ΗΠΑ: Η Βόρεια Κορέα αναβαθμίζει την πυραυλική της ικανότητα
Η Βόρεια Κορέα αναβαθμίζει τις πυραυλικές δοκιμές της, καθώς πλέον αξιοποιεί την τεχνολογία στερεού καυσίμου, αλλά και κινούμενων εκτοξευτήρων πράγμα που καθιστά πιο δύσκολο τον εντοπισμό των σημείων εκτόξευσης, όπως και τις προετοιμασίες που προηγούνται, σύμφωνα με ειδικούς.
«Για λόγους αμυντικής σκοπιμότητας οι πύραυλοι στερεού καυσίμου έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι ήδη εφοδιασμένοι με καύσιμο και μπορούν να εκτοξευτούν άμεσα μετά τη μεταφορά τους στην τοποθεσία εκτόξευσης», έγραψε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Ράιτ που συνδιευθύνει το πρόγραμμα παγκόσμιας ασφάλειας (Global Security Program) στην επιστημονική ένωση (Union of Concerned Scientists) που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ.
«Η κατασκευή πυραύλων στερεού καυσίμου μεγάλης ακτίνας δράσης είναι δύσκολη», δήλωσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι για χώρες όπως η Γαλλία και η Κίνα απαιτήθηκαν δεκαετίες προκειμένου από τους πυραύλους μεσαίας ακτίνας δράσης ν' ανέβουν επίπεδο στους βαλλιστικούς πυραύλους μακράς ακτίνας δράσης.
«Έτσι, η αναβάθμιση αυτή δεν είναι μια εξέλιξη που μπορεί να συμβεί άμεσα, αλλά σε κατάλληλο χρόνο η Βόρεια Κορέα μπορεί να το επιτύχει», τόνισε ο Ράιτ.
Αντίδραση από τις ΗΠΑ στη νέα πυραυλική δοκιμή
Η δοκιμαστική πυραυλική εκτόξευση που πραγματοποίησε χθες, Κυριακή, η Βόρεια Κορέα ακολουθεί την πυραυλική δοκιμή της προηγούμενης Κυριακής που έθεσε την Χαβάη και την Αλάσκα εντός του δραστικού βεληνεκούς των πυραύλων, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας (KCNA).
Αξιωματούχος που ταξιδεύει μαζί με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον ενημερώθηκε για την τελευταία εκτόξευση, ενώ παρατήρησε ότι ο τελευταίος πύραυλος είχε μικρότερη ακτίνα δράσης από τους πυραύλους των τριών προγενέστερων δοκιμών της Βόρειας Κορέας.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, τόνισε ότι τα μέτρα οικονομικής και διπλωματικής πίεσης κατά της Βόρειας Κορέας θα συνεχιστούν.
Οι δύο δοκιμαστικές πυραυλικές εκτοξεύσεις σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων εκτιμάται ότι καθιστούν πιο δύσκολες τις προσπάθειες του νέου προέδρου της Νότιας Κορέας Μουν Τζέι-ιν για την ενεργοποίηση πλαισίου διαλόγου μεταξύ της Σεούλ και της Πιονγιάνγκ.