Ντενί, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Εισαγγελέας του Παρισιού.

Ο γενικός εισαγγελέας του Παρισιού εχθές, μετά την ολοκλήρωση της αστυνομικής επιδρομής, δεν έδωσε πληροφορίες αν ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ βρισκόταν μεταξύ των οκτώ συλληφθέντων κατά την επιχείρηση στο διαμέρισμα και δεν αποκάλυψε τα ονόματα των δύο νεκρών, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Τόνισε μάλιστα ότι δεν έχουν ταυτοποιηθεί οι δύο νεκροί.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η Washington Post επικαλούμενη ανώτατες πηγές των μυστικών υπηρεσιών, μετέδωσε ότι ο Αμπαούντ είναι νεκρός. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με δύο νεκρούς, μια εκ των οποίων ήταν γυναίκα καμικάζι που ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη όταν οι αστυνομικοί επιχείρησαν να μπουν στο διαμέρισμα που εκτιμούσαν ότι κρύβεται και ο Αμπαούντ.

Από την άλλη πλευρά, ο Γάλλος εισαγγελέας Φρανσουά Μολίν (Francois Molins) είπε την Τετάρτη ότι ο Αμπαούντ, Γάλλος για τον οποίον οι αρχές μέχρι πρόσφατα πίστευαν πως είχε φτάσει από την Ράκα, θεωρούνταν πως είχε κλειστεί μέσα στο διαμέρισμα του τρίτου ορόφου στο Σεντ Ντενί.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γάλλου εισαγγελέα την επομένη των επιθέσεων, όλοι οι δράστες ήταν νεκροί, ωστόσο όπως είχε πει, πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως υπάρχει ένα δίκτυο συνεργών τους οι οποίοι παραμένουν ασύλληπτοι και γι' αυτό οι έρευνες ήταν σε πλήρη εξέλιξη.

Οι αρχές πίστεψαν πως ο εγκέφαλος της επίθεσης στο Παρίσι βρίσκονταν εκεί, στο διαμέρισμα, όταν υπέκλεψαν τηλεφωνική συνομιλία. Συνάντησαν ισχυρή αντίσταση, ενώ μία γυναίκα ανατινάχθηκε. Για μία ώρα υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών και οι Γάλλοι αξιωματικοί και αστυνομικοί αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν μέχρι και εκρηκτικά τα οποία οδήγησαν στην κατάρρευση ενός πατώματος.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες επιβεβαίωσαν το ρεπορτάζ του CNN Greece σχετικά με το πέρασμα του "Μακελάρη της Ευρώπης" από την Ελλάδα, τον Ιανουάριο του 2015. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Κατερίνας Σώκου που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, ο Αμπαούντ είχε περάσει από το ελληνικό έδαφος τον Ιανουάριο του 2015.

Όπως είχε αποκαλύψει το CNN Greece, ο ιθύνων νους της σφαγής στο Παρίσι, συντόνιζε τον περασμένο Ιανουάριο επιχείρηση στη Βερβιέρ του Βελγίου που απέτρεψαν οι αρχές, που είχαν εντοπίσει μηνύματα και κλήσεις από συγκεκριμένη σύνδεση από την Αθήνα, με τον αδελφό τζιχαντιστή ο οποίος είχε σκοτωθεί στην ένοπλη συμπλοκή στο Βέλγιο.

Σύμφωνα μάλιστα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι φερόμενοι τρομοκράτες που βρέθηκαν στο στόχαστρο της επιχείρησης στο Σεν Ντενί σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν μεγάλο χτύπημα στην οικονομική και επιχειρηματική συνοικία της γαλλικής πρωτεύουσας, τη La Defense.

"Μπόρεσα να διαφύγω παρά το ότι με κυνηγούσαν τόσες πολλές υπηρεσίες μυστικών πληροφοριών", είχε πει σε συνέντευξη που είχε δώσει σε περιοδικό του Ισλαμικού Κράτους, Ντακίμπ, τον Φλεβάρη του 2015 ενώ συμπλήρωνε: "Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ένας Μουσουλμάνος δεν πρέπει να φοβάται την φουσκωμένη εικόνα των μυστικών υπηρεσιών των σταυροφόρων".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης