ΚΟΣΜΟΣ

Ανταρκτική: Γιγάντιο παγόβουνο «κρέμεται» από μια κλωστή

REUTERS/ NASA

«Στα δύο» πρόκειται να σπάσει μια τεράστια επιφάνεια πάγου στην Ανταρκτική, καθώς το τεράστιο ρήγμα που έχει δημιουργηθεί, μεγαλώνει επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες.

Μέσα σε έξι μέρες, το ρήγμα της παγοκρηπίδας Larsen C μεγάλωσε κατά 17 χιλιόμετρα και πλέον απομένουν μόλις 13 χιλιόμετρα προκειμένου να σπάσει τελείως, δημιουργώντας έτσι το μεγαλύτερο παγόβουνο που θα έχει καταγραφεί.

«Καθώς φαίνεται, το ρήγμα τις τελευταίες ημέρες άλλαξε κατεύθυνση, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι η διάσπαση είναι πολύ κοντά χρονικά. Δεν μπορεί να γίνει κάτι για να αποφευχθεί αυτό», τόνισε ο επικεφαλής των ερευνητών του Σχεδίου MIDAS, με βάση το Ηνωμένο Βασίλειο, Adrian Luckman. Οι ερευνητές μελετούν την εν λόγω παγοκρηπίδα από το 2014.

Το παγόβουνο, εφόσον δημιουργηθεί, θα έχει επιφάνεια 5.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Μετά την αποκόλληση, η Larsen C θα είναι κατά 10% μικρότερη. Κάτι τέτοιο θα αλλάξει ριζικά το τοπίο στην Ανταρκτική, σύμφωνα με τον Luckman.

Πηγή: Reuters/ NASA

Επιστήμονες θεωρούν ότι η διάσπαση αυτή και το μέγεθος του παγόβουνου που θα δημιουργηθεί, μπορεί να προκαλέσει την πλήρη κατάρρευση της παγοκρηπίδας. «Αυτό μπορεί να συμβεί μέσα σε μία με δύο ημέρες», τονίζει χαρακτηριστικά ο Poul Christoffersen του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ στο CNNi, προσθέτοντας ότι μπορεί να ακολουθήσουν δραματικά γεγονότα, όπως άνοδος της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων.

Εξάλλου, αυτό συνέβη έπειτα από την κατάρρευση της παγοκρηπίδας Larsen B, το 2002, η οποία έσπασε σε εκατομμύρια κομμάτια, αλλά και με την Larsen A πιο παλιά, η οποία έχει εξαφανιστεί τελείως.

Σύμφωνα με τον Cristoffersen, οι παγοκρηπίδες που καταρρέουν γίνονται όλο και μεγαλύτερες, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που αρχίσουν να σπάνε μεγαλύτερες επιφάνειες πάγου, όπως η παγοκρηπίδα Ross, που έχει το μέγεθος της Γαλλίας.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι παρόλο που αυτό είναι ένα φυσικό φαινόμενο, η κλιματική αλλαγή έχει παίξει μεγάλο ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα περικόψουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, προκειμένου να μην διαταράξουμε την ισορροπία. Εάν συνεχίσουμε με τον συνήθη τρόπο, διακινδυνεύουμε με πιθανές αλλαγές στα επίπεδα της θάλασσας, οι οποίες θα επηρεάσουν εκατομμύρια ανθρώπους», καταλήγει ο Cristoffersen.

Large ice sheet 'very close' to breaking away from Antarctica, By Judith Vonberg, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης