Καταγγελίες από ΜΚΟ: Η Λιβύη άνοιξε πυρ κατά μεταναστών που προσπαθούσαν να σωθούν
Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ισχυρίζονται ότι 70 πρόσφυγες πήδηξαν στα ύδατα της Μεσογείου για να αποφύγουν τους πυροβολισμούς της ακτοφυλακής της Λιβύης.
Σύμφωνα με ΜΚΟ που βρίσκονται στο πλευρό των μεταναστών, οι αξιωματικοί της ακτοφυλακής άνοιξαν πυρ εναντίον των δύο σκαφών που ήταν φορτωμένα με μετανάστες τη στιγμή που οι οργανώσεις πραγματοποιούσαν επιχείρηση διάσωσης. Η ακτοφυλακή της Λιβύης από την άλλη, απέρριψε τις κατηγορίες και ζήτησε αποδεικτικά στοιχεία για τις κατηγορίες που τις αποδίδονται.
Αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο Al Jazeera είπαν ότι ενώ τέσσερις ΜΚΟ, και συγκεκριμένα οι: SOS Mediterranee, Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), Save the Children και η γερμανική ΜΚΟ Jugend Rettet, προσπαθούσαν να σώσουν πρόσφυγες, ένα τχύπλοο εξοπλισμένο με τέσσερα πολυβόλα που έφερε το έμβλημα της ακτοφυλακής, έφτασε στο σημείο.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των αυτοπτών μαρτύρων το ταχύπλοο πλησίασε προς τα πλοιάρια των μεταναστών με μεγάλη ταχύτητα δημιουργώντας μεγάλα κύματα που δυσκόλευαν τους πρόσφυγες να επιβιβαστούν στις πλαστικές βάρκες. «Λίγο αργότερα ακούστηκε μια σειρά πυροβολισμών. Οι πυροβολισμοί ακούστηκαν πολύ κοντά στις βάρκες των μεταναστών, δήλωσε στο Al-Jazeera, ο Laura Garel, υπεύθυνος επικοινωνίας στο σκάφος διάσωσης της ΜΚΟ, «SOS Mediterranee Aquarius»
Όταν ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί περίπου 70 άνθρωποι πήδηξαν στο νερό από τον φόβο τους. Ο Jonas, καπετάνιος σε ένα σκάφος διάσωσης λέει στο Al Jazeera πως ενώ τα σκάφη διάσωσης βρίσκονταν εκεί για να βοηθήσουν, ξαφνικά έμειναν αδρανείς προκειμένου να αποφύγουν τις σφαίρες.
Το πλήρωμα του Iuventa δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν υπήρχαν θύματα ή τραυματίες, ωστόσο, η ΜΚΟ, ισχυρίζεται ότι υπήρξαν θύματα και τραυματίες. Επίσης, οι ΜΚΟ δήλωσαν ότι δύο αξιωματικοί της ακτοφυλακής έκλεψαν κινητά τηλέφωνα και χρήματα από τους επιβάτες.
Ένας επιζών από την Γκάμπια δήλωσε στους εθελοντές της SOS Mediterranee ότι μέλη της ακτοφυλακής, με τα όπλα τους στραμμένα προς το μέρος τους, τους ζήτησαν να τους δώσουν τα τηλέφωνα και τα χρήματά τους και έπειτα να πέσουν στη θάλασσα. «Και κάναμε ότι μας είπαν...»
«Δεν φοβόμουν, προτιμούσα να πεθάνω στη θάλασσα από το πεθάνω στη Λιβύη»
Ο Mathilde Auvillain από την ΜΚΟ, SOS Mediterranee, στη Σικελία, χαρακτήρισε το περιστατικό «συγκεχυμένο» και δήλωσε ότι ήταν η πρώτη φορά που η λιμενική ακτοφυλακή - η οποία συνήθως παρατηρεί μόνο επιχειρήσεις - διέκοψε τις προσπάθειες διάσωσης των εθελοντών.
Ωστόσο, η Sea-Watch δήλωσε στις 10 Μαΐου ότι η ακτοφυλακή της Λιβύης αναχαίτισε περίπου 300 άτομα σε ξύλινο σκάφος και τους επέστρεψε στην Τρίπολη.
«Η συμπεριφορά τους ήταν απερίσκεπτη - αν όχι άμεσα απειλητική - στους ανθρώπους στις βάρκες», δήλωσε η Annemarie Loof των ΓΧΣ.
Η ακτοφυλακή της Λιβύης αρνήθηκε ότι το περιστατικό της Τρίτης έλαβε χώρα, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες «παράλογες».
Και ο Ayob Amr Ghasem, εκπρόσωπος Τύπου της ακτοφυλακής της Λιβύης, αμφισβήτησε τις ΜΚΟ και ζήτησε να αποδείξουν τις αξιώσεις τους.
«Γιατί να πυροβολήσουμε; Εμείς δεν είμαστε αυτοί που πάντα τους διασώζουμε;»
Συνολικά, σώθηκαν περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός μωρού ηλικίας δύο εβδομάδων.
«Το δραματικό περιστατικό της Τρίτης και η θλιβερή καθημερινή κατάσταση στη Μεσόγειο, δείχνει για άλλη μια φορά, την εντελώς ανεπαρκή αντίδραση στην ανθρωπιστική κρίση που έχει κοστίσει ήδη δεκάδες χιλιάδες ζωές», ανέφερε η συνιδρυτής της SOS Mediterranee,Sophie Beau.
«Η επιτακτική ανάγκη της θαλάσσιας διάσωσης των μεταναστών δεν μπορεί να αφεθεί μόνο στις ΜΚΟ», τόνισε.
Η Λιβύη αποτελεί πλέον το κυριότερο σημείο αναχώρησης για τους πρόσφυγες που ελπίζουν να φτάσουν στην Ευρώπη δια θαλάσσης, καθώς από τον Μάρτιο του 2016, η βαλκανική διαδρομή ήταν μόνιμα κλειστή, με δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο παγιδευμένους στην Ελλάδα.
Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που περνούν στην χώρα δηλώνουν ότι δέχονται μια σειρά προσβολών ενώ πολλοί είναι και οι πρόσφυγες που πωλούνται στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM).
Τα ευρωπαϊκά σκάφη που αναχαιτίζουν τα σκάφη των προσφύγων στα διεθνή ύδατα είναι υποχρεωμένα να φέρουν τους επιβάτες στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Judith Sunderland, αναπληρωτή διευθυντή για την Ευρώπη στο Human Rights Watch.
Ωστόσο, στο περιστατικό της Τρίτης, δύο από τα προσφυγικά σκάφη κατευθύνονταν πίσω στη Λιβύη παρά το γεγονός ότι ήταν 14 ναυτικά μίλια από την ακτή της Λιβύης και συνεπώς στα διεθνή ύδατα.
«Η ΕΕ θα πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα για να απομακρύνει τους ανθρώπους από τη Λιβύη με έναν ασφαλή και νόμιμο τρόπο, ώστε να μην χρειάζεται να διακινδυνεύουν τη ζωή τους», ανέφερε ο Σάντερλαντ.
80 μετανάστες σώθηκαν Έμειναν δύο μέρες κρεμασμένοι από το μισοβυθισμένο πλοιάριό
Σχεδόν 80 μετανάστες διασώθηκαν στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης αφού κατάφεραν να κρατηθούν επί δύο ημέρες από το μισοβυθισμένο πλοιάριο που θα τους μετέφερε στην Ευρώπη, όμως άλλοι επτά άνθρωποι δεν τα κατάφεραν και βρέθηκαν νεκροί στη θάλασσα.
Οι 77 μετανάστες, μεταξύ των οποίων μία γυναίκα και ένα παιδί, διασώθηκαν την Πέμπτη στα ανοιχτά της πόλης Ζαουίγια, στη δυτική Λιβύη, όπως έγινε γνωστό από πηγές της λιβυκής ακτοφυλακής και αξιωματούχους του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.
"Επτά πτώματα εντοπίστηκαν κοντά στο πλοιάριο", είπε ο εκπρόσωπος της ακτοφυλακής Αγιούμπ Κάσεμ. "Σύμφωνα με τους επιζώντες, έμειναν στη θάλασσα επί δύο ημέρες, κρατημένοι από το πλοιάριο που μισοβυθίστηκε επειδή ήταν υπερφορτωμένο", πρόσθεσε.
Ορισμένοι από τους διασωθέντες φέρουν εγκαύματα επειδή έμειναν στη θάλασσα, κάτω από τον καυτό ήλιο, για πολλές ώρες. Μεταφέρθηκαν πίσω στη Λιβύη και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Πλαστικές και ξύλινες βάρκες που μετέφεραν περίπου 2.300 μετανάστες εντοπίστηκαν την Πέμπτη στα διεθνή ύδατα μεταξύ της Λιβύης και της Ιταλίας, ανέφερε εξάλλου η ιταλική ακτοφυλακή. Από τις αρχές του έτους έχουν καταφέρει να φτάσουν στην Ιταλία περίπου 50.000 άνθρωποι.
Σχεδόν 6.350 διασώθηκαν αλλά μεταφέρθηκαν πίσω στη Λιβύη, απ' όπου είχαν αναχωρήσει ενώ περισσότεροι από 1.440 πνίγηκαν. Μόνο την Τετάρτη έχασαν τη ζωή τους 34 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλά μικρά παιδιά.