Στην αντεπίθεση περνά ο πρόεδρος της Βραζιλίας
Στην επίθεση πέρασε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ, που αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες διαφθοράς και παρεμπόδισης της δικαιοσύνης, ζητώντας την διακοπή της εναντίον του έρευνας, την ώρα που οι φωνές που ζητούν την παραίτησή του πληθύνονται.
«Θα συνεχίσω επικεφαλής της κυβέρνησης», επέμεινε ο αρχηγός του κράτους κατά το δεύτερο διάγγελμά του από το ξέσπασμα του σκανδάλου, το βράδυ της Τετάρτης, όταν η εφημερίδα O Globo αποκάλυψε την ύπαρξη καταγεγραμμένης συνομιλίας, η οποία έκτοτε δόθηκε στην δημοσιότητα από την δικαιοσύνη, στην οποία δηλώνει σύμφωνος σε δωροδοκία.
Η μίζα προοριζόταν για να εξαγορασθεί η σιωπή του Εντουάρντο Κούνα, πρώην προέδρου της Βουλής, που βρίσκεται σήμερα στην φυλακή για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Petrobras.
Ο Μισέλ Τέμερ δήλωσε σήμερα ότι η παράνομη ηχογράφηση είναι κατασκευασμένη και ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να διακόψει την εις βάρος του έρευνα μέχρι να πιστοποιηθεί η αυθεντικότητα του ηχογραφημένου ντοκουμέντου.
«Αυτό το ηχογραφημένο υλικό εντάχθηκε στην έρευνα χωρίς να ελεγχθεί με τον κατάλληλο τρόπο και οδήγησε πολλά πρόσωπα σε λάθος και ώθησε την Βραζιλία σε σοβαρή κρίση», είπε ο πρόεδρος.
(REUTERS/Ueslei Marcelino)
Ο Μισέλ Τέμερ απηύθυνε κατηγορίες κατά του Τζόσλεϊ Μπατίστα, ιδιοκτήτη του παγκόσμιου κολοσσού της επεξεργασίας και εμπορίας κρέατος JBS και της εταιρείας Havaianas, ο οποίος έκανε την ηχογράφηση ότι έπεσε σε αντιφάσεις, είπε ψέματα και ότι κερδοσκόπησε εις βάρος του εθνικού νομίσματος.
Στην αίτηση του για την έναρξη έρευνας, ο γενικός εισαγγελέας Ροντρίγκο Ζανότ δηλώνει ότι ο αρχηγός του κράτους, σε συνεργασία με πολλές ισχυρές πολιτικές προσωπικότητες, προσπάθησε να παρεμποδίσει την πρόοδο της έρευνας «Lavage Express», την έρευνα που αποκάλυψε το σκάνδαλο Petrobras.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας αποφάσισε να ανεβάσει τους τόνους σε μία προσπάθεια να ανακτήσει την αξιοπιστία του, όμως η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη, ενώ παράλληλα διεξάγονται εντατικές διαπραγματεύσεις για να αποφευχθεί μαζική αποχώρηση πολιτικών του συμμάχων.
Ήδη δέχθηκε ισχυρό πλήγμα με την αποχώρηση του PSB (35 βουλευτές και ένας υπουργός) από την κυβερνητικό συνασπισμό.
(REUTERS/Ueslei Marcelino)
Σε άλλη μία ένδειξη ότι ο άνεμος στρέφεται εναντίον του, η πανίσχυρη εφημερίδα O Globo, η οποία προηγουμένως υποστήριζε τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης με στόχο την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση, δημοσίευσε χθες βιτριολικό κύριο άρθρο ζητώντας την παραίτηση του προέδρου.
Τα κόμματα της αριστεράς, τα συνδικάτα και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών οργανώνουν σήμερα διαδηλώσεις σε ολόκληρη την χώρα ζητώντας την παραίτηση του προέδρου. Το μέγεθος των κινητοποιήσεων θα είναι το μέτρο της οργής των Βραζιλιάνων.
Το Σάββατο, το ανώτατο δικαστήριο έδωσε στη δημοσιότητα το σύνολο του περιεχομένου των καταθέσεων του Μπατίστα και άλλων στελεχών του JBS. Μία από αυτές αναφέρεται στην καταβολή 15 εκατομμυρίων ρεάλ (4,6 εκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με την σημερινή ισοτιμία) το 2014 με αντάλλαγμα ευνοϊκή μεταχείριση της εταιρείας.
Βίντεο που δείχνουν τον βουλευτή Ρότσα Λούρες του PMDB, του κόμματος του Τέμερ, να δέχεται βαλίτσες με χαρτονομίσματα, κάνουν τον γύρο των βραζιλιάνικων τηλεοπτικών δικτύων. Ο ίδιος βουλευτής είναι ύποπτος ως μεσολαβητής για την εξαγορά τη σιωπής του Εντουάρντο Κούνα.
Ορισμένοι συγκρίνουν την κρίση με σενάριο του «House of Cards». Ομως, ένας από τους εισαγγελείς που είναι επιφορτισμένοι με την έρευνα «Lavage Express», ο Κάρλος Φερνάντο ντος Σάντος Λίμα, εξήγησε στο Facebook ότι η κατάσταση μάλλον θυμίζει το «Walking Dead» με τις «ορδές των ζόμπι που διασπείρουν τον ιό της διαφθοράς».
Οι κατηγορίες του JBS κατευθύνονται και κατά άλλων πολιτικών πρώτου μεγέθους, όπως ο πρώην πρόεδρος της αριστεράς Λουίς Ινάψιο Λούλα ντα Σίλβα (2003-2010) και την Ντίλμα Ρουσέφ (2010-2016), της οποία ο Τέμερ ήταν αντιπρόεδρος.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες είχαν δεχθεί ποσόν 150 εκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα εννέα ετών, σε λογαριασμούς στο εξωτερικό, για την χρηματοδότηση των προεκλογικών τους εκστρατειών.
Η Ντίλμα Ρουσέφ κατηγορεί τον Μισέλ Τέμερ ότι απεργάσθηκε πραξικόπημα συνεργαζόμενος με τον Εντουάρντο Κούνα για να καταλάβει την εξουσία.
Ο Λούλα, κατά του οποίου διεξάγονται επίσης δικαστικές έρευνες στο πλαίσιο της επιχείρησης «Lavage Express», ζήτησε σήμερα την παραίτηση του Μισέλ Τέμερ και την προκήρυξη νέων εκλογών.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, εάν ο Μισέλ Τέμερ παραιτηθεί, θα αντικατασταθεί αρχικά από τον Ροντρίγκο Μάια, κατά του οποίου έχουν διατυπωθεί επίσης καταγγελίες για διαφθορά, και στη συνέχεια το κοινοβούλιο θα εκλέξει τον αντικαταστάτη του σε διάστημα 30 ημερών.